LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Izgradnja svjetlovodne (optičke) mrežne infrastrukture

Lipik dobiva širokopojasni Internet

01.12.2020. 11:02 | 1186 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

U suradnji s Gradom Lipikom, tvrtka Pro-Ping Telekom je započela proteklog tjedna s izgradnjom svjetlovodne (optičke) mrežne infrastrukture na području samog grada Lipika. S obzirom na zainteresiranost krajnjih korisnika, postoji mogućnost izgradnje optičke mreže i u ostalim naseljima koja se nalaze na području Grada Lipika, doznajemo od Maria Pintura, predstavnika ove telekomunikacijske tvrtke.

Ovim projektom, kako je istaknuo gospodin Pintur, stanovnici Lipika dobit će najsuvremeniju tehnologiju za pristup Internetu s brzinama od 500 Mbit/s i više, a samom izgradnjom brzog širokopojasnog Interneta na području Lipika, unaprijedit će se i kvaliteta života njegovih stanovnika. Brzi Internet danas je sigurno među najvažnijim uslugama potrebnim za svako kućanstvo, kako za zabavu i razonodu, tako i za posao i online školu.

Poduzeće Pro-Ping Telekom je 100% domaći telekom operater sa sjedištem u Podravini. Preko vlastite mrežne infrastrukture pokrivaju više od 100.000 kućanstava u 5 županija, među kojima je i nama susjedna Bjelovarsko-bilogorska. Tvrtka je osnovana 2010. godine, a nude tri glavne usluge: pristup internetu preko vlastite optičke ili bežične (wireless) mreže uz neograničen (FLAT) promet, IP televiziju s više od 70 programa (filmski, dječji, sportski, glazbeni, dokumentarni i ostali programi) te fiksnu telefoniju bez naknade za uspostavu poziva uz najpovoljnije cijene razgovora uz postojeći ili novi telefonski broj.

 

Pri kraju realizacija projekta WIFI4EU

Pri kraju je i realizacija projekta WIFI4EU. Veći dio je u funkciji. Preostalo je za spojiti napon na stupu javne rasvjete u Vukovarskoj aveniji kod zgrade br. 7. Izvođač radova je Callidus grupa d.o.o. iz Zagreba, a vrijednost investicije je približno oko 130.000 kuna. Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) sufinancira projekt s 15.000 €.

Približna pokrivenost signalom je prikazana na priloženoj slici.