LIRA okomiti
LIPIK test
Toplice Lipik 960x150_nsl
NOVI SUSTAV PRIKUPLJANJA OTPADA U LIPIKU

Tridesetak polupodzemnih kontejnera za stanovnike Vukovarske avenije

17.05.2023. 09:01 | 1087 pregleda | Vijesti

U Lipik je ovih dana pristigao kontingent od 19 od ukupno 31 polupodzemna kontejnera veće zapremine namijenjenih stanovnicima stambenih zgrada koji ih mogu koristiti kao "zeleni otok" za odlaganje komunalnog miješanog otpada, biootpada, papira, plastike i stakla.

Piše:
Dinko Kliček

Riječ je o jednom od najmodernijih sustava odvojenog prikupljanja otpada, a rezultat su 805 tisuća kuna (107.000 eura) vrijednog projekta Grada Lipika kandidiranog u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će sufinancirati 80 posto ukupne vrijednosti tog iznosa, što odgovora protuvrijednosti 633 tisuće kuna (84.000 eura).

„U taj iznos je uključen cijeli paket mjera za odvojeno sakupljanje komunalnog otpada kao što je 250 kompostera, javna edukacijska tribina na temu odvojenog sakupljanja otpada, promotivni letci za sva kućanstva na području Grada Lipika, kostimirani igrokaz i predstava za predškolsku i školsku djecu, slikovnica za predškolsku djecu, te setovi kanti za odvojeno sakupljanje otpada u vrtićima i školama. Spremnike za odlaganje komunalnog otpada samostalno financira Grad Lipik u iznosu od 20.000 eura“, rekla nam je Sanela Ždralović, stručna suradnica za infrastrukturu Grada Lipika

Vizualno lijepi, obli polupodzemni kontejneri će biti postavljeni u lipičkoj stambenoj četvrti u Vukovarskoj ulici, na sedam unaprijed utvrđenih lokacija odabranih u koordinaciji s tvrtkom „Komunalac“ Pakrac, koja će i vršiti pražnjenje istih.

Postavljanje spremnika u rujnu

Kako dalje navodi Ždralović, svaka od sedam lokacija u Vukovarskoj dobit će spremnike gore navedenih vrsta, osim što će oni za staklo biti postavljeni na tri lokacije, što iz dosadašnjeg iskustva prikupljanja staklenog otpada ocjenjuju dovoljnim.

„Polupodzemni spremnici za komunalni otpad su okruglastog oblika, zapremine 5000 litara, a jedan takav zamjenjuje pet dosadašnjih kontejnera (1100 litara), visoki su ukupno 2,7 metara od čega se 1,5 ukopava metara u zemlju. Ostali spremnici za odvojeno sakupljanje otpada su zapremine 3000 litara. Osim što su estetski ugodniji oku od dosadašnjih klasičnih kontejnera, nije zanemariva niti velika ušteda prostora jer se veći dio spremnika nalazi u zemlji. Nadalje, prednost ovih polupodzemnih je veći kapacitet jer se otpad u njima sabija pa će se rjeđe morati prazniti, a zato što se otpad nalazi pod zemljom izostat će i neugodni mirisi“, pojasnila je Ždralović.

Sve ovo u praksi će zaživjeti na jesen, jer su radovi postavljanja ovih prikupnih otpadnih stanica predviđeni za rujan, a izvodit će ih lipički Lipkom. Sustav pražnjenja će vršiti Komunalac iz kojeg potvrđuju će do jeseni biti spremni za prikup otpada iz ove vrste spremnika za što je potrebno specijalizirano vozilo, koje je već u procesu nabave.

Lipik tako ulazi u krug gradova pokrivenih suvremenim sustavom prikupljanja otpada, a kako tvrde iz ureda gradonačelnika, sretni su što će građani zasigurno pozdraviti ovaj korak prema modernizaciji sakupljanja i odvoza otpada na području Lipika, ali jednostavnost koja se nudi pri postupanju otpadom, visoku razinu higijene i doprinos urednom okolišu što nudi ovaj sustav polupodzemnih kontejnera.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/