LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
DAN KULTURE NACIONALNIH MANJINA

U Lipiku predstavljeno bogatstvo i raznolikost manjinske tradicije

18.09.2021. 23:37 | 973 pregleda | Vijesti

Tradicionalna manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina uz svečani defile te bogatu gastronomsku ponudu udruga i vijeća nacionalnih manjina s područja Grada Lipika održana je 18. rujna u lipičkom perivoju. Zajednički su se predstavile sve nacionalne manjine koje žive na području Grada Lipika pa su tako nakon predstavljanja narodnih nošnji posjetiteljima ponuđena autohtona jela i kulinarski specijaliteti iz talijanske, ukrajinske, srpske, mađarske i češke kuhinje.

Piše:
Compas

Na samom početku programa prisutnima se obratio lipički gradonačelnik Vinko Kasana poželjevši dobrodošlicu svima nazočnima, među kojima su bili i ataše za kulturu Veleposlanstva Ukrajine Ruslan Yegorov, požeško-slavonski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović te pakračka dogradonačelnica Mirsada Popović Damjanović, kao i predstavnici mađarske manjine iz Belog Manastira te srpske manjine s područja Karlovačke županije.

Ovdje u Lipiku svi građani žive život punim plućima. Mi smo svi Lipičani koji na ovom prostoru zajednički dijele i brige i veselje, sve ono što život čini.“, rekao je gradonačelnik dodavši da Dan nacionalnih manjina služi upravo kako bi prikazali nacionalne manjine koje su bogatstvo za naše društvo, a Lipik je jedan od primjera u kojem vlada skladan život.

Ove godine u manifestaciji su prisustvovali predstavnici Češke nacionalne manjine Grada Lipika, Kulturno umjetničko društvo „Csillagszemu“ iz Belog Manastira, Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika te Zajednica Talijana Lipika.

 

Česi su na naše područje došli tijekom 19. stoljeća u potrazi za boljim životom. Kao vrijedan, spretan i sposoban narod bili su na glasu kao dobri majstori i vrijedni radnici. I ovaj park u kojem je manifestacija održana najbolji sjaj doživio je pod škarama vrtlara Kostlivyja koji je došao iz sjeverne Češke, iz mjesta Domažlice. Vijeće češke nacionalne manjine Grada Lipika osnovano 2004. godine. Ciljevi Vijeća su unapređivanje, očuvanje i zaštita položaja pripadnika češke nacionalne manjine na području Grada Lipika.

Kulturno umjetničko društvo „Csillagszemu“ iz Belog Manastrira je mlado društvo osnovano prije dvije godine. Uz razne igraonice, učenje pjesama i plesova nastoje održati i njegovati mađarsku tradiciju i običaje. Djeci manjih uzrasta organiziraju igraonice, a s djecom starije dobe uče plesne koreografije. Uz sve navedeno prikladno obilježavaju nacionalne praznike i blagdane.

Udruga Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva osnovana je 2013. godine u cilju promicanja, razvitka i unapređenja Hrvatsko-ukrajinskih odnosa prijateljstva i suradnje. Područje djelovanja Udruge je kultura, umjetnost, edukacija i prosvjeta, znanstvena i povijesna područja, rad s mladima, humanitarni rad, međunarodna suradnja u svrhu promicanja gospodarskih, ekonomskih te socijalnih programa između dvije zemlje. Neki od ciljeva Udruge su okupljanje i organiziranje pripadnika ukrajinske nacionalne manjine u Lipiku i drugim mjestima Republike Hrvatske kako bi čuvali, razvijali i promicali nacionalni i kulturni identitet jezik i kulturu, zatim sudjelovanje u međunarodnim manifestacijama istog karaktera te humanitarni rad.

Povijesni izvori govore o doseljavanju Srba na ovo područje u 15. stoljeću. Srbi su najbrojnija nacionalna manjina na području Grada Lipika i danas djeluju kroz Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika koje je osnovano 2003. godine u skladu s ustavnim zakonom Republike Hrvatske kao savjetodavno tijelo lokalnoj upravi te Srpsko kulturno društvo prosvjeta Pododbor Pakrac-Lipik osnovano 1995. godine. Pododbor već desetak godina djeluje kroz mješovitu pjevačku sekciju njegujući stare običaje i pjevajući izvorne narodne pjesme pa su ovom prigodom otpjevali tri pjesme iz svojeg repertoara.

Zajednica Talijana Lipika osnovana je 1999. godine. Okuplja pripadnike talijanske nacionalne manjine koji su se naselili na ova područja u vrijeme Austrougarske Monarhije potkraj 19. i početkom 20 stoljeća iz siromašnih planinskih dijelova sjeverne Italije oko gradova Belluna i Udina.Do današnjih dana uspjeli su sačuvati svoju kulturu, tradiciju i jezik koju njeguju objedinjeni u Zajednicu Talijana kroz razne aktivnosti: tečaje talijanskog jezika, izradu tradicionalnih talijanskih papuča, dječju dramsku grupu, pjevački zbor, sportsku boćarsku grupu i folklornu grupu. Zajednica Talijana Lipika danas broji više od 300 članova i dio su Talijanske Unije koja okuplja pedesetak Zajednica Talijana Hrvatske i Slovenije. Čvrsto su povezani i s matičnom zemljom aktivnim članstvom udruge „Bellunezi u svijetu“ sa sjedištem u Bellunu. Aktivno sudjeluju i na svim manifestacijama i surađuju s ostalim manjinama s područja Lipika i šire. Svoja manjinska prava Talijani ostvaruju i kroz rad Vijeće Talijanske nacionalne manjine Grada Lipika.

Nakon kulturno-umjetničkog programa svi gosti mogli su uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi koju su im priredili pripadnici manjinskih udruga.

FOTOGALERIJA