delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
Gradsko vijeće Pakraca

Na sjednici se raspravljalo najviše o infrastrukturnim i komunalnim temama

08.10.2021. 09:16 | 338 pregleda | Vijesti

Treća sjednica pakračkog Gradskog vijeća održana je 5. listopada, a uz gradonačelnicu i predstavnike gradskih stručnih službi, tvrtki i ustanova, nazočilo joj je svih trinaest izabranih vijećnika.

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon utvrđivanja kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić je otvorio aktualni sat tijekom kojeg se s pitanjima javilo čak deset izabranih gradskih vijećnika. Prvi se s pitanjem javio Tomislav Novinc (HDZ) ukazavši na neugodne mirise, odnosno na smrad koji se osjeti na šetnici uz Pakru. Odgovorio mu je Marijan Malogorski, pročelnik odjela za stambeno komunalnu djelatnost ustvrdivši kako je ovaj problem poznat, a trebao bi ga riješiti nadzor na aglomeracijskom projektu.

Vijećnicu Anitu Skalnik (HDZ) je zanimalo koliko često se upotrebljava nedavno kupljena višenamjenska čistilica s obzirom na to da je primijetila kako na ulicama ima prilično dosta trave u užem centru grada te da su novouređeni trg i šetnica dosta „flekavi“, kako je rekla. Almir Delihodžić, voditelj gradskog komunalnog pogona, je rekao da se šetnica svakodnevno čisti ručno, dok se čistilica koristi petkom prije vikenda te ponedjeljkom nakon vikenda, a činjenica je i da problem u održavanju čistoće otežava i prisutnost građevinskih radova.

Na uređenje vodotoka Pakre kod mosta u Kusonjama, koje baš i ne izgleda primjereno te je raskopano na sve strane, ukazala je vijećnica Nada Todorović (SDSS). Zanimalo ju je kad se očekuje završetak radova, a pri tome joj je odgovoreno kako će dobiti pisani odgovor jer je to projekt Hrvatskih voda. Vijećnica je ukazala i na problem sa smećem u Kusonjama gdje ga dovoze od svakud i prilično je neuredno. Gradonačelnica Anamarija Blažević (HDZ) se složila s vijećnicom ustvrdivši kako se radi o širem problemu jer se nastoji pronaći adekvatno rješenje za većinu „zelenih otoka“ na području grada.

Mihael Andrijanić (HDZ) je upitao u kojoj fazi je zadnji natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i hoće li biti novih. Gradonačelnica je odgovorila da još nema suglasnosti resornog Ministarstva poljoprivrede na prethodni natječaj i čim ona stigne, novi, koji je već pripremljen će biti i objavljen.

O relevantnosti informacije da će se zatvoriti dislocirani studij fizioterapije zagrebačkog Zdravstvenog veleučilišta upit je postavio Karlo Rek (HDZ). Gradonačelnica je kazala da to nije u potpunosti točno. Radi se o nedostatku interesa studenata, napose onih domaćih, a činjenica je i ta da relativno mali broj učenika iz Pakraca i Lipika pohađa smjer fizioterapije u Srednjoj školi Pakrac. Dislocirani studij se ne zatvara već se razmatra mogućnost uvođenja nekih atraktivnijih smjerova, rečeno je.

Prebrza vožnja na relaciji od Pedagoške akademije pa uzduž Krndije, problem je na koji je ukazala vijećnica Kristina Milek (HDZ), osvrnuvši se i na oštećenje tog dijela cesta nakon aglomeracijskih radova. Rečeno joj je da se radi o državnoj cesti pa da postoji mogućnost obraćanja policiji i Hrvatskim cestama u vezi dodatne prometne sigurnosne signalizacije.

Mile Vujić (SDP) se zanimao za sanaciju igrališta pokraj srednje škole, pitanje koje je postavio i na prethodnoj sjednici, a odgovoreno mu je kako će ono kompletno uskoro biti uređeno drugim slojem asfalta. Autobusna povezanost, posebno s Požegom kao županijskim središtem, problem je na koji je vijećnik Vujić skrenuo pozornost. Gradonačelnica se složila da je to problem, a pročelnik Malogorski je rekao da je problem i u nedostatku putnika kojih nije dovoljno da bi pokrio troškove rentabilnosti te da bez većih sufinanciranja jedinica lokalne samouprave od toga i dalje ništa biti neće.

Vijećnica Katarina Lahovsky Kobetić (HDZ) je predložila uređenje pješačke staze koja vodi od vrtića Maslačak do stražnjeg ulaza u osnovnu školu, međutim radi se o zelenoj površini koja će to i ostati.

Tamara Vujanić (SDP) je upitala zašto se Grad ne angažira u projekt izgradnje stanova za mlade obitelji jer, prema njezinim tvrdnjama, postojeći nisu dovoljno atraktivni. Gradonačelnica Blažević je kazala da se zainteresirani za tako nešto mogu javiti nadležnim gradskim tijelima pa će ovisno o interesu biti pokrenuta i daljnja procedura.

I na kraju aktualnog sata Zoran Krejči (SDP) se zanimao za projekt vodozahvata Šumetlica i hoće li ga ugroziti izgradnja akumulacije u Kamenskoj na što mu je odgovoreno da su to dva odvojena projekta. Vijećnik je kazao da će to pitanje postaviti i na sjednici Županijske skupštine. Drugo Krejčijevo pitanje odnosilo se na vodomat, a pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Marijan Širac je odgovorio da će taj aparat biti postavljen na obnovljenoj šetnici u neposrednoj blizini objekta u kojem je smještena Turistička zajednica.

Nakon aktualca, vijećnici su prešli na dnevni red sjednice. Prva točka se odnosila na Godišnje izvješće o ostvarenju plana i programa rada Dječjeg vrtića Maslačak za pedagošku godinu 2020./2021., a ravnateljica Višnja Klobučar pri tome je istaknula da ovogodišnji upisi pokazuju da je potreban dodatni prostor te se razmišlja se o izgradnji novog objekta. S obzirom na besprijekoran rad vrtića, vijećnici su izvještaj jednoglasno prihvatili.

Prihvaćeno je i Izvješće o radu LRA PCP d.o.o. za 2020. godinu, a pohvaljen je i njihov razvojni odjel u pružanju podrške i provođenju projekata za lokalne udruge i poduzetnike. Zoran Krejči je ovdje istaknuo kako bi kadrovski trebalo ojačati strukturu ovog odjela, a s time se složila i gradonačelnica.

Kod izvješća o radu Komunalaca d.o.o. za 2020. godinu rečeno je kako su prisutni problemi s tzv. „zelenim otocima“ te da je u tom slučaju najveća odgovornost na samim građanima. Stoga je i ovaj put naglašena dodatna potreba edukacije oko gospodarenja otpadom.

Nakon prihvaćenog izvješća o radu Komunalca, na red je došlo i Izvješće o radu tvrtke Vode Lipik d.o.o. za 2020. godinu. Tu je dominirala tema aglomeracije, odnosno nezadovoljstva s izvršenjem radova, a na kraju je naglašeno da bi nadzor trebao bolje raditi svoj posao za koji je dobro plaćen.

Usvojene su i tehničke odluke o imenovanju mrtvozornika za područje Grada Pakraca, kao i ona o kratkoročnom zaduženju po poslovnom transakcijskom računu kod Privredne banke Zagreb.

U konačnici je usvojen i Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pakraca za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, kao i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice pri čemu su vijećnici SDP-a bili suzdržani.