LIRA okomiti
LIPIK test
Radio Daruvar 2
EDUKACIJA O FUNDRAISINGU

Udruga slijepih Pakrac Lipik odabrana za sudjelovanje u projektu „Žuta točka“

18.01.2022. 12:28 | 645 pregleda | Vijesti

Udruga slijepih Pakrac Lipik na svojim je mrežnim stranicama podijelila objavu Hrvatske zajednice županija o rezultatima natječaja „Žuta točka“ u kojoj je istaknuto da je Udruga slijepih Pakrac Lipik jedna od dvadeset hrvatskih udruga koje su odabrane za sudjelovanje na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj.

Piše:
Compas

Projekt Žuta točka, pokrenut prošle godine u suradnji Hrvatske zajednice županija i Mladenke Majerić, u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer i uz podršku Ureda za udruge Republike Hrvatske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, ima za cilj otvoriti javni dijalog u važnosti fundraisinga kao održivog načina financiranja organizacija.

„Cilj nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici. Jer čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup i činjenicu da velike stvari započinju onim malima“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U sklopu projekta „Žuta točka“ proveden je natječaj kroz koji su udruge video uradcima predstavljale svoj utjecaj na lokalnu zajednicu, a žiri je odabrao one najbolje. Udruge, dobitnice natječaja, sudjelovat će na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Cilj je kroz fundraising edukaciju pružiti im znanja i alate kako će svoju viziju i misiju predstaviti građanima i tvrtkama koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni koju organizacija želi postići, a za koju joj je potrebna podrška kroz donacije u novcu, naravi i uslugama te ostale vrste podrške.

„Fundraising, odnosno prikupljanje sredstava, postoji kako bi se poticala individualna i koorporativna filantropija i stvarale uspješne neprofitne organizacije. Bit prikupljanja sredstava je u stvaranju odnosa, a donacije su rezultat tog odnosa. Donatori žele pridonijeti viziji vaše organizacije i sudjelovati u stvaranju novih društvenih vrijednosti jer tako ostvaruju svoju humanost i svoje čovjekoljublje. Izgrađujte odnose sa svojim donatorima i učinite ih svojim prijateljima“, poručuje Mladenka Majerić iz AMDG obrta za usluge i savjetovanje iz Zagreba.

Udruga slijepih Pakrac Lipik jedna je od 20 udruga koje su odabrane za sudjelovanje fundraising edukaciji a uz njih na edukacijama će sudjelovati i Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada – Vrbovec“, Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna, ZIPKA - Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije, Udruga mladih koprivničkih matematičara, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, CeliVita – Život s celijakijom, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Kulturno umjetničko društvo "Tamburica" Staro Perovo Selo, Caritas Dubrovačke biskupije, DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize, Hrvatsko glazbeno društvo "Stjepan Radić", Kulturno umjetničko društvo "ČIČE" Novo Čiče, Lisina avantura Matulji – strukovna udruga za promicanje zdravog života, zaštite prirode, aktivnosti i vještina boravka u prirodi, Udruga slijepih Pakrac Lipik, Plesni teatar Sjene, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME, Udruga roditelja djece a poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, Udruga za Sindrom Down Međimurske županije, Hrvatski Crveni križ Općinsko društvo Crvenog križa Darda i Hrvatsko žensko društva Pleternica.

Kako je do svega došlo upitali smo predsjednika Udruge slijepih Stanka Kovačića"Vidjeli smo poziv za prijavu putem društvenih mreža - facebook konkretno i nakon pomnog razmišljanja smo se odlučili prijaviti. Mi se trudimo uvijek sudjelovati u radionicama i edukacijama kojima bismo mogli usvojiti već postojeća znanja i vještine, a ovdje je bilo odlično jer su predviđene on-line edukacije. Cijela korona nam je išla nekako na ruku s edukacijama jer iako volimo sudjelovati u njima i stvarno imamo priliku naučiti mnogo, vrlo teško nam je nekada organizirati rad kako bismo omogućili sudjelovanje predstavnika udruge jer su te edukacije uvijek negdje drugdje, a to za nas predstavlja kako logistički, tako i financijski izazov. Dobro stojimo s prikupljanjem sredstava, već sad smo osigurali sredstva za provedbu aktivnosti u 2022. godini. no nemamo nikakav plan. I mogućnost sudjelovanja u edukaciji gdje bismo naučili kako postaviti i baš isplanirati način prikupljanja sredstava nam se učinio izuzetno zanimljiv.“ rekao je Stanko Kovačić i dodao “Malo nas je bilo strah kako pristupiti samom snimanju videa jer smo slijepi. Nismo na ti s tehnologijom ni mi kao članovi udruge, a ni naše djelatnice koje su sposobne žene, ali nisu baš iskusne s korištenjem novih tehnologija. I onda smo pozvali Ivka u pomoć. Djevojke su pripremile tekst, Ivko je snimio i montirao i eto.. Javili su nam da je naš uradak najbolji s područja Požeško-slavonske županije. Jako smo sretni jer smo iskoristili ovu mogućnost. Znate, jednom kad nešto važno izgubiš, a kod mene je to vid, postaneš hrabriji za upuštanje u nova iskustva jer što se može dogoditi?"

info i foto: Udruga slijepih Pakrac Lipik i Hrvatska zajednica županija

 


LIRA ispod članka