delfin3
Uskrs2_2023
Toplice Lipik 960x150_nsl
TRŽNICA BEZ VEĆIH POSKUPLJENJA

Prodavači korektni u pretvorbi cijena, opet dim iz Švabine pečenjare

02.02.2023. 09:30 | 1344 pregleda | Vijesti

Prvu pakračku tržnicu u veljači iskoristili smo za pregled cijena proizvoda tamošnjih prodavača i provjeru jeli došlo do većeg poskupljenja uslijed uvođenja eura, kad su mnogi veletrgovci i trgovci iskoristili novogodišnju konverziju te osjetno podigli cijenu svojih proizvoda. Na tržnici to nije slučaj. Većinom iz razloga što je ovdje u pitanju poštena raja, tzv. mali igrači koji samo žele zadržati mušteriju, prodati proizvod i zapravo nastaviti tamo gdje su stali 31. prosinca.

Piše:
Dinko Kliček

U kratkom razgovoru s jednim od njih, u natkrivenom prostoru zelene pijace, doznali smo da je on cijene precizno pretvorio, a o poskupljenju nije niti razmišljao jer je to učinio u prosincu prošle godine, pa sad veli – „ne bi bilo pošteno“. On danas mrkvu prodaje po 1,6 eura, a ranije je bila 12 kuna. Kelj nudi po 1,33 eura, a bio je 10 kuna. Krumpir je 8 eura (bio 60 kn). Par koraka dalje bagremov, cvjetni i kestenov med pakovan u teglice od 450 i 900 grama prodaje se po 5 i 10 do 12 eura, ovisno o vrsti. Grah je 5,33 eura, a bio 40 kuna, crveni luk je 1,1 euro, jabuke raznih sorti možete kupiti za okrugli euro po kilogramu.

Ako ste ljubitelj gljiva šampinjone možete kupiti po 3,2 eura, a bukovače po 4,5 eura. Uvijek svježu zelena salatu cijene 3,2 eura po kili, a kristalku ili putericu možete kupiti i po glavici kad vas to izađe prosječno oko eura. To je, tvrde, već ustaljena cijena zadnji put promijenjena početkom prosinca.

Kako doznajemo od Alena Stipića, na zelenoj i bijeloj tržnici danas svoje proizvode nudi 21 prodavač. „Zelena“ ponuda je nešto siromašnija, dok je bijela tržnica standardno popunjena. Pakovanje od 10 jaja se prodaje od 2 do 2,2 eura što je cijena na koju se dosta „brundalo“ kod posljednjeg poskupljenja, no očito je zaživjela i opet roba ide više nego dobro, kažu nam prodavači. Sir i kajmak su stabilni na granici od 4,5 eura koliko morate izdvojiti za kilogram jednog ili drugog. Kilogram domaćeg kruha kod dva prodavača košta jednako – 1,86 eura (14 kuna).

Govorimo li o mesu, na tržnici možete kupiti svježu piletinu. U ovojnici tržnice s južne strane pred prodajnim mjestom uvijek je gužva. Kilogram pilećeg batka i zabatka košta 3,7 eura, prsa su 5, a krilca 3,2 eura. Kako kažu, pretvarajući cijene zadržali su se u istim okvirima, u nekim su stvarima čak i mrvicu pojeftinili, no nije vrijedno spomena jer se radi lipama.

S prvim danima veljače u sklopu tržne ponude na svom starom mjestu, pod strehom do policije, opet radi popularna pečenjarnica u vlasništvu tvrtke Mihaljinac d.o.o. Kod Švabe ništa novo pa se tako vruća prasetina prodaje po 15,93 eura za kilu, a janjetina 23,89, dok su veliki ćevapi 4,65 eura (bili i ostali 35 kuna).

Iz ovog kratkog pregleda cijena vidljivo je da cijene nisu nužno zaokruživane na veću decimalu, prodavači su naoružani sitnim novcem i pedantno vraćaju kusur te problema nema.

„Ne vrijedi ulaziti u rizik i zaokruživanjem cijene zbog lakšeg računanja ulaziti u rizik od inspekcija jer su kazne rigorozne i praktični vas unište. Nikud ne žurimo, nije teško izračunati resto novca i vratiti kusur, pa nije to viša matematika“, suglasni su gotovo svi.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/