Narodne kupke vanjski
Grad Lipik_drugi banner
Tica
PORAST APARTMANSKE PONUDE U LIPIKU

Dovoljno smještajnih kapaciteta, nužna nadogradnja usluge

17.05.2024. 08:20 | 828 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

Osvrnemo li se godinu ili dvije unazad, stanje s apartmanskom ponudom te otvaranje novih smještajnih jedinica u Lipiku, jasno ukazuju na pozitivne trendove u razvoju turističke ponude na ovom području. Koliko takva, doduše pojedinačna ulaganja, doista predstavljaju konačan oporavak turističkog sektora, snažno potresenog razdobljem pandemije, provjerili smo u razgovoru s direktorom Turističke zajednice Grada Lipika Hrvojem Kovačićem.

Osim što se osvrnuo na stanje apartmanskog smještaja u Lipiku, Kovačić je prokomentirao i aktualne oblike turističke ponude.

Većinu smještajnih jedinica u Lipiku čine apartmani, kaže, što ukazuje na popularnost ovog tipa smještaja među turistima. Osim što pružaju gostima fleksibilnost i veću privatnost, oni su u pravilu povoljnija opcija u usporedbi s hotelima. Osim toga, prisutnost različitih tipova privatnog smještaja, uključujući studio apartmane, sobe i kuće za odmor, zadovoljava različite potrebe i preferencije gostiju kojih je na lipičkom području sve više.

Opis nije dostupan.

Ponuditi gostu autentično iskustvo

„U Lipiku djeluje ukupno 14 privatnih iznajmljivača koji su otvorili 24 smještajne jedinice što znači da je u privatnom smještaju dostupno 57 glavnih kreveta. Dodamo li kategorizirani smještaj Toplica Lipik s tri objekta, dolazimo do 147 glavnih kreveta koji su na raspolaganju turistima. Kada analiziramo vrste smještajnih jedinica, primjećujemo da većinu čine apartmani, ali tu su i sobe, studio apartmani te jedna kuća za odmor. Kategorizirani smještaj u Lipiku obuhvaća jedan objekt s 2 zvjezdice, sedam objekata s 4 zvjezdice, dok je najviše smještaja u kategoriji s 3 zvjezdice“, navodi Kovačić.

Analizirajući statistiku, primjećujemo rastuće turističke rezultate u Lipiku nakon pandemije, što se očituje u povećanju broja dolazaka i noćenja. U 2023. godini zabilježeno je 20.482 noćenja, što predstavlja blagi porast u odnosu na godinu ranije. Zahvaljujući Toplicama Lipik i njihovim smještajnim kapacitetima, Lipik je grad s najviše noćenja na području Požeško-slavonske županije.

Takav trend prati i porast interesa za otvaranje novih smještajnih kapaciteta na lipičkom području. Tijekom protekle 2023. godine, otvoreno je ukupno pet novih objekata što za turizam Lipika predstavlja značajan pomak. Najnoviji smještaj otvoren ove godine jest apartman vlasnice Branke Broš u Lipiku, a unazad šest mjeseci vrata gostima otvorili su i apartmani “Golubica” u vlasništvu Golubice Anđelić, o čemu možete više pročitati niže u tekstu.

