LIRA okomiti
MB
Medianno
Franciškovo u Lipiku

U Lipiku svečano otvorena izložba Siniše Njegovana Stareka: „Jesenja paleta“

23.09.2022. 12:54 | 1846 pregleda | Lifestyle

U prostoru lipičkog Multikulturalnog centra, a povodom Franciškova i obilježavanja Dana Grada Lipika, u četvrtak, 22. rujna, svečano je otvorena izložba slika Siniše Njegovana Stareka pod nazivom „Jesenja paleta“. Osim domaće publike iz Lipika i Pakraca prisutni su bili i posjetitelji iz Daruvara i okolice.

Piše:
Matija Kulhavi

Izložba je započela uvodnim govorom ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasne Molnar Kukić, koja je ovom prigodom pročitala Starekovu pjesmu koju je napisao prije točno devetnaest godina povodom Dana Grada Lipika, u vrijeme kad se rodila i njegova unuka Lucija koja se ovom prigodom pobrinula za glazbeni intermezzo, odsviravši oduševljenoj publici nekoliko skladbi na gitari. Inače, Lucija je ove godine uspješno upisala Glazbenu akademiju, a paralelno s njom i Ekonomski fakultet u Osijeku.

Siniša Njegovan Starek je umjetnik koji se ne bavi samo slikarstvom, nego i pisanjem, pjesništvom, književnošću, ilustracijama i karikaturom. Ovo mu je četvrta izložba u Lipiku, treća u prostoru Multikulturalnog centra, dok je prva održana u lipičkom Dječjem domu, istaknula je ravnateljica Molnar Kukić.

Zahvalivši se posjetiteljima na odazivu, Siniša Njegovan Starek je istaknuo kako je ova njegova izložba u prostoru Multikulturalnog centra posvećena bojama. On je prisutnima govorio i o metodama nastajanja umjetničkih slika, odnosno tonskog i apstraktnog slikarstva, suglasja i sklada boja, a ukratko se osvrnuo i na prekrasne vaze koje je oslikao i koje su također bile izložene.

Vi imate pravo na ovim slikama gledati ono što vi želite, imati svoju viziju i tražiti ono što vam se u slici sviđa jer svaki čovjek ima pravo na svoju viziju.“, zaključio je umjetnik.

Izložbu je svečano otvorio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, koji se zahvalio gospodinu Stareku na prekrasnoj izložbi i sudjelovanju u kulturnom životu Grada Lipika te njegovoj unuci Luciji na predivnoj izvedbi. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom publike koju je ujedno pozvao da posjete i druga brojna događanja koja se povodom Franciškova održavaju u Lipiku.

Izložba je otvorena do 15. listopada od 8 do 16 sati.

FOTOGALERIJA

 

Siniša Njegovan Starek slikar je intrigantnih likovnih priča. Dvije su dominantne teme – ciklus pejzaža i apstraktni ekspresionizam ili tašizam. Nema u njima previše deskriptivnosti jer u odnosu ploha i crtovlja čitkost dolazi u drugi plan, no sa sačuvanom prepoznatljivošću motiva Starrek je odabrao tehniku ulja na platnu i tehniku akrila.

Okrenut krajoliku Slavonije i Posavine, koji svojom ljepotom i slikovnošću vapi da ga se zabilježi, maksimalno koristi podatnost strukture tehnike ulja na platnu i akrila modelirajući realnost tla, strukturu flore i fluidnost atmosfere. Svojom živopisnom paletom modelira pejzaž naglašavajući kontraste crveno – smeđih ploha jesenjeg fortisima do zaleđenog plavetnila atmosferee koja u trenutku prijeti gašenjem čarolije.

Jakoj, naglašenoj sjeni suprotstavlja vatromet boja, naglašavajući dramatiku zbivanja, ili pak hladnom zelenilu što izranja iz izmaglice nameće kao dominantnu prodor toplog oranža, okera i satinobera, što se doima kao iznenadni bljesak svjetla. Dakle, pejzažom, moglo bi se tako reći, služi se kao osobnom scenografijom – priroda je dala svoje, a umjetnik u njemu intervenira svojom „pričom“.

Apstraktni opus, sam po sebi, veliki je odmak od svijeta realnosti koji u svakom slučaju nameće autoru neka ustaljena pravila i konvencije. U svojim apstrakcijama autor istražuje svoj unutrašnji intimni svijet što se rađa iza zatvorenih vjeđa. To je kaleidoskop koji reflektira stanje duha, dozvoljavajući sebi cijelu raspoloživu paletu boja n odričući se niti najsmjelijih pomaka u sferi kolorita. Poneki simboli dodiruju se i tanke granice realnog, da bi se potom gotovo sugestivno rasplinuli u dominaciji apstraktnog. Tek naziv slike sugerira poruku, no ona je irelevantna za gledatelje, jer konačno, svakome je dozvoljeno stvarati svoju viziju.

Valerija Mrkobrad


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/