LIRA okomiti
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE

Zašto Međunarodni dan materinskoga jezika ima važnu ulogu?

21.02.2024. 10:05 | 404 pregleda | Vijesti

Svakog 21. veljače širom svijeta obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika s ciljem promicanja i zaštite različitih jezika i kultura. Ovaj dan prvi put je uspostavljen 1999. godine na Generalnoj skupštini UNESCO-a, a od tada se svake godine organiziraju razne aktivnosti i događaji diljem svijeta kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja materinskog jezika.

Piše:
Matija Kulhavi

Važnost očuvanja materinskog jezika ogleda se u činjenici da su jezici ključni za identitet i kulturno naslijeđe svake zajednice. Uz to, jezici su temeljna sredstva komunikacije, obrazovanja, izražavanja i interakcije s drugim kulturama. Stoga je važno promicati i zaštititi različite jezike kako bi se očuvala jezična raznolikost i bogatstvo svijeta.

Hrvatski jezik ima važnu ulogu u svijetu danas. Kao jedan od službenih jezika Europske unije, hrvatski se govori u Hrvatskoj, ali i u dijelovima zemalja u okruženju. Osim toga, hrvatski jezik se uči i govori diljem svijeta, pogotovo u zemljama s velikim brojem iseljenika iz Hrvatske. Hrvatski jezik ima bogatu povijest i kulturu, a njegovo očuvanje i promicanje važno je za hrvatski identitet i nacionalni ponos.

Kako bi se promicala važnost materinskog jezika, diljem Hrvatske organiziraju se različite aktivnosti i događaji. Uz to, postoje razne udruge i organizacije koje se bave očuvanjem hrvatskog jezika i kulture te koje organiziraju razne programe i projekte s ciljem njegovanja hrvatskog jezika i kulturnog naslijeđa.

Primjerice, Hrvatsko filološko društvo organizira različite projekte i aktivnosti s ciljem promicanja i zaštite hrvatskog jezika. Također, Hrvatska matica iseljenika organizira tečajeve hrvatskog jezika za iseljenike, a Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje prati stanje hrvatskog jezika i radi na njegovom standardiziranju.

Međunarodni dan materinskoga jezika prilika je da se podsjetimo na važnost očuvanja i zaštite materinskog jezika. U svijetu u kojem se brzo mijenjaju jezici i kulture, važno je da ne zaboravimo svoje korijene i da promičemo i potičemo očuvanje materinskog jezika kako bi se očuvala jezična raznolikost i bogatstvo svijeta. To se može postići na različite načine, kao što su učenje i poučavanje materinskog jezika u obrazovnom sustavu, organiziranje kulturnih i jezičnih događanja te promicanje uporabe materinskog jezika u društvu.

Hrvatski jezik ima značajnu ulogu te je važno da ga promičemo i zaštitimo kako bismo sačuvali našu kulturu, tradiciju i identitet.


Toplice Lipik_640x200_tekst