LIPIK test
LIRA okomiti
Medianno
Jedinstvo kroz raznolikost

Društvo Mađara Pakrac proslavilo Dan Mađara uz bogat kulturni program

22.05.2023. 21:15 | 622 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Obilježavanje Dana Mađara u Pakracu održano je na svečanosti koju je organiziralo Društvo Mađara Pakrac. Događaj je održan 20. svibnja u prostoru Hrvatskog doma "dr. Franjo Tuđman", a na samom početku prisutne, koji je bilo oko dvije stotine, pozdravio je Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac.

On je naglasio da su članovi njihove udruge redoviti sudionici različitih gradskih i okolnih manifestacija diljem Slavonije i na njima predstavljaju mađarske običaje i tradiciju. Gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević ovom je prigodom pohvalila rad Društva Mađara i istaknula njihovu aktivnost u društvenom i gradskom životu. Također, naglasila je da su možda najmanji po broju, ali da su najveći srcem.

Opis nije dostupan.

Oliver Matijević, Anamarija Blažević, Josip Fa / Compas.hr

Gradonačelnica je također zahvalila gostima iz Cseprega i podsjetila prisutne na povijesnu poveznicu između Cseprega i Pakraca. Naime, oba su se grada tijekom XVIII. i XIX. stoljeća, zajedno s Daruvarom i Lipikom, nalazila u posjedu grofovske obitelji Janković. Na svečanosti su se obratili i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske te gradonačelnik Cseprega Zoltan Horvat i predsjednica hrvatske samouprave Cseprega Maria Kraly. Matijević je pohvalio trud predsjednika Društva Mađara Pakrac i istaknuo da je unatoč malom broju Mađara u Pakracu, njihova udruga jedna od najaktivnijih na tom području.

Opis nije dostupan.

Zoltan Horvat i Maria Kraly / Compas.hr

U kulturno umjetničkom ili gastronomskom djelu programa sudjelovale su članice vokalnog sastava Hungarike Zajednice Mađara Daruvar, predstavnici Zajednice Mađara Virovitičko podravske županije, Mađarskog KUD Vinkovci te njihova zbora Zlatni klas, kao i predstavnici mađarskih udruga pristiglih iz Osječko-baranjske županije. Naravno, bili su tu i članice ženske pjevačke skupine KPD „Sloga“ Pakrac, članovi Češke Besede Doljani te predstavnici Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine.

Posjet Muzeju vojne i ratne povijesti i kapelici Male Gospe u Kusonjam

Sljedeći dan, goste iz Cseprega pakrački su Mađari poveli u obilazak Muzeja vojne i ratne povijesti, a potom je upriličen i posjet kapelici Male Gospe u Kusonjama, mjestu dvostruke tragedije i stradavanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

 


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/