Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
ZAVRŠETAK ZA GODINU DANA

Lipik uskoro dobiva sunčanu elektranu

25.06.2024. 10:19 | 1430 pregleda | Vijesti

U idućih godinu dana, Lipik će dobiti sunčanu elektranu koja će biti ključni korak prema održivoj energetskoj budućnosti našeg  grada. Projekt, poznat pod nazivom SE Lipik, čija je realizacija dogovorena sredinom svibnja ove godine, rezultat je suradnje između Hrvatske elektroprivrede (HEP) kao investitora, Končar Inženjeringa, kojemu je povjereno projektiranje te izvođenje radova i Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

Ova sunčana elektrana, smještena unutar Gospodarske zone Lipik III (Dobrovac, iza staklenika) na površini od 103.960 m², bit će opremljena s impresivna 10.344 fotonaponska modula. Planirana priključna snaga iznosit će 5 MW, dok će instalirana snaga biti 6 MW. Elektrana će imati 17 izmjenjivača i dva transformatora snage 3000 kVA, koje će isporučiti Končar - Distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST). Uz to, bit će opremljena srednjenaponskom trafostanicom Končar - Aparati i postrojenja te sustavom upravljanja SCADA Prozanet od strane Končar Digitala.

Projekt je usmjeren na stvaranje održive infrastrukture u suradnji s Gradom Lipikom, čime se planira daljnje smanjenje ugljičnog otiska u proizvodnji električne energije. Planirano vrijeme izgradnje je 15 mjeseci, a elektrana će biti integrirana u elektroenergetsku mrežu Elektre Križ na naponskoj razini od 35 kV, što je istaknuto u mjesečniku Končar Elektroindustrije d.d., poznatom kao „Končarevcu“.

Projekt izgradnje sunčane elektrane dio je šire strategije za jačanje energetske sigurnosti i održivosti, a suradnja s Gradom Lipikom ključna je za integraciju lokalnih potreba i interesa u razvoj energetske infrastrukture.

Lipik kao energetski značajan čimbenik u opskrbi el. energijom

Ovom je prigodom i gradonačelnik Vinko Kasana izrazio zadovoljstvo što se projekt, kojeg Grad Lipik provodi u suradnji s HEP-om, privodi kraju. Istaknuo je da se radi o jednoj od manjih elektrana na području Lipika te da je Grad Lipik u komunikaciji s još nekoliko investitora vezano uz nekoliko lokacija na kojima bi trebale biti izgrađene elektrane s još većim kapacitetom. Time će Lipik postati energetski značajan čimbenik u opskrbi električnom energijom, uz dodatnu korist od naknada za korištenje prostora koje koriste postrojenja za proizvodnju električne energije, a koje se uplaćuju u gradski proračun.


Toplice Lipik_640x200_tekst