Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
Kreativne radionice privukle djecu i odrasle

Učenici Lipika i Poljane na Infinity festivalu u Garešnici

25.06.2024. 11:03 | 539 pregleda | Vijesti

Garešnica je u petak, 14. lipnja, bila domaćin Infinity festivala, koji je već četvrtu godinu za redom privukao oko 1500 djece iz različitih dijelova Hrvatske. Među posjetiteljima su bili i učenici Osnovne škole Lipik, kao i učenici Osnovne škole "Grigora Viteza" iz Poljane.

Piše:
Compas

Učenici iz lipičke škole, konkretno 2.a, 3.a i 3.b razreda, zajedno s njihovim razrednicima i ravnateljicom Klaudijom Kovač, sudjelovali su na festivalu u Garešnici, čiji je glavni cilj bio popularizacija znanosti i glazbe među djecom predškolske i niže osnovnoškolske dobi kroz raznovrsne STEAM radionice. Djeca su kroz igru i zabavu stjecala nova iskustva i vještine.

Osim njih, učenici nižih razreda Osnovne škole "Grigora Viteza" iz Poljane također su sudjelovali na festivalu kako bi se potaknuo interes za znanstvene predmete, izjavila je Jelena Hasanac, školska knjižničarka.

Festival je obuhvatio čak 40 različitih radionica koje su nudile priliku za stjecanje novih znanja i vještina. Učenici su sudjelovali u aktivnostima kao što su bojanje mineralima, oslikavanje slika pomoću njihala te upoznavanje s frekvencijama boja.

Program je bio izuzetno bogat i raznolik, uključujući programiranje, slikanje, glazbeno stvaralaštvo te vježbe fine motorike. Održani su i kemijski pokusi za poticanje svih osjetila te izrada sapuna s eteričnim uljima prema vlastitoj želji. Posebno su se istaknuli svemirski kokteli koji su oduševili učenike, dok su učenice imale priliku dobiti i nove frizure zahvaljujući učenicama frizerske srednje škole iz Garešnice.

Osim Udruge SFERIA iz Garešnice, radionice su vodile i druge udruge, osnovne i srednje škole te visokoškolske ustanove. Margareta Miloš, inicijatorica projekta, izrazila je zadovoljstvo zbog velikog interesa škola za sudjelovanje te najavila moguće proširenje prostora za sljedeću godinu, uz pozitivne reakcije škola koje su se već ponudile za organizaciju radionica.

Uz bogat program za djecu, festival je u petak, 14. lipnja, u Centru za posjetitelje NATURA 2000, organizirao nekoliko događanja za odrasle posvećenih znanosti i Milojku Mikeu Vuceliću, poznatom garešničkom znanstveniku koji je bio ključna figura u programu Apollo i misiji na Mjesec. Nakon predavanja Krešimira Čanića i prof. dr. Gorana Hudeca, izložbu o Mikeu Vuceliću otvorio je njegov sin Aleksandar Vucelić. Izložba će biti otvorena cijelo ljeto za posjetitelje, pružajući priliku da upoznaju rodni grad velikih imena poput Ive Robića i Mikea Vucelića, istaknula je Jelena Hasanac.

 


Toplice Lipik_640x200_tekst