fiš22
LIPIK test
Frabnciškovo 3
od 16. kolovoza

Tajni kupci kontrolirat će trgovine pri uvođenju eura

09.08.2022. 08:43 | 672 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Od 16. kolovoza prodavaonice i uslužne radnje diljem Hrvatske obilazit će tzv. tajni kupci, aktivisti iz više udruga za zaštitu potrošača, a direktorica jedne od njih kaže da zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati "crne liste" nepoštenih pri uvođenju eura, piše Privredni.hr prenoseći Hinu.

Kontrola na području Požeško-slavonske županije

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u četiri županije: Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko - moslavačkoj i Požeško - slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mjesta, kontrolirati uvodi li se euro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaj nego što bi to bio bez uvođenja eura.

Rade to prema projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom "Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH" te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavaonice i uslužne grane i sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolirati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju popratiti i kontrolirati.

Tajni kupci, za koje glavni tajnik ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografirati barcodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontroliranu robu, obavljat će ipak važan posao na terenu. Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene.

Unatoč tome što je Ministarstvo predvidjelo mogućnost da ako žele objavljuju tzv. "crne liste" s nazivima onih koji su na štetu potrošača kod uvođenja eura ostvarili dodatni profit, ROZP to neće učiniti. Kažu, naime, da je praksa u nekim ranijim slučajevima pokazala da ih trgovac može tužiti za pričinjenu štetu, umanjen profit.

"Prepustilo se udrugama da ‘to naprave ako žele’, što znači da iza nas, u slučaju da nas netko tuži za objavljivanje na crnoj liste, ne bi stajao nitko.", zaključio je Tomašić.

Direktorica ROZP-a Gordana Lukić dodala je da će oni zato objavljivati samo listu onih koji se pridržavaju službenog tečaja i ne uvode euro na štetu svojih kupaca, npr. zaokruživanjem cijena na više. Objavit će i izvješće o kretanju cijena roba i usluga, njihovom dvojnom iskazivanju i ispravnosti preračunavanja kuna u euro, kao i o poštivanju etičkog kodeksa.

 

Izvor: Hina/Privredni.hr


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/