LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Održane vatrogasne vježbe u Dobrovcu i Poljani

Vatrogasci pokazali spremnost i uvježbanost

09.05.2021. 22:44 | 516 pregleda | Vijesti

Kako bi sve bilo u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, tradicionalna združena vježba Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik povodom dana zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana ove se godine održava po grupama. Dakle, ne za svih četrnaest dobrovoljnih vatrogasnih društava na jednom mjestu, kao što je to dosad bio slučaj, nego u šest razdvojenih grupnih vježbi s dva do tri vatrogasna društva koja dolaze iz obližnjih naselja. Tako su na području Grada Lipika 9. svibnja održane dvije vatrogasne vježbe.

Piše:
Compas

Tijekom prijepodnevnih sati iza objekta Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dobrovac održana je združena vatrogasna vježba grupe „Lipik istok“ u kojoj su uz domaćine iz Dobrovca sudjelovali i DVD Lipik i DVD Filipovac.

Kako smo saznali od zapovjednika DVD-a Lipik, ujedno i predsjednika VZ Pakrac-Lipik Tomislava Stokića, u vježbi je simulirano spašavanje iz ruševina uz korištenje ručnih, pneumatskih i hidrauličkih alata.

Jednosatnoj vježbi su nazočili zapovjednik VZ Pakrac-Lipik Ilija Turković ml. i tajnik Zlatko Zerdin, predsjednik Udruge LIDO Marijan Poleto i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Ilija Turković ml. ocijenio je vježbu izuzetno uspješnom i jednom od najboljih u zadnjih deset godina pohvalivši spremnost i obučenost vatrogasaca u korištenju suvremene opreme. Čestitkama vatrogascima priključio se i Vinko Kasana istaknuvši da su vatrogasci jedni od prvih na koje se zajednica oslanja u trenutcima potrebe i zahvalivši im na demonstraciji spremnosti i tehnologije s kojom raspolažu.

Posebno je emotivno bilo završno postrojavanje sudionika vježbe kada su se članovi DVD-a Dobrovac prigodnim poklonom oprostili od svog dugogodišnjeg člana Valentina Tutića kojeg je životni put odveo u inozemstvo.

Poslijepodne je bilo rezervirano za združenu vatrogasnu vježbu dobrovoljnih vatrogasnih društava smještenih na zapadnom dijelu Grada Lipika. Tako su kod mosta na Pakri, uz DVD Poljana kao domaćinsko društvo, u vježbi sudjelovali i DVD Antunovac te DVD Marino Selo. Kako je istaknuo Ivan Zeman, zapovjednik DVD Poljana, vježba je bila zamišljena kao simulacija izvanredne situacije, odnosno gašenje požara na odlagalištu opasnog otpada. Vatrogasci DVD-a Poljana su gasili požar uz upotrebu pjene. DVD Antunovac je pri tome došao izvlačiti vodu iz Pakre s Rosenbauer pumpom, a DVD Marino Selo je njihovu cisternu snabdijevalo s vodom. Oni su gasili okolno područje kako se požar ne bi proširio.

I ovom je prigodom pohvaljena spremnost vatrogasaca od strane Tomislava Stokića i Zlatka Zerdina, predsjednika i tajnika VZ Pakrac-Lipik. Također, čestitao im je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana na izvrsnosti, ali i na visokoj razini zaštite i oslonca koju pružaju svojim sugrađanima.

FOTOGALERIJE:

ZDRUŽENA VATROGASNA VJEŽBA U DOBROVCU GRUPA IV; 9. svibanj 2021.

ZDRUŽENA VATROGASNA VJEŽBA U POLJANI GRUPA VI; 9. svibanj 2021.