LIPIK test
delfin3
Radio Daruvar 2
0d 15. listopada do 15. studenog

Ususret Mjesecu hrvatske knjige

14.10.2021. 08:47 | 342 pregleda | Vijesti

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige i ove se godine, u gotovo svim knjižnicama na prostoru Republike Hrvatske odvija od 15. listopada do 15. studenog. Manifestacija je organizirana na dvije razine: sa središnjim programima (program svečanog otvorenja i zatvaranja manifestacije, Nacionalni kviz za poticanje čitanja, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, Čitateljski maraton, sudjelovanje na Interliberu ili program od posebnog značenja) i na lokalnoj razini, gdje svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe.

Piše:
Compas

Premda se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom tih mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Budući da je cijela ova 2021. godina Godina čitanja, u to se uklapa i Mjesec hrvatske knjige - tema mu je Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto koji vas treba i nasmijati, ali i motivirati da se uhvatite ukoštac s knjigom i čitanjem glasi Ajmo hrvati se s knjigom!

Manifestaciji se redovito pridružuju i naše lokalne knjižnice u Lipiku i Pakracu. Gradska knjižnica i čitaonica Lipik svoj će program objaviti naknadno, a Gradska knjižnica u Pakracu svoj je bogati program za sve uzraste obznanila i na plakatu kojeg donosimo u prilogu. Kako je istaknuto, rezultat je to kvalitetne suradnje s brojnim programskim partnerima - Muzejom Grada Pakraca, Grado Pakracom, Gradskim muzejom Požega, Muze / Muses, Rašić+Vrabec, Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije, Hrvatskim institutom za povijest - Podružnica Slavonski Brod, Goran Blaževićem, Ivanom Marin i Biljanom Krajačić.

 

 
 

Projekt "Mama i tata od formata - psihološka podrška za parove i roditelje"

Od ravnateljice pakračke knjižnice Monike Lucić Fider ovom smo prigodom saznali kako je pakračka knjižnica partner na projektu pod nazivom Mama i tata od formata - psihološka podrška za parove i roditelje, čiji je nositelj Udruga Zajednica  iz Pleternice. Uz pakračku knjižnicu, projektni partneri su i Gradska knjižnica Požega, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica te Grad Pleternica. 
 
Kroz projekt će tijekom 2021. i 2022. godine tri psihologinje -  Nataša Major te Magdalena Živković i Barica Urh, kroz predavanja u navedenim knjižnicama i savjetovalište koje će se u gradovima Pakracu, Pleternici i Požegi odvijati jednom mjesečno pokušati odgovoriti na najčešća pitanja koja si postavljaju roditelji, oni koji žele postati roditelji ili su bilo kako uključeni u odgoj djeteta: 
KAKO se nositi sa stresom, obavezama i zahtjevima djeteta? 
JESAM li prestrog/a ili preblag/a?
ZNAM li dovoljno? 
Pakrački dio projekta odvijat će se prema sljedećem rasporedu:
 
PREDAVANJA: 
20.10. / srijeda / 17 h / Gradska knjižnica Pakrac 
Magdalena Živković, dipl.psih: ŽIVOTNI IZAZOVI I TEŠKE EMOCIJE 
 
27.10. / srijeda / 17 h / Gradska knjižnica Pakrac 
Nataša Major, prof.psih: RAZUMJETI SVOJE DIJETE 
 
10.11. / srijeda / 17 h / Gradska knjižnica Pakrac 
Barica Urh, mag.psih: RODITELJSKE VJEŠTINE I PARTNERSKI ODNOSI 
 
BESPLATNO PSIHOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE OD STUDENOG 2021. DO LIPNJA 2022.:
Pakrac / Nataša Major / Gradska knjižnica Pakrac 
prvi četvrtak u mjesecu / od 16 - 20 h