delfin3
HDZ_Anamarija Blažević
Vera Pečanić
MIROVINA NIJE ZA MIROVANJE

Radionice informatičke pismenosti za stariju populaciju

21.04.2021. 14:16 | 409 pregleda | Vijesti

Početkom prošlog tjedna je u prostoru Udruge „Pomoć u kući“ održana druga radionica informatičkog opismenjavanja za umirovljenike u kojoj je sudjelovalo desetak korisnika s područja Lipika i okolice.

Piše:
Compas

„Radionice informatičkog opismenjavanja vodio je Ivor Podunavac nastavnik informatike u OŠ Lipik, a cilj radionica bio je u teoriji i praksi stariju populaciju podučiti korištenju internet bankarstva, sustava e-građani, korištenju programa za obradu teksta Word te korištenju mobitela i prijenosnog računala u svakodnevici“ saznali smo od Kristine Kovar, višeg fizioterapeuta i domaćice Dnevnog boravka Lipik.

“Radionica se održavala dva dana, prvi dan je bio teorijski, a drugi praktične naravi pri čemu su korisnici primijenili gradivo koje su usvojili prvog dana te postavljali razna pitanja kako bi produbili znanje o radu na računalima i mobitelima, pošto je to postala naša svakodnevica, a naš predavač Ivor im je strpljivo i stručno odgovarao na njihova mnogobrojna pitanja“ obrazložila je Kristina.

Projektom se želi proširiti i razviti socijalna uključenost u zajednici, uključiti starije osobe, odnosno umirovljene članove udruga koji sudjeluju u projektu, ali i sve ostale zainteresirane umirovljenike u programe aktivnog starenja. Također se planiraju i zajedničke aktivnosti namijenjene starijim osobama kako bi ih potaknule na zdraviji život, cjeloživotno učenje te stjecanje novih znanja i vještina. Pod time se podrazumijevaju i akcije za poticanje tjelesne i psihičke aktivnosti; sportski programi i rekreacija, aktivnosti poludnevnog boravka u prostorijama udruge, predavanja o temama koje zanimaju ovu populaciju (npr. zdravlje, prevencije ovisnosti, poljoprivreda i sl.), rekreativni izleti, radionice informatičke/digitalne pismenosti i slično.

Projekt “Mirovina nije za mirovanje” sredinom listopada prošle godine ugovoren je za sufinanciranje u dvogodišnjem razdoblju iz Europskog socijalnog fonda na pozivu “Pridruži se – Aktivni u mirovini“ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Nositelj programa je Udruga HVIDR-a Daruvar uz partnere Udrugu branitelja Lipika 1991. i gradove Daruvar i Lipik, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta iznosi 942.155,58 kuna.

"Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge branitelja Lipika 1991. godine"


DP lokalni izbori 640x250 Lneniček