Potrebna je “produžena ruka” privatnim iznajmljivačima

„Pozdravljamo otvaranje novih smještajnih kapaciteta i svima smo na raspolaganju za informacije. Popis svih smještajnih kapaciteta je na web stranici Turističke zajednice Grada Lipika gdje se mogu pronaći detalji svakoga od njih“, uputio je Kovačić te dodao: „Većina smještaja otvorena je u obiteljskim kućama vlasnika čime je ispunjena svrha kategorizacije smještaja kao domaćinstva. Domaćini su u stalnom kontaktu s gostima, dolaze u čestu komunikaciju i interakciju te su im stalno na usluzi. Ono što je pozitivno jest to da su svi vlasnici s našeg područja, poznaju našu destinaciju i mogu gostu preporučiti razne dodatne opcije za ugodan boravak. U Lipiku je zato do izražaja došao obiteljski smještaj, a plus toga imamo i dva apartmana u višestambenih zgradama. Lokacijski gledano, najviše smještajnih jedinica je oko centra Lipika, dok su u Brekinskoj i Filipovcu samo po jedan. Ono što se može primijetiti je da, za dodatno podizanje kvalitete i kompletiranje smještajne usluge, nedostaju aktivnosti lokalnih OPG-ova koji bi mogli biti produžena ruka privatnim iznajmljivačima. Primjerice, mogli bi  ponuditi uslugu jednostavne prehrane lokalnih proizvoda, perspektivno je otvoriti seosko domaćinstvo s malim restoranom gdje bi gosti mogli biti u doticaju s prirodom i sudjelovati s vlasnikom u specifičnoj ponudi jednog gospodarstva. Razumljivo je da su to značajna ulaganja, ali kad već razgovaramo o nadogradnji i onome što ovdje nedostaje, onda to vrijedi izdvojiti. Na našem području postoji mnoštvo registriranih OPG-ova i oni imaju prostora aktivnije se uključiti u jačanje turističke ponude Lipika.“, zaključio je Kovačić.

Unatoč rastućoj popularnosti apartmanskog smještaja, važno je da Lipik ide u smjeru razvoja koji potiče raznolikost smještajnih opcija, uključujući i alternativne oblike poput seoskog turizma što bi zasigurno osiguralo da ostane atraktivna destinacija za različite profile turista, ali i u velikoj mjeri doprinijelo održivom razvoju turizma na ovom području.

Golubica Anđelić: Naši apartmani su prilagođeni nepokretnim osobama

Među nekoliko novootvorenih apartmana u Lipiku, u posljednjih godinu dana su i apartmani Golubica u Radićevoj ulici, vlasnice Golubice Anđelić. O motivima uređenja apartmana u Lipiku, Anđelić je rekla sljedeće:

„Glavni motiv koji nas je potaknuo na ovaj korak bio je zaštita naših financija od inflacije. Stoga smo suprug i ja odlučili uložiti u nekretninu, ali s fokusom na naše lokalno područje. Jadran i ostatak Hrvatske nisu bili opcija. Pružila nam se prilika za kupnju kuće od 120 kvadrata u Lipiku, koju smo na koncu kupili i renovirali. Iako je prvotna ideja bila iznajmljivanje kuće, kasnije smo promijenili plan i odlučili je kategorizirati te pretvoriti u apartmane. Iako je renovacija koštala malo više nego što smo planirali, smatramo da je svaki euro uložen u ovu našu apartmansku priču dobro uložen novac, posebno s obzirom na činjenicu da je Lipik grad s turističkim predznakom, a blizina Toplica Lipika dodatni je plus", govori Anđelić.

Opis nije dostupan.

Apartman u prizemlju se prostire na 58 kvadratnih metara, grije ga centralno grijanje na plin, a sastoji se od dvije sobe, prostranog otvorenog dnevnog boravka s kuhinjom i televizorom, opremljene kupaonice s kadom, ostave i prostranog hodnika. Na katu kuće nalazi se još jedan apartman, veći po kvadraturi, s ukupno 60 kvadrata, koji također nudi dvije sobe, prostrani dnevni boravak, potpuno opremljenu kuhinju, kupaonicu s kadom, ostavu i hodnik.

„Ono što razlikuje naše apartmane od mnogih jest da je cijeli objekt prilagođen za osobe s invaliditetom“, otkriva vlasnica i objašnjava zašto su posebnu pažnju poklonili uređenju prostorija upravo za nepokretne i teško pokretne osobe.

Opis nije dostupan.

"Suprug mi se kreće u invalidskim kolicima pa smo prilikom uređenja apartmana imali na umu i druge osobe s ograničenom pokretljivošću poput pacijenata iz lipičkog lječilišta. Stoga smo proširili ulaze, uklonili sve barijere poput pragova te osigurali dovoljno prostora u komunikaciji prostorija kako bi se osobe u kolicima mogle slobodno kretati", ističe Anđelić.

Za sve dodatne informacije, zainteresirane upućuje na stranice Turističke zajednice Grada Lipika gdje su dostupne detaljnije specifikacije i informacije o smještaju.


LIRA ispod članka