Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl

DELEGACIJA S ISLANDA UPOZNAJE POTENCIJALE LIPIKA: Geotermalni resursi kao ključ za razvoj

16.04.2024. 11:35 | 1146 pregleda | Vijesti

Predstavnici Grada Lipika proteklih su dana bili domaćini delegaciji s Islanda, poslovnim ljudima i stručnjacima iz područja energetike i tehnologije. Naime, među članovima delegacije istaknuta su imena poput Ólafura Jóna Arnbjörnssona, osnivača tvrtke GeoCamp Iceland, te njezinog direktora Arnbjörna Ólafssona, u društvu s islandskim energetskim stručnjakom Albertom Albertssonom. Uz njih, u Lipiku su sudjelovali i gradonačelnik Grindavika Fannar Jónasson te nekadašnji gradonačelnik Reykjavika Árni Sigfússon.

Piše:
Matija Kulhavi

Svrha njihova posjeta jest upoznavanje potencijala Lipika, posebno u području termalnih izvora. Stoga su u pratnji gradonačelnika Lipika Vinka Kasane i pročelnice JUO Grada Lipika Veronike Prhal, razgledali grad, istražujući mogućnosti suradnje.

Ravnatelj Toplica Lipik, Goran Pušćenik vodio ih je kroz razgledavanje lječilišnog kompleksa, ističući bogatstvo termalnih izvora koji nisu samo turistička atrakcija, već i resurs s velikim potencijalom za razvoj različitih industrija, uključujući energetiku i wellness.

Delegacija je također posjetila Centar umjetne inteligencije, gdje su se susreli s direktorom LIRA-e Darianom Huskom i voditeljem AI Centra Zdravkom Gospočićem te s polaznicima pete generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije. Ovaj susret bio je prilika za razmjenu ideja i iskustava te za potencijalno buduće partnerstvo na STEM i IT projektima.

"Posjeta delegacije s Islanda predstavlja važan korak prema međunarodnoj suradnji i proširenju djelatnosti lipičkog gospodarstva, otvarajući vrata novim mogućnostima razvoja. Ujedinjujući prirodne resurse s inovativnim tehnologijama, Lipik se pozicionira kao potencijalno središte za razvoj održivih rješenja i naprednih tehnoloških inovacija", rekao je gradonačelnik Vinko Kasana.

Árni Sigfússon, nekadašnji gradonačelnik glavnog islandskog grada, a danas menadžer u poznatoj Plavoj laguni, geotermalnom lječilištu na jugozapadu Islanda, istaknuo je velike mogućnosti za suradnju s obzirom na bogate geotermalne potencijale našeg grada. Lipik, sa svojim izvorima termalne vode i geotermalnim potencijalom, pruža izvanrednu osnovu za razvoj wellness destinacije. On je izrazio želju za budućim partnerstvom i razmjenom znanja između Lipika i Plave lagune kako bi se iskoristili ove prirodni resursi na obostrano zadovoljstvo.

Podsjetimo se kako je na završnoj konferenciji projekta "Izrada tehničke dokumentacije za istražni prostor Lipik", koja je održana 12. travnja, naglasak bio upravo na suradnji s partnerima s Islanda i istraživanju geotermalnih potencijala. Lipik, već poznat po korištenju geotermalnih izvora u terapijske svrhe i proizvodnju mineralne vode, želi dodatno iskoristiti ove resurse za razvoj gospodarstva i turizma.

Projekt vrijedan gotovo 250.000 eura, financiran iz EGP fondova, okupio je predstavnike Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te partnere s Islanda. Predstavnici Grada Lipika tom su prigodom istaknuli viziju održivog grada zahvaljujući suradnji s islandskim partnerima.

Tvrtka Izvori Lipika, u partnerstvu s islandskom tvrtkom GeoCamp Iceland, odigrala je ključnu ulogu u istraživanju i izradi tehničke dokumentacije. Hidrodinamička mjerenja pokazala su veći geotermalni potencijal nego što se prvotno predviđalo, otvarajući nove mogućnosti za grijanje, poljoprivredu i turizam.

Suradnja s Islandom nije samo tehničke prirode, već je donijela i transfer znanja i primjera dobre prakse. Geotermalna energija postaje sve važnija u kontekstu rasta cijena energenata, a Lipik, s bogatim geotermalnim izvorima, prepoznaje njihov značaj u ostvarenju energetske održivosti.

Kroz suradnju s islandskim partnerima, Grad Lipik ima priliku iskoristiti svoje prirodne resurse na najbolji mogući način, pružajući nove mogućnosti za gospodarski rast i prosperitet lokalne zajednice.


Toplice Lipik_640x200_tekst