LIRA okomiti
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
DRUGA STRANA SREĆE

Otvorena izložba slikarice Pale Beluškove

19.05.2023. 09:49 | 2507 pregleda | Vijesti

Ljubav, radost i tuga, poštovanje i zahvalnost samo su neki od ljudskih osjećaja koji su kroz cvjetnu simboliku preneseni na platno kistom slikarice Pale Beluškove, rođene Makedonke, a odnedavno i Lipičanke.

Piše:
Dinko Kliček

Njezin stvaralački opus „Druga strana sreće“ je uz bogatu posjetu svečano otvoren 18. svibnja u Multikulturalnom centru Lipik, a izložbeni postav će biti otvoren za javnost sve do 14. lipnja.
Kako je uvodno rekla ravnateljica lipičke knjižnice Jasna Molnar, ovo je druga izložba Pale Beluškove, umjetnice pozitivne energije i vedrog duh, koja takva stanja uspješno prenosi na platno. Koliko sugrađani i prijatelji cijene njezine radove dokaz je bila puna izložbena sala lipičkog MK centra.
Stručnim okom na izložbu se osvrnuo Siniša Njegovan Starek, svestrani umjetnik iz Daruvara, već udomaćeni Lipičanin i neizostavni sudionik događanja ove vrste. On je među ostalim rekao kako je cvijeće prekrasna tema te da postoji vrlo malo slikara koji se nisu okušali u njoj. Lako je, kaže Starek, pogriješiti zbog kompleksnosti strukture pa se od autora/ice traži usredotočenost, a na ovim se izloženim djelima prepoznaje upravo posvećenost jedne nježne ženske ruke. Pojasnio je Starek autoričinu vještinu „mirenja“ sukobljenih boja te smatra kako je uspjela postići koherentnost kompozicije slike. Zaključujući, citirao je jednog francuskog slikara: „Ne slika se boja, već osjećaj, a slikarica Pale Beluškova slika osjećajem.“

Za intermezzo su bili zaduženi mlađi članovi obitelji Beluškov – Aleksandar i Anastazija koji su nazočne počastili glazbenim numerama odsviranim na klaviru.

Obraćajući se gostima Pale Beluškova nije bila isuviše rječita. Vidno zadovoljna otkrila je da je slikarstvo strast od malih nogu te da slikajući cvijeće zapravo na platno prenosi osobnosti dragih ljudi, za koje je ona zauzvrat, njihov Maslačak.

Opis nije dostupan.

Zadovoljstvo izložbenim postavom iskazao je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana.
„Prije svega želim naglasiti da sam sretan što je ovakvo umjetnički nastrojena obitelj postala dio našeg Lipika. Biti nazočan na ovoj izložbi puno je lakše ako se prepustimo osjećajima i izložene radove prepune simbolike pogledamo nijansu dublje. Sa stručne strane više je rekao gospodin Starek, dok ću ja tek laički ustvrditi da je postav sjajan“, pozdravljajući okupljene rekao je Kasana, pozvavši ih pritom i na nedjeljni Sajam cvijeća u Lipiku.

Opis nije dostupan.


Toplice Lipik_640x200_tekst