PUKE banner
LIPIK test
Radio Daruvar 2
75. BROJ COMPASA

Izašao novi broj mjesečnika Compas

30.10.2020. 10:24 | 611 pregleda | Vijesti

Novi, 75. broj mjesečnika Compas izlazi danas, 30. listopada, a donosi pregled svih značajnih događanja koja su se odvijala tijekom proteklog mjeseca na našem području.

Piše:
Matija Kulhavi

Za većinu kršćana blagdan Svih svetih koji se obilježava prvog dana u studenom, a odmah potom i Dušni dan, koji se još naziva i Dan mrtvih, znače obilazak groblja i paljenje svijeća u znak sjećanja na najmilije koji su nas napustili. Ove godine, za razliku od ranijih godina, prilikom ulaska i boravka na grobljima obavezno ćemo morati koristiti maske za lice ili medicinske maske. Jedna je to od mjera koje se nalaze u Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Epidemiološka situacija je poprimila globalne razmjere, kako u svijetu, tako i u našoj zemlji. Situacija na području lipičko-pakračke mikroregije zasad je stabilna i tek se tu i tamo pojavi koji pojedinačni slučaj zaraze koronavirusom. Kažu da je to “novo normalno“, međutim, naš način življenja poprilično se izmijenio unazad posljednjih nekoliko mjeseci i tako nešto se ne može svrstati pod nekakvu normalnost, već izvanrednu situaciju kojoj se trenutno ne nazire kraj. Kažu da nada umire posljednja pa se tako nadamo i što žurnijem povratku u onu pravu normalnost.

Početkom mjeseca, obilježili smo Dan Grada Lipika. Ove godine je to bilo skromno, ali dostojanstveno, odnosno onako kako je to već postalo uvriježeno kazati – “U skladu s epidemiološkom situacijom.”. Na svečanoj sjednici lipičkog Gradskog vijeća tradicionalno su uručene povelje Godišnjih nagrada Grada Lipika, a par dana kasnije uručeno je i priznanje najboljem sportašu Grada Lipika. Listopad je samo jedan od jesenskih mjeseci u kojem se prisjećamo i ratnih stradavanja iz 1991. godine, ali mjesec je to u kojem simbolično obilježavamo i jedan svijetli trenutak novije lipičke povijesti – povratak lipicanaca iz Srbije. U tom ozračju s veseljem smo primili vijest kako je na jedanaestoj Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem odlučeno da se „Projekt nove Ergele Lipik - Rekreacijskog područja jezera Raminac u Lipiku“ uvrsti na listu strateških projekata koji će se financirati u okviru Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Riječ je o iznosu od 63.250.000,00 kuna.

Lipik bi sljedeće 2021. godine trebao dobiti tri teniska terena. Upravo to je bio povod da istražimo i zapišemo bogatu povijest tenisa u Lipiku koja je stara gotovo jedno stoljeće, a što je za Vas, naše čitatelje pripremio Mario Barać (Sezame.pr). U feljtonu Pripovijesti iz lipičke i pakračke povijesti Siniša Njegovan Starek piše o pakračko-lipičkoj bojišnici koncem 1991. godine, dok se u rubrici Zdravi život dr. Ivo Belan bavi prilično zanimljivom temom – “Zašto se muškarci boje doktora?”. O svemu navedenom, a i više, čitajte u ovom novom izdanju Compasa koje ćete moći pronaći tijekom kasnijih poslijepodnevnih na sljedećim prodajnim mjestima:

 

Lipik

Aqua, Trg kralja Tomislava 1
Lira Travel, Trg kralja Tomislava 1
Lonia, Vukovarska avenija 10
Mlin i pekare, Jadranska 5
Mlin i pekare, Matije Gupca 15
Mlin i pekare, Slavonska 34

 

Dobrovac

Lonia, Matije Gupca 107
Mlin i pekare, Stjepana Radića 1

 

Gaj

Mlin i pekare, Sudre Slavka 11a

 

Poljana

Mlin i pekare, Gajeva bb

 

Antunovac

Mlin i pekare, Poljanska 79b

 

Brezine

Lonia, Brezine 49

 

Pakrac

KTC, Ivana Gundulića 183
Mlin i pekare, Hrvatskih velikana 19

 

Prekopakra

Lonia, Dalibora Duhača 47
Mlin i pekare, Stjepana Radića 2