delfin3
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
Izgradnja održivog sustava podrške

Važnost međuresorne suradnje u borbi protiv nasilja

22.02.2024. 10:02 | 437 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

U organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva "DELFIN", u srijedu, 21. veljače, u vijećnici Grada Pakraca, održana je edukacija naziva "Zašto je međuresorna suradnja važna u sustavu podrške žrtvama".

Edukacija  je  aktivnost programa "Kroz suradnju do kvalitetnog pružanja usluga" kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi ga OCD "DELFIN" u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Pakrac.

Provedba Programa traje 3 godine (2023. - 2025.), a aktivnosti programa usmjerene su na podizanje standarda kvalitete pružanja stručne pomoći i podrške, psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, edukacija namijenjenih jačanju samopouzdanja i povećanju mogućnosti zapošljavanja žena žrtava nasilja te rad na podizanju razine znanja i kapaciteta različitih dionika koji se u svom svakodnevnom radu susreću sa  žrtvama nasilja.

Edukatorica je bila dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda u Republici Hrvatskoj koja ima dugogodišnje iskustvo rada (institucionalno i vaninstitucionalno) te je po svom radu prepoznata i vrlo cijenjena.

Neki od tema edukacije obuhvatile su institucije koje surađuju u radu sa žrtvama, te kako zajednički djelovati kako bi se osigurala što kvalitetnija pomoć i podrška. Naglasak je stavljen na važnost multidisciplinarnog pristupa i međusobnog uvažavanja među timovima. Očekuje se da svaka institucija prepoznaje ulogu i odgovornost u pružanju podrške žrtvama, s fokusom na činjenicu da se ne radi o predmetu, već o žrtvi - ČOVJEKU i njegovoj obitelji. Ključno je povezivanje svih relevantnih aktera i uspostavljanje suradnje temeljene na razumijevanju, empatiji i posvećenosti zajedničkom cilju - pružanju pomoći i podrške onima kojima je to najpotrebnije.

Sudionice i sudionici edukacije, pored organizatora i partnera, bili su predstavnice/i Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije, Obiteljskog centra Područna služba požeško-slavonska, Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područni ured Požega, Policijske uprave požeško-slavonske, Policijske postaje Pakrac, Grada Pakraca, Općine Velika, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostava Pakrac, Osnovne škole braće Radića Pakrac, Dječjeg vrtića "Kockica" Lipik te Ministarstva hrvatskih branitelja Područni odjel Požega.

Za sva dodatna pitanja predstavnici OCD "DELFIN" stoje na raspolaganju te ih možete kontaktirati putem e-pošte delfin.zamir@gmail.com ili pozivom na broj telefona 034 411 780.


Toplice Lipik_640x200_tekst