LIPIK test
TOPLICE LIPIK _vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Nagrada za pošumljavanje gradskih područja

Lipik među natjecateljima u ekološkom projektu „Od izvora do mora“

01.04.2023. 14:29 | 622 pregleda | Vijesti

Lipik je jedan od 28 gradova koji će sudjelovati u ekološkom projektu „Od izvora do mora“ koji provode Coca-Cola, Konzum i Udruga gradova. Projekt ima za cilj poticanje zaštite vodnih resursa i primjerenog odlaganja otpada, ali ove godine ima i novost - financiranje sadnje drveća u urbanim sredinama iz  nagradnog fonda projekta. Ovaj dio projekta ima za cilj povećanje apsorpcije ugljikovog dioksida i smanjenje temperature zraka.

Piše:
Matija Kulhavi

Lipik, grad s oko 6.000 stanovnika, nalazi se u kategoriji malih gradova i među jedanaest gradova koji će se natjecati u toj kategoriji. Grad će organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim udrugama i volonterima u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja, kao obvezu koju imaju svi gradovi koji sudjeluju u projektu.

Tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije (mali, srednji i veliki gradovi), bit će nagrađena nagradnim fondom od 42.000 €, koji će se koristiti za kupnju sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete. Lipik se stoga može nadati da će biti jedan od dobitnika nagrada, a trud će biti nagrađen ne samo novčano, već i kroz bolju kvalitetu zraka u gradu.

Projekt „Od izvora do mora“ pokrenut je u Hrvatskoj 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnog društva, a partneri projekta su i Jutarnji list, Konzum te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Projekt podržava i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Lipik ima priliku biti primjer drugim gradovima u Hrvatskoj u pogledu zaštite okoliša i očuvanja prirode. Uključenjem u projekt „Od izvora do mora“ Lipičani pokazuju da su briga za okoliš i budućnost planeta važni i da su spremni poduzeti konkretne korake kako bi se postigao dugoročni sveobuhvatni plana projekta - Svijet bez otpada.

Izvor: https://hr.coca-colahellenic.com/

Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/