Grad Lipik_drugi banner
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
1991. - 2024.

Obilježavanje 33. godišnjice početka Domovinskog rata

20.02.2024. 09:48 | 1195 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U subotu, 24. veljače, s početkom u 18 sati, u prostoru multifunkcionalnog objekta Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman" održat će se festival domoljubne pjesme pod nazivom "Croatio iz duše te ljubim". Ovaj događaj označava početak programa obilježavanja 33. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu te na širem području Republike Hrvatske.

Festival će okupiti učenike osnovnih škola koji će svojim nastupima izraziti ljubav prema domovini kroz pjesmu. Ova manifestacija predstavlja važan korak u očuvanju sjećanja na događaje iz ratnog razdoblja te u promicanju vrijednosti domoljublja među mladima.

Nastavak programa obilježavanja bit će projekcija dokumentarnog filma pod nazivom "1991.: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac", koja će se održati u četvrtak, 29. veljače, u 18 sati u nekadašnjoj Gradskoj vijećnici unutar kompleksa Janković. Nakon projekcije, scenarist filma, povjesničar i novinar Borna Marinić održat će predavanje pod nazivom "Pakrački događaji iz perspektive beogradskih dnevnih tiskovina".

U petak, 1. ožujka, s početkom u 18:30 sati, bit će održano simbolično paljenje 33 baklje za 33 godine od početka rata, pod nazivom "33 baklje pobjede". Ovaj događaj će se odvijati ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Centralni događaj obilježavanja 33. godišnjice Domovinskog rata predviđen je za subotu, 2. ožujka. Nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje s početkom u 11:10 sati, održat će se tradicionalni "Mimohod pobjednika" ulicama Pakraca. Svečana akademija bit će održana u dvorani "dr. Ivan Šreter" unutar Hrvatskog doma nakon mimohoda.

Ovaj niz događaja posvećenih sjećanju na Domovinski rat i heroje koji su svoje živote dali za neovisnost Hrvatske ističe važnost očuvanja povijesne istine i trajnih vrijednosti domoljublja među svim generacijama.


LIRA ispod članka