LIRA okomiti
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
THE FUTURE IS HERE

Uspjeh mladih poduzetnika iz Lipika u brzom svijetu umjetne inteligencije

14.04.2024. 11:00 | 613 pregleda | Vijesti

Zajedničkom suradnjom Grada Lipika i Lipičke razvojne agencije - LIRA početkom 2021. godine u Lipiku je pokrenut Centar umjetne inteligencije koji se sastoji od Obrazovnog centra umjetne inteligencije te Poduzetničkog inkubatora umjetne inteligencije. Ovaj inovativni projekt, doživio je izniman uspjeh u kratkom vremenu. Danas, tri godine kasnije, vidimo konkretne rezultate ovog poduhvata u obliku mladih ljudi koji su prekvalificirani za programiranje u području umjetne inteligencije te otvaraju svoje startup tvrtke, ili se zapošljavaju u istima, dajući doprinos razvoju domaće IT scene, ali i šire.

Piše:
Matija Kulhavi

Razgovarali smo s Brankom, Mariom i Silviom, mladim poduzetnicima koji žive i rade u Lipiku, a pripadnici su ranije, 4. generacije polaznika osposobljavanja programera umjetne inteligencije u Lipiku.

BRANKO KOPRIĆ

Naš prvi sugovornik, Pakračanin Branko Koprić, nije bio zadovoljan svojim poslom u Njemačkoj. Osjećao je da mu nedostaje nešto novo, nešto inovativno. U potrazi za novim usmjerenjem, član obitelji mu je spomenuo Centar umjetne inteligencije u Lipiku kao mjesto u kojem bi mogao pronaći budućnost. Bez puno razmišljanja, odlučio je napustiti udobnost Njemačke i vratiti se kući kako bi krenuo na besplatni tečaj od šest mjeseci.

- "Nakon završene srednje škole otišao sam u Zagreb za osposobljavanje za pilota na Prometnom fakultetu, smjer aeronautike, tako da nisam nigdje bio previše vezan uz informatiku. Ipak, tečaj u Centru umjetne inteligencije obećavao je proširenje znanja u programiranju i upoznavanje motiviranih pojedinaca s istim ciljem – istraživanjem budućnosti umjetne inteligencije", napominje Branko.

Iskustvo u Lipiku nadmašilo je njegova očekivanja.

- "Sve što sam očekivao, to sam i postigao. S temeljitim programom koji pruža Centar, izgubio sam strah od programiranja i upoznao ljude koji su isto tako bili inovativni i puni ideja o promjenama koje su moguće uz umjetnu inteligenciju."

Osim toga, dobio je podršku u vidu novčane naknade od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, besplatnog korištenja prostora i interneta te stalne dostupnosti predavača i asistenata.

Prije osposobljavanja u Lipiku, Branko je radio u korporativnom okruženju, gdje je slijedio tuđa pravila. Međutim, nakon što je stekao samopouzdanje i novo znanje, počeo je gajiti ideju o vlastitom poslu. Troškovi pokretanja startupa bili su minimalni, a Branko će iskoristiti i podršku Poduzetničkog inkubatora u Lipiku kako bi pokrenuo vlastiti posao, odnosno dobio potrebnu opremu i uredski prostor. Trenutno živi u Pakracu, ali svakodnevno je prisutan u Lipiku, gdje radi te se planira prijaviti i na poticaje za poduzetnike koje svake godine raspisuje Grad Lipik.

Zaposlenike još nema, a konkretne aktivnosti njegova rada su pružanje usluge oglašavanja i izrade sadržaja na društvenim mrežama koje se mogu naručiti putem web stranice viralmedia.hr. U suradnji s kolegom Silviom Krajinom, pokrenuo je platformu "Poslovne Kronike" na društvenim mrežama, pružajući edukativno-zabavan sadržaj o poslovnim idejama.

Koristeći alate kao što su ChatGPT i program Captions, primjenjuje svoje znanje o umjetnoj inteligenciji kako bi ubrzao i olakšao proces obrade i pripreme sadržaja. Budućnost svojeg poslovanja vidi u širenju platforme "Poslovne Kronike" s ciljem pružanja inspiracije i edukacije o poduzetništvu široj publici.

SILVIO KRAJINA

- "Na ideju da dođem u Lipik i prijavim se za program prekvalifikacije u Centru umjetne inteligencije došao sam tako što sam čuo sam od prijatelja koji vodi udrugu Ocean Znanja i često dolazi u Lipik i Pakrac držati radionice za mlade. Jednom prilikom je spomenuo da zna za program u Centru umjetne inteligencije pa da bi to bila dobra prilika za nadograditi znanje. Ideja je došla u pravo vrijeme kada sam imao veliku želju maknuti se iz Zagreba i iskusiti kako je to živjeti u nekom drugom manjem gradu.

