LIPIK test
Delfin
Medianno
OBILJEŽAVANJE U ORGANIZACIJI HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA PAKRAC-LIPIK

Prije 29 godina ustrojen je 76. samostalni bataljun HV-a

28.10.2020. 17:28 | 943 pregleda | Vijesti

Povodom dvadeset i devete godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske 28. listopada u organizaciji Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili domovinu na pakračko-lipičkoj bojišnici u duljini 42 km od Poljane do Badljevine.

Piše:
Matija Kulhavi

Kroz 76. samostalni bataljun, kao prvu organiziranu postrojbu za obranu Lipika i Pakraca tijekom Domovinskog rata prošlo je 1500 branitelja, od kojih je 87 poginulo te više od 300 ranjeno, a prvi zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, pukovnik HV-a, iz Lipika, istaknuo je ovom prigodom Stipe Hodak, dopredsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik.

Polaganjem zajedničkih vijenaca odana je počast svim poginulim braniteljima kod spomen-obilježja na gradskim grobljima u Lipiku i Pakracu te kod novog spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Pakracu.

Vijence su uz članove Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik položila i izaslanstva gradova Lipika i Pakraca predvođena lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i zamjenikom pakračke gradonačelnice Marijanom Šircem te predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik. Svetu misu za poginule branitelje predvodio je vlč. Jozo Zorić u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.