Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
SKUPŠTINA DVD MARINO SELO

Povišeni tonovi i prozivanja - izvješća u drugom planu!

25.02.2024. 12:53 | 1810 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

Neobično napeta atmosfera, povišeni tonovi, konfuzna sjednica i najavljena ostavka predsjednika DVD-a Gorana Golika glavna su obilježja izvještajne skupštine DVD-a Marino Selo, održane 25. veljače u prostorijama lokalnog vatrogasnog doma.

Skupština je otvorena prilično šturim, objedinjenim izvještajem Upravnog odbora i zapovjedništva o radu iz kojeg je vidljivo da su aktivnosti DVD-a Marino Selo u 2023. godini svedene na sudjelovanje na vatrogasnoj vježbi u Filipovcu, domaćinstvo združenoj vatrogasnoj vježbi, dok su aktivni bili na vježbama mladeži u Poljani i Donjoj Obriježi. Sudjelovali su na lokalnoj Zelenoj čistki te su intervenirali u srpnju prilikom olujnog nevremena. Tijekom godine radili su na uređenju vatrogasnog spremišta i redovno održavali opremu, izvijestila je tajnica Antonela Veselovac.

Financijski gledano ukupni prihodi iznosili su 8.835 eura, a najviše 2.125 eura dobili su iz lipičke gradske kase putem VZP Pakrac-Lipik. Detaljno su raščlanjeni i godišnji rashodi u visini od oko 4.300 eura, dok je otprilike isti iznos prenesen u tekuću godinu. Financijskim planom za 2025. godinu prihodovna očekivanja svedena su na redovnu apanažu Grada Lipika u istom iznosu kao i lani, dok su predviđeni rashodi osamsto eura viši.

Predstavljeni plan rada za 2025. godinu - u kojoj društvo slavi 95. godina postojanja - otkriva orijentaciju prema redovnim vatrogasnim aktivnostima. Jedan od važnijih zadataka jest dovršenje prostorije za vatrogasnu cisternu i održavanje vatrogasnog spremišta u funkcionalnom stanju. Također, radit će na stalnom osposobljavanju vatrogasaca i sukladno financijskim mogućnostima nabavljati opremu prema važećem pravilniku o minimumu opremljenosti vatrogasnih postrojbi, izvijestio je zapovijednik Marijan Štimac.

Raskol i nesuglasice

Umjesto očekivane rasprave o podnesenim godišnjim izvješćima i planovima skupština je nastavljena kritikama starijih članova Društva usmjerenim prema aktualnom rukovodstvu. Glasno izrazivši nezadovoljstvo, vatrogasni veterani smatraju da se vođenje lokalnog DVD-a ne odvija na način koji bi odgovarao potrebama i očekivanjima zajednice. Razmijenjeno je nekoliko ružnih rečenica, a javni istup ljudi koji su godinama nosili uniformu lokalnih vatrogasnih dobrovoljaca jasno je ukazao na raskol i nesuglasice unutar Društva.

Opis nije dostupan.

Nezadovoljan proceduralnim propustima pri održavanju skupštine, ali i temama koje su dominirale skupom, bio je i Ilija Turković st., predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik. Istupivši, iskusni vatrogasac je prisutnima održao britku lekciju o organiziranju i predradnjama pri organizaciji ovakvog skupa te ih ozbiljno upozorio da ovaj odgovoran posao zahtjeva ozbiljnost i znatno veći angažman, što od ovog Društva očekuje u budućnosti.

Zaključujući skup predsjednik Golik je rekao da je ova skupština ujedno i njegova posljednja, što jasno sugerira na odstupanje s mjesta predsjednika DVD-a Marino Selo.

Po završetku uslijedio je uobičajeni domjenak, zapravo više je to trebao biti nedjeljni ručak, makar je opći dojam da je nakon ovakve skupštine i svega izrečenog malo kome bilo do jela.    


LIRA ispod članka