LIPIK test
delfin3
Medianno
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik

Obilježen Dan pobjede i Dan Europe

09.05.2021. 10:58 | 612 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik na području ova dva grada danas je obilježen 9. svibanj, Dan pobjede i Dan Europe.

Treći Reich, odnosno nacistička Njemačka 9. svibnja 1945. godine potpisala  je bezuvjetnu kapitulaciju u II. svjetskom ratu. Time je na europskom tlu završen jedan od najtežih i najkrvavijih perioda svjetske  povijesti. U svim se europskim zemljama ovaj datum obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Uz Dan pobjede nad fašizmom na ovaj se datum slavi i Dan Europe, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja Europske unije (EU), pet godina kasnije. 

Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Piše:
Matija Kulhavi

Povodom obilježavanja Dana pobjede i Dana Europe kod fontane staklenog lipicanca na južnom ulazu u Lipik, gdje se nalazi spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata, zapaljene su svijeće i položeno cvijeće u čast svih stradalih u tom tragičnom ratu.

Paljenju svijeća i polaganju ruža prisustvovali su lipički gradonačelnik Vinko Kasana, brojni predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika na čelu s predsjednicom Mirjanom Bilopavlović i njezinim zamjenikom, ujedno i predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika Darkom Derenjom te predstavnici SDSS-a, Nikola Ivanović i Mirsada Popović Damjanović, kandidati ove stranke za dožupana Požeško-slavonske županije i pakračku dogradonačelnicu iz redova srpske nacionalne manjine.

Svijeće i cvijeće su položeni i kod spomen-obilježja poginulim braniteljima Lipika tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine te kod spomenika poginulima u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. na gradskom groblju u Lipiku.