Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Tišina prije odluke

Započela izborna šutnja uoči parlamentarnih izbora

16.04.2024. 00:01 | 431 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Izborna šutnja započela je u točno u ponoć, obilježavajući kraj službene predizborne kampanje u Hrvatskoj. Prema odredbama članka 28. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, ova šutnja će trajati tijekom cijelog utorka, sve do zatvaranja biračkih mjesta u srijedu u 19 sati.

Tijekom izborne šutnje, kako je istaknuto na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), zabranjeno je svako javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima. Također, biračima je zabranjeno nagovaranje da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, kao i objavljivanje procjena izbornih rezultata. Osim toga, ne smiju se objavljivati ni prethodni, neslužbeni rezultati izbora, izjave i intervjui sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Izborna šutnja predstavlja ključnu fazu izbornog procesa koja omogućuje biračima mirno promišljanje svojih izbora bez pritiska vanjskih utjecaja. Državno izborno povjerenstvo stoga je pozvalo sve sudionike izborne promidžbe da poštuju zakonske odredbe i suzdrže se od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle narušiti integritet izbornog procesa.

Slijedeći ovu odredbu, političke stranke i kandidati trebaju se suzdržati od javnih nastupa i aktivnosti, dok će birači imati vremena za razmatranje svojih opcija prije odlaska na birališta u srijedu.

Izborna šutnja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u srijedu u 19 sati, nakon čega će uslijediti brojanje glasova i objava službenih rezultata.


Toplice Lipik_640x200_tekst