PUKE banner
LIPIK test
Medianno
TRŽNICA PAKRAC

Počela prodaja cvijeća i cvjetnih aranžmana uoči blagdana Svih svetih

22.10.2020. 14:46 | 637 pregleda | Vijesti

Svi sveti i Dušni dan koji se obilježavaju početkom studenog su blagdani kada rimokatolici diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj obilaze groblja i uređuju vječna počivališta svojih najmilijih. Tradicionalno se u tjednima koji prethode početku studenog na tržnicama diljem zemlje prodaje i kupuje cvijeće i cvjetni aranžmani kojima se ukrašavaju grobnice, a ove po ničemu tipične godine tradicija se pokazala jačom i od pandemije koronavirusa.

Piše:
Tomislav Ević

Parkiralište pod platanama na pakračkoj tržnici ovaj je četvrtak, kao i u isto vrijeme prijašnjih godina, bilo puno raznog živopisnog cvijeća, trajnica, krizantema, aranžmana i cvjetnih košarica koje su izložili cvjećari koji se nerijetko time bave već više od dvadeset godina, a iako živimo u dosta napetim i nesigurnim vremenima kupaca nije nedostajalo, čemu je pogodovalo i vedro i sunčano vrijeme.

Svoja iskustva bavljenja cvjećarstvom i ovogodišnje dojmove s nama je podijelilo nekoliko cvjećarki koje su danas bile na pakračkoj tržnici.

Vesna Madunić iz Husaina kod Kutine cvjećarstvom se bavi već više od 25 godina koliko otprilike već i dolazi u Pakrac prodavati cvijeće i ovdje je kako bi se reklo skoro „domaća“. Sada je izložila krizanteme dok u proljeće trguje flancima, a današnji dan, iako je kupaca bilo, smatra svojevrsnom pokaznom pripremom za sljedeći četvrtak koji će biti udarni što se prodaje cvijeća tiče i kada očekuje većinu svojih dugogodišnjih kupaca. Po njenim riječima posao cvjećara zahtijeva puno volje, ljubavi i truda i zadovoljna je prometom koji ostvari u Pakracu svake godine jer ima velik broj zadovoljnih kupaca koji se svake godine vraćaju. Iako glavninu posla obavlja u ovih zadnjih dva tjedna koji prethode blagdanima Svih Svetih, sve se pokreće čak pet mjeseci ranije koliko je naime potrebno da se krizantema potpuno razvije i naraste. OPG Madunić osim u Pakracu svoje cvijeće sve te godine prodaje i u Daruvaru, Garešnici, Kutini i Novskoj i ovaj posao ju po njenim riječima veseli jer ima priliku raditi i komunicirati s ljudima i raditi nešto „za dušu“.

Marija Tomić, vlasnica OPG-a „Tomić“ iz Banove Jaruge također je danas bila vrlo zaposlena na pakračkoj tržnici, ali odvojila je nekoliko minuta i za ćakulanje s medijima: „Nekako poslije rata sam krenula na pakrački plac, točnije prije 23 godine. Inače u proljeće imam sezonsko cvijeće od maćuhica do pelargonija i begonija, a sada u jesen imam krizanteme, maćuhice i nešto trajnica. Uglavnom idem na tržnicu u Pakrac i Novsku i zadovoljna sam, dragi su mi Pakračani, drugačiji su, nekako posebni.“ Na pitanje kako je zadovoljna cijelom ovom nesretnom godinom odgovorila mi je: „U proljeće su tržnice zatvorili pa nismo ni dolazili, ali kad se ponovo sve pokrenulo bilo je dobro i sad se prodaje onako umjereno... Sve OK, ja sam zadovoljna, čovjek mora biti malo i skroman!“odgovara s osmijehom koji je sakrila zaštitna maska.