Završio sam specijalistički diplomski studij poslovne ekonomije i kasnije još diplomski studij Međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu, a poduzetnik sam od 2015. godine kada sam pokrenuo svoju prvu tvrtku.  Stekao sam neprocjenjivo iskustvo i znanje u tom procesu", govori nam Silvio, kojem je glavna struka vezana za digitalni marketing i Google Ads oglašavanje čime se bavi dugi niz godina.

Njegova očekivanja od šestomjesečnog programa u Lipiku bila su upoznati se s programiranjem i steći dublje razumijevanje o umjetnoj inteligenciji. Ističe da su sva očekivanja ispunjena.

Na programu edukacije ostvario je benificije korištenja prostora i opreme u Centru. Dobivao je naknadu od države za životne troškove u visini od 500 eura, ali i upoznao nove ljude i novi grad u kojemu još dotad nije nikad bio.

Ideja o pokretanju startupa je postojala od prije. Planirano je došao na edukaciju s ciljem da nakon toga ponovno otvori tvrtku.

- "Kada bi bilo više boljih stanova u Lipiku, razmotrio bih opciju o dugoročnom boravku ovdje. Sav posao koji obavljam radim na daljinu, a trenutno živim u Pakracu“, napominje.

Na pitanje o troškovima pokretanja samog startupa, Silvio naglašava da je trošak gotovo neznatan ako se otvara obrt. Nekada se to plaćalo, ali danas je sam proces besplatan i sve se može registrirati online.

Jedini trošak je bio kod otvaranja poslovnog računa u banci. Nakon otvaranja postoje troškovi za zdravstveno i doprinose koji iznose oko 200 eura.

Silvio namjerava koristiti i novčane poticaje Grada Lipika, a iskoristit će i podršku Poduzetničkog inkubatora u Lipiku da dobije ured i opremu koja mu puno znači u ovom početku poslovanja.

Ni on trenutno nema zaposlenike, a konkretna aktivnost njegova rada je pružanje usluge Google Ads oglašavanja tvrtkama koje žele biti vidljive na Google tražilici. Usluge se mogu naručiti putem web stranice tvrtke sikra.hr. Napravio je i besplatan Google Ads online tečaj koji je dostupan na digitalnimarketing.hr/google-ads

Već smo spomenuli kako je u suradnji s kolegom Brankom pokrenuo platformu naziva "Poslovne Kronike" na društvenim mrežama. Ondje pružaju edukativno-zabavan sadržaj o raznim poslovnim idejama koje služe kao inspiracija gledatelju da pokrene nešto svoje. Prisutni su na sljedećim društvenim mrežama:

Youtube - https://www.youtube.com/@poslovnekronike

TikTok - https://www.tiktok.com/@poslovnekronike

Instagram - https://www.instagram.com/poslovnekronike/

- "Budućnost vidim upravo u širenju poslovanja platforme "Poslovne Kronike" na kojoj ujedno i primjenjujem stečeno znanje o umjetnoj inteligenciji putem alata ChatGPT i open source programa Fooocus. Na taj način dorađujem i ubrzavam proces izrade kreativnih naslova i tekstova za Google Ads oglase te generiram slike koje koristimo u video materijalima na društvenim mrežama naše platforme", zaključuje Silvio.

MARIO MIHALJ

Mario Mihalj, rodom je iz Našica, ali nakon srednjoškolskog obrazovanja odlazi u Zagreb i Karlovac gdje završava strojarstvo te se zapošljava u struci. Tako se između ostalog, bavio i ispitivanjem podvodnih instalacija. Paralelno s time, cijelo se vrijeme bavio i programiranjem što je strast koju je otkrio naknadno.

- "Posjećivao sam raznovrsne konferencije vezane za IT područje, a na jednom takvom događaju susreo sam poznanika koji je svojedobno pohađao edukaciju osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku pa sam tako prvi put i čuo za Centar umjetne inteligencije."

To je bio razlog dolaska u Lipik, a kako nam govori, prvotno nije imao nikakva očekivanja jer je došao kako bi eventualno nadogradio svoje dotadašnje znanje.

- "S vremenom mi se svidio koncept same edukacije jer sam imao pristup stručnjacima koji su me znali usmjeriti na pravi put u vezi same primjene umjetne inteligencije, a ostvario sam i brojne kontakte s kolegama iz struke", govori Mario te dodaje kako se dobar dio njegove generacije zaposlio u AI sektoru i svemu što je s time povezano.

Zaposlen je u startupu AI Power, gdje radi pozadinske mikroservise, odnosno pozadinske sadržaje za pojedine aplikacije. Stečena znanja o umjetnoj inteligenciji svakako mu pomažu u svakodnevnom radu.

- "U Lipiku mi se svidio miran način života pa sam tako ovdje odlučio potražiti posao, ali i dovesti obitelj", naglašava Mario čiji sin od rujna prošle godina pohađa prvi razred lipičke osnovne škole.

U budućnosti se vidi u Lipiku, gdje je već stekao prijatelje, a obitelj i on su zadovoljni životom u našoj sredini. O tome dovoljno govori i činjenica da su kupili kuću u središtu grada.


LIRA ispod članka