Narodne kupke vanjski
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
CROATIO IZ DUŠE TE LJUBIM

Daruvarčanka Leona Milić pobjednica je ovogodišnjeg Dječjeg festivala domoljubne pjesme

25.02.2024. 09:09 | 865 pregleda | Vijesti

Prigodom obilježavanja 33. obljetnice početka Domovinskog rata u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Osnovne glazbene škole Pakrac, Tamburaškog orkestra Pakrac i Grada Pakraca, 24. veljače u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ održan je peti po redu Dječji festival domoljubne pjesme učenika osnovnih škola „Croatio iz duše te ljubim“ čiji naziv je festivalu ustupio sam autor jedne od najljepših domoljubnih pjesama, Ante Sikirić Krivin, a koji je i sam prisustvovao ovoj manifestaciji.

Piše:
Matija Kulhavi

Neposredno pred početak samog festivala, publici se ukratko obratio Ante Sikirić Krivin, koji je izrazio ponos time što se ovaj festival zove upravo po njegovoj najdražoj pjesmi "Croatio iz duše te ljubim".

U ime organizatora prisutnima se obratila ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac Alfreda Petani Grafina. Ona je izrazila sreću i zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom izvođača, zahvalivši svima koji u obrazovnim ustanovama promiču domoljublje kroz pjesmu.

Prisutnima se obratio i Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te predsjednik pakračkog Gradskog vijeća.

"Radimo mnogo projekata, no ovaj je jedan od najvrijednijih jer na ovom festivalu naša mladost, naša djeca pokazuju ljubav prema domovini, što je najljepše što možemo činiti za našu Hrvatsku u ovim trenucima. Draga djeco, svaki vaš lijepi postupak, svaka lijepa riječ prema bližnjima, svaki lijepi sastavak u školi, svaki onaj papirić koji ne bacite na zelenu površinu, to je domoljublje, to radite, to gradite", rekao je Miroslav Ivančić.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha srdačno je pozdravio prisutne goste, uključujući i dragu djecu te mlade Hrvatice i Hrvate koji svoju ljubav prema domovini izražavaju pjesmom. Istaknuo je dobrodošlicu u Požeško-slavonsku županiju, posebno u Grad Pakrac, mjesto gdje je započeo Domovinski rat te gdje je ljubav prema domovini bila izuzetno vidljiva.

On je naglasio značaj pakračko-lipičkog, zapadno-slavonskog bojišta, ističući da je na Božić 1991. godine na tom području slomljena kičma srpske agresije te se već onda moglo vidjeti da je propao projekt tzv. velike Srbije.

"Draga djeco, mladi domoljubi, pjevajte na ovom festivalu jer imate svaki razlog za voljeti svoju domovinu. Kao što pjesma kaže, ljubite je iz dubine duše, volite je iz srca, ne dopustite nikome da je oduzme. Poštujte svakoga, uvažavajte sve, ali zapamtite da postoji samo jedna Hrvatska", rekao je dožupan Troha.

Na festivalu je publika mogla uživati u četrnaest točaka tijekom kojih su nastupali učenici i učenice osnovnih škola iz Dugog Sela, Kutjeva, Lipika, Daruvara, Zagreba, Pakraca i Prekopakre: Ivona Završak (Biser); Tena Prpić (Bili Cvitak); Amela Demirović (Croatio iz duše te ljubim); Leona Milić / pratnja Tomislav Milić (Volim Hrvatsku pjesmom); Trio dječjeg zbora „Zagrebački anđeli“ (Domovino moja mila); Ana Adžijević (Zemlja dide moga); Stjepan Kiš /pratnja Željko Kiš (To je moja zemlja); Lota Knežević (Vukovar te moli); Dječja skupina Češke BEsede Prekopakra ( Pakra-Prekopakra); Korina Frajfogel / pratnja Igor Frajfogel (Pakrac moj je grad); Sofi Makar (Pričaj mi); Daria Blažević ( Lijepa li si); Marta Deur (Dajem ti srce), Laura Blažević (Moja Domovina).

Osim nastupa natjecatelja, publika je mogla uživati u prekrasnim domoljubnim pjesmama koje su izveli Igor Frajfogel, lokalni glazbenik i kantautor, Tamburaški orkestar Pakrac uz solista Gorana Plavčeka te Leona Doknjaš iz Tovarnika, sudionica showa Superstar koja njeguje pjevanje domoljubnih pjesama.

U konačnici, stručni žiri kojeg su činili Ante Sikirić Krivin, Tea Silađi, Marija Martinelli, Marta Filipović i Ivana Brkašić, odlučili su da je pobjednica ovogodišnjeg Dječjeg festivala domoljubne pjesme učenika osnovnih škola "Croatio iz duše te ljubim" Daruvarčanka Leona Milić koja je nastupila uz klavirsku pratnju tate Tomislava Milića i s pjesmom bake Ruže "Volim Hrvatsku pjesmom". Drugo mjesto je osvojila Lota Knežević iz Zagreba, dok je treće mjesto pripalo Pakračanki Lauri Blažević.

Pobjednica festivala nagrađena je i poklon bonom u vrijednosti 200 €, dok je nagrada za drugo mjesto bio poklon bon od 150 €, odnosno za treće mjesto poklon bon od 100 €.

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka