Narodne kupke vanjski
Grad Lipik_drugi banner
Veliki jubilej

Proslava 100. obljetnice crkve svetog Ivana Krstitelja u Marinomu Selu

25.06.2024. 09:40 | 533 pregleda | Vijesti

Mještani Marinog Sela, zajedno sa župom svete Katarine i Gradom Lipikom, u nedjelju, 30. lipnja organiziraju proslavu stogodišnjice crkve svetog Ivana Krstitelja. Ovo značajna obljetnica obilježit će se svečanom misom u 11:00 sati, nakon koje će uslijediti zajednički objed u 12:30 sati.

Piše:
Matija Kulhavi

Crkva svetog Ivana Krstitelja u Marinomu Selu izgrađena je prije stotinu godina, kao simbol vjere i zajedništva lokalnog stanovništva. Stara fotografija iz vremena gradnje, prikazana na plakatu, svjedoči o trudu i predanosti tadašnjih mještana. Kroz stoljeće postojanja, crkva je postala ne samo duhovno središte, nego i mjesto okupljanja.

Organizaciju ovog velikog jubileja preuzela je župa sv. Katarine iz Gaja, uz podršku mještana Marinog Sela i Grada Lipika. Ova suradnja naglašava zajedništvo i zajednički trud u očuvanju vjerskih i kulturnih vrijednosti koje crkva predstavlja, istaknuo je ovom prigodom vlč. Augustin Tašić, župnik u Gaju.

Proslava će započeti koncelebriranom svečanom misom u 11:00 sati, koju će predvoditi prečasni Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola Požeške biskupije, uz sudjelovanje brojnih vjernika i gostiju. Nakon mise, planiran je zajednički objed u 12:30 sati, gdje će svi prisutni moći uživati u tradicionalnim jelima i druženju.

Ova proslava predstavlja priliku za mještane da se prisjete bogate povijesti svoje crkve i zajednice. Stogodišnjica je podsjetnik na sve generacije koje su kroz proteklo stoljeće doprinosile očuvanju i razvoju crkve, ali i samog Marinog Sela.

Pozivaju se svi mještani, sadašnji i bivši župljani te