Jelka1
MB
Medianno
FRANCIŠKOVO U LIPIKU

Ekipa Gradskog društva Crvenog križa Novska pobijedila na lipičkom Ajvarfestu

24.09.2022. 19:09 | 2059 pregleda | Vijesti

Sedmi  po redu lipički Ajvar fest održao se 24. rujna u organizaciji Grada Lipika i njegove Turističke zajednice, a u suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom LIRA, Dječjim vrtićem „Kockica“ Lipik i tvornicom Studenac. U natjecanju je sudjelovalo trinaest ekipa s područja Lipika i Pakraca te okolnih naselja, a bilo je i ekipa koje su pristigle iz Požege i Novske.

Najbolji ovogodišnji ajvar pripremili su članovi Gradskog društva Crvenog križa Novska kojima je ovo ujedno bilo i prvi put da se natječu u Lipiku. Drugo mjesto pripalo je udruzi Pomoć u kući Lipik, dok je treće mjesto osvojila Udruga žena Brekinska.

Glavna nagrada koju je osvojila prvoplasirana ekipa bio je multipraktik, dok je drugoplasirana ekipa osvojila štapni mikser, a trećeplasirana sjeckalicu. Nagrade je uručio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, kao i zahvalnice i priznanja koja su podijeljena svim ostalim sudionicima i ekipama koje su osvojile izvrsna četvrta mjesta.

Piše:
Matija Kulhavi

Ajvar fest je započeo podjelom paprike i patlidžana točno u 10 sati u lipičkom parku podno Jelkinog brijega, a miris pečene paprike i patlidžana mogao se osjetiti u zraku. Na prigodno ukrašenim štandovima natjecateljskih ekipa, vrijedne natjecateljice i natjecatelji pripremali su papriku, patlidžane i luk, svatko na svoj jedinstveni način kako bi konačni proizvod bio što bolji. Prekrasan rujanski dan bio je stvoren za kuhanje i druženje na otvorenom, a među ekipama je vladala vesela atmosfera, dok je za glazbenu pozadinu bio zadužen Tamburaški sastav Safir iz Pleternice.

Upriličen jedinstveni slavonski doručak, a vijesti iz Lipika prikazane su i na HRT-u

Osim natjecateljskog dijela organiziran je veliki Jesenski sajam na kojem je sudjelovalo 42 izlagača koji su posjetiteljima nudili brojne proizvode i usluge, a organiziran je i prvi slavonski doručak koji se sastojao od 1500 jaja i koji su pripremali pripadnici lipičkog DVD-a uz podršku Alena Tutića, šefa kuhinje Toplica Lipik.

Priprema omleta / Compas.hr

Prije doručka organizirano je praktično natjecanje u tucanju mnogobrojnih jaja, tako da su prijavljeni posjetitelji mogli sudjelovati u pripremi svojeg doručka, a dobrotvorni prilog koji je prikupljen uručen je lipičkim mažoretkinjama koje sutra sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu.

Vijesti iz Lipika uživo su emitirane i na Dnevniku HRT-a, što nije nikakvo čudo s obzirom na zaista atraktivni karakter ove tradicionalne lipičke manifestacije.

Mažoretkinje Grada Lipika s gradonačelnikom Vinkom Kasanom / Compas.hr

Ocjenjivački žiri je imao težak zadatak

Nakon predaje uzoraka u 16 sati, o kvaliteti rada svake ekipe odlučivao je četveročlani ocjenjivački žiri koji je predane uzorke ocjenjivao prema četiri kriterija; okusu, boji, izgledu i gustoći, a činili su ga dr. Ivan Beluškov, Nada Zeljković, Stefano Terranova i Vlasta Bokulić.

 

 Žiri je odlučivao o kvaliteti rada svake ekipe / Compas.hr

Dan otvorenih vrata Studenca i niz zanimljivih zbivanja

Osim samog ajvara, posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi restorana Vrata Slavonije, kao i u ponudi lokalnih OPG-ova i poduzetnika. Oni najmlađi su se mogli zabaviti na toboganima napuhancima, kreativnim radionicama, kazališnoj predstavi i jahanju konja KK Diamant. Osim obilaska izložbeno-prodajnih štandova tijekom Ajvar festa moglo se provozati i kočijom Državne ergele Lipik ili se provozati turističkim vlakićem Grada Lipika.

Ove godine obilježavanju Franciškova u Lipiku se pridružila i tvornica mineralne vode - lipički Studenac koja je organizirala „Dan otvorenih vrata u Studencu“. Na svojem štandu u parku predstavljali su svoje proizvode i aktivnosti, a bio je tu i veliki bazen za aquazorbing te facepainting. Posjetitelji Lipika su mogli po prvi puta posjetiti i tvornicu vode Studenac.

Zaposlenici lipičkog Studenca / Compas.hr

Mažoretkinje Grada Lipika i ovom su prigodom imale nastup za posjetitelje, a bila je to i svojevrsna vježba za sutrašnje Svjetsko prvenstvo koje se održava u Zagrebu i na kojem im želimo puno uspjeha.

Već sutra nove manifestacije

Ajvar fest je prva veća manifestacija koja se održala u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Lipika - Franciškova. Već sutra nam predstoje nova događanja; u 16 sati slijedi „Dan kulture nacionalnih manjina“ kojih na području našeg Grada ne manjka i koje zaista imaju što predstaviti. Vikend nakon toga je predviđen za tradicionalnu „Fišijadu“.

 

 

FOTOGALERIJA 1.

 

FOTOGALERIJA 2.

 

FOTOGALERIJA 3.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/