delfin3
Grad Lipik_drugi banner
LIRA vodoravni
UNIKATNA IZLOŽBA PERE ANTUNOVIĆA

Strast i talent pretočeni u drvene pisanice

31.03.2023. 09:48 | 977 pregleda | Vijesti

U organizaciji Gradske knjižnice Lipik, lipičke Turističke zajednice te Lire Trevel 30. ožujka je u Multikulturalnom centru upriličena bogato posjećena izložba uskršnjih unikatnih pisanica Pere Antunovića iz Lipika. Izložena drvena jaja su dio artističkog projekta „Novi život drva (stabla)", s ciljem osmišljavanja drvenih predmeta ukrasno-uporabne namjene koji u isto vrijeme omogućuju umjetnički izričaj i umjetničku vrijednost.

Piše:
Dinko Kliček

„Nekad smo sami izrađivali igračke, danas su djeca zakinuta za taj osjećaj i ono što pokušavam jest da uđemo u škole i vrtiće kako bi djeci dočarali podatnost i primjenu drveta kao materijala. Ono je živo biće koje reagira na podražaje i zato je poseban užitak oblikovati ga i tako mu u drugačijem obliku produžiti život. Odlučio sam se za formu jajeta, a ona me privukla jer se kao kombinacija kugle i elipse nametnula kao idealna za isticanje strukture drveta kroz umjetnički izražaj ove vrste“, izdvojili smo iz Antunovićevog obraćanja na svečenosti otvorenja izložbe drvenih unikatnih pisanica proizašlih iz njegove PAART radionice.

Kako je dodao, izradom raznih drvenih predmeta bavi se oduvijek, a posljednjih deset godina i pisanica koje dobiva iz više od šezdeset vrsta drveta. Na izložbi upriličenoj u preduskršnje vrijeme izložio je sedamdeset drvenih jaja „izvučenih“ iz stabala stoljetnog perivoja grada Lipika, što predstavlja tek manji dio bogate kolekcije. Zato u budućnosti u Lipiku priželjkuje stalni postav svojih radova – ne samo pisanica - koji bi zacijelo bio atraktivan i svojom bi posebnošću u turističkom smislu nadogradio Lipik.  

FOTOGALERIJA

Govoreći okupljenima o obradi drveta nemoguće je bilo previdjeti strast i predanost Antunovića kojom tome pristupa, inspiraciju koju crpi iz drvenih kvrga ili sličnih anomalija koje u trenutku vizualizira u formu nedohvatljivu prosječnom ljudskom oku.

Antunović je u Lipiku davno prepoznat kao majstor zlatnih ruku uvijek spreman pomoći pa ne iznenađuje bogat posjet sinoćnjoj izložbi. Osim prijatelja, sugrađana, brojnih uzvanika i ostalih štovatelja Perinog lika i djela, izložba je privukla i pažnju medija - kako lokalnih tako i HRT-a. Među ostalima Antunovićev rad je prepoznao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

„Njegov majstorski rad graniči s umjetnošću i zasluženo je večeras prezentiran široj javnosti. Nema dobrog posla bez strasti, a ovdje to nije teško prepoznati. Raditi jednu pisanicu 15 minuta ili 5 dana pa i 5 mjeseci nije svejedno nikome osim onome koji to radi s ljubavlju. Naš Pero drugačije „vidi“ drvo od nas običnih smrtnika i zaintrigirao me idejom o stalnom postavu, što ćemo u budućnosti razmotriti“, zaključio je Kasana.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/