Narodne kupke vanjski
LIRA okomiti
Tica

Projekt "Hrvatska prirodno tvoja": Lipik se pridružuje borbi protiv emisija CO2 u turizmu

26.05.2023. 08:24 | 672 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Turistička zajednica Grada Lipika i Grad Lipik priključili su se projektu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstva turizma i sporta – Projekt poticanja razvoja održivog razvoja turizma „Hrvatska prirodno tvoja“ / „Croatia naturally yours“. Cilj je dodatnom sadnjom stabala doprinijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida (CO2) koji nastaje turističkom aktivnošću, osobito od ispušnih plinova iz automobila turista.

Kroz ovaj projekt posađeno je 15 stabala Crnog jasena (Fraxinus ornus) uz šetnicu stambenih zgrada u Vukovarskoj aveniji kod stambenih zgrada. Svako posađeno stablo označeno je oznakom održivog turizma „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“ – doznajemo od Hrvoja Kovačića, direktora lipičke Turističke zajednice.

Razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMyTree https://mapmytree.eea.europa.eu/ u koju je TZ unijela podatke o posađenim sadnicama stabala.

Jedan od strateških ciljeva je turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu te je vrlo važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. S tim ciljem iniciran je ovaj projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. Razvijena ekološka svijest važna je za budućnost hrvatskog turizma, a upravo tome doprinosi ova akcija sadnje stabala.

Grad Lipik podržava projekte održivog razvoja te se vrlo rado uključila u ovaj projekt oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja ugljikovog dioksida. Suvremeno društvo, suočeno s kontinuiranim prostornim razvojem i utjecajem klimatskih promjena, sve više spoznaje važnost sustavnog očuvanja i unaprjeđenja otvorenih zelenih prostora.

Opis nije dostupan.


LIRA ispod članka