delfin3
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
Kulturna baština i zajedništvo

Zajednica Talijana Lipika obilježava četvrt stoljeća djelovanja

27.02.2024. 11:36 | 1799 pregleda | Vijesti

U prostorijama Multikulturalnog centra, članovi Zajednice Talijana Lipika okupili su se 26. veljače kako bi održali svoju redovnu godišnju skupštinu. Ova udruga, čija su srž aktivnosti usmjerene na njegovanje talijanske kulture i običaja, broji nekoliko sekcija koje se ističu svojim raznolikim doprinosom lokalnoj zajednici.

Piše:
Matija Kulhavi

Predsjednica Zajednice Talijana Lipika, Lionella Brisinello, podnijela je izvještaje o aktivnostima u prošloj godini ističući važnost jubilarne godine. Udruga je osnovana na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka 1999. godine, te će 25 godina rada i djelovanja obilježiti posebnom svečanošću 9. studenog.

U sklopu udruge djeluje nekoliko sekcija, uključujući dječju (dramsku) sekciju, folklornu i pjevačku grupu te dvije boćarske sekcije. Također, kontinuirano se provodi tečaj talijanskog jezika, koji osim Lipičana, pohađaju i polaznici iz okolnih gradova poput Daruvara i Požege. Financiranje za ovaj tečaj osigurava Talijanska Unija.

Članovi Zajednice Talijana Lipika aktivno sudjeluju u kulturnim događajima na području Grada Lipika, Požeško-slavonske županije te šire okolice, redovito predstavljajući svoj rad. Tijekom protekle godine, sudjelovali su i na studijskim putovanjima, uključujući posjet Italiji.

Udruga uživa podršku Talijanske unije i Grada Lipika, te ostvaruje suradnju s ostalim udrugama s područja Lipika, Pakraca i okolice. Na skupštini je sudjelovao i predsjednik Gradskog vijeća Lipika, Slobodan Katunar, koji je pohvalio njihov rad i izrazio podršku u budućim aktivnostima.

Zajednica Talijana Lipika nastavlja svoj rad s entuzijazmom i predanošću, doprinoseći očuvanju i promociji talijanske kulture u Lipiku i šire.


LIRA ispod članka