delfin3
Eming
Hotel Pakrac 365
14. Tjedan psihologije u Hrvatskoj

Dobro posjećeno predavanje o tome kako živjeti u vrijeme krize

17.02.2021. 09:31 | 566 pregleda | Vijesti

Kao što smo i najavili, Gradska knjižnica Pakrac u suradnji s lokalnim psihologinjama i ove se godine aktivno uključila u obilježavanje 14. Tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako je, umjesto u prostoru Gradske knjižnice, ovaj put zbog epidemiološke situacije predavanje  naziva "Živjeti u vrijeme krize" psihologinja Nataša Major održala u vijećnici kompleksa Janković u Pakracu.

Premda ograničeno, sva mjesta su bila popunjena pa je tako dvadesetak sugrađana moglo poslušati zanimljivo izlaganje o tome kako preživjeti u teškim vremenima. Bilo je govora o Abrahamu Maslowu, osnivaču humanističke psihologije i njegovoj ljestvici potreba. Pri tome je istaknuto kako u kriznim vremenima, fiziološke potrebe i potrebe za sigurnošću nadmašuju sve ostale potrebe, poput onih za pripadanjem, (samo)poštovanjem i samoostvarenjem.

Naglašeno je i to da je u teškim vremenima važno pozitivno misliti, biti fizički aktivan, ali i koristiti neke od tehnika opuštanja (disanje, molitva, meditacija, vizualizacija).

Predavanje je završeno praktičnom radionicom u kojoj su sudjelovali svi prisutni. Svaki sudionik je trebao zamisliti osobe koje mu pružaju podršku u svakodnevnom životu. Koliko osoba je zamislio, tolika je izvukao drvenih štapića (koji simboliziraju broj osoba) i povezao ih gumicom. Na taj način se uvidjelo da je čovjek kao jedinka slomljiv, međutim, kad ima ovakav „snop podrške“, onda baš i nije tako.

Sljedeće, ujedno i posljednje predavanje, pripremila je psihologinja Ivana Marin, a ono je namijenjeno maturantima i nosi naziv "Generacija COVID-18:kako maturirati u novom normalnom?". Održat će se u četvrtak, 18. veljače u 18 sati.