Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Tica
Konferencijska dvorana Quella

Najava projekcije filma Španovački memento u Lipiku

17.05.2024. 06:02 | 1445 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Konferencijska dvorana „Quella“ u Lipiku bit će mjesto posebne filmske projekcije koja će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja u 20 sati. Film "Španovački memento", scenaristice i redateljice Nade Prkačin, donosi potresnu priču o tragičnom napadu na selo Španovicu tijekom Drugog svjetskog rata.

Dana 4. listopada 1942. godine, točno u 23 sata, partizanske postrojbe izvršile su ničim izazvani napad na hrvatsko selo Španovicu. U ovoj neravnopravnoj borbi, bez obzira na dob i spol, ubijeni su brojni mještani koji su se našli na putu napadačima. Nakon masakra, selo je bilo izloženo pljački i paljenju kuća, ostavljajući za sobom pustoš i neizbrisivu tugu.

Iako su prošla desetljeća, mnoge tajne oko tih događaja ostale su duboko zakopane u sjećanjima preživjelih i njihovih potomaka, kao i u arhivskim dokumentima. Komunističke vlasti desetljećima su progonile Španovčane i njihove potomke, a mnoga zbivanja iz Drugog svjetskog rata i dalje su obavijena velom šutnje.

Film "Španovački memento" pokušava odgovoriti na pitanja koja već dugo muče potomke žrtava: Zašto su se ovi događaji prešućivali? Zbog čega su Španovčani bili progonjeni te hoće li pravda konačno biti zadovoljena? Scenaristica i redateljica Nada Prkačin, uz snimatelja i montažera Gorana Fistrića, donosi svjedočanstva eminentnih sugovornika koji rasvjetljavaju ove mračne trenutke povijesti.

Ovaj dokumentarni film pruža priliku da se čuje glas žrtava i njihovih potomaka, te otvara raspravu o događajima koji su dugo bili zanemareni. Pozivamo sve zainteresirane da dođu na projekciju i saznaju više o tragičnoj sudbini Španovčana te se prisjete žrtava ovog strašnog zločina. Projekcija počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Svečano obilježavanje blagdana Duhova 

U nedjelju, 19. svibnja, obitelji Španovčana i njihovih potomaka će obilježiti blagdan Duhova s nizom posebnih događanja. Prema informacijama koje smo dobili od pakračkog župnika, vlč. Joze Zorića, proslava će započeti svetom misom u 11 sati. Nakon mise, u 12 sati, slijedi premijera dokumentarnog filma "Španovački memento".


Toplice Lipik_640x200_tekst