LIRA okomiti
LIRA okomiti
LIRA vodoravni
1.7.1990. – 1.7.2022.

U Lipiku obilježena 32. obljetnica osnutka HDZ-a

02.07.2022. 09:46 | 1509 pregleda | Vijesti

U dvorištu lipičkog Vatrogasnog doma 1. srpnja je obilježena trideset i druga obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Lipiku na kojoj su se okupili članovi i simpatizeri stranke.

Piše:
Matija Kulhavi

Naime, 1. srpnja 1990. godine osnovan je HDZ u Lipiku, a nešto ranije osnovani su i temeljni ogranci u Dobrovcu, Gaju i Marinom Selu, odnosno Poljani i Antunovcu.

Od tad su prošle 32 godine, a Hrvatska demokratska zajednica u tome je periodu bila predvodnik brojnih promjena koje su se ticale hrvatskog naroda. Počevši od uspostave neovisne i suverene Republike Hrvatske, pristupanja u NATO savez te današnjih dana kada smo punopravna članica Europske unije, HDZ je bio ključan faktor svih segmenata hrvatskog puta, istaknuto je na jučerašnjem skupu.

Bila je to prigoda i za prikaz  desetominutnog filma u kojem je prikazana osnivačka skupština lipičkog HDZ-a u kongresnoj dvorani Kursalona te govor hrvatskog mučenika i mirotvorca dr. Ivana Šretera.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik GO HDZ-a Lipik, ujedno i lipički gradonačelnik te predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana istaknuo je kako  nas je ovaj film vratio 32 godine unazad, u vrijeme entuzijazma i buđenja nacionalne svijesti.

 

Iz govora našeg mirotvorca dr. Šretera mogli smo čuti koliko se zalagao za rješavanje razmirica mirnim putem te je pozivao na nenasilje, nažalost uslijedio je krvavi rat koji je na području Lipika i Pakraca odnio brojne žrtve te prouzročio ogromne materijalne štete.“, rekao je Vinko Kasana te dodao kako smo se oduprli ratnoj najezdi, zahvaljujući ponosu i hrabrosti hrvatskih branitelja.

Ono što je činjenica jest to da je Hrvatska demokratska zajednica uvijek stajala na čelu onda kad je bilo najteže.“, ustvrdio je Kasana posebno pozdravivši prisutne osnivače lipičkog HDZ-a.

HDZ je najjača stranka, od samih početaka stvaranja moderne Republike Hrvatske i sudjelovala je u svim ključnim događajima. HDZ je čitavo ovo vrijeme pobjeđivala i na svim lokalnim izborima u Lipiku, a kako je rekao gradonačelnik Kasana, svi njegovi prethodnici nastojali su građanima osigurati što bolji život, a taj se trud nastavio i u njegovim mandatima te se nastavlja i dalje.

Danas se suočavamo s nekim drugim izazovima, a mi našim građanima moramo osigurati kvalitetan život, dobar posao i sretno djetinjstvo za naše najmlađe. To i je naša dužnost jer želimo sretne i zadovoljne građane. Oni su nam ukazali svoje povjerenje koje moramo opravdati.“, zaključio je lipički gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a.

U ime Županijskog odbora HDZ-a i predsjednice te požeško-slavonske županice Antonije Jozić članovima i simpatizerima se obratio član Nadzornog odbora ŽO HDZ-a i dožupan požeško - slavonski Ferdinand Troha.

Hrvatska demokratska zajednica je najveća stranka u povijesti hrvatskog naroda, a hrvatska država i hrvatski narod pod vodstvom HDZ-a je postigla sve ono o čemu su generacije stoljećima sanjale. Mi danas s nostalgijom i ponosom razmišljamo o našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali i stranačkim prvacima u Požeško-slavonskoj županiji, dr. Ivanu Šreteru i Antunu Božiću. Dragi prijatelji, HDZ i njezini prvaci su tih sudbonosnih devedesetih dali sve. Oni su životom svjedočili pripadnost svojem narodu, identitetu i svojoj stranci.“, rekao je Ferdinand Troha.

I ovom je prigodom dožupan Troha rekao to da je Lipik šarmer s pokrićem. „U njemu žive jednostavni, čestiti i pošteni ljudi koji imaju srce i dušu, a imaju i kičmu jer se nisu klanjali nikome te su bili odlučni braniti i stvarati Hrvatsku.“, ustvrdio je dožupan čestitavši ovu visoku obljetnicu članovima lipičkog HDZ-a.

Nakon formalnog dijela uslijedilo je zajedničko druženje uz prigodan domjenak.

Foto: Compas.hr


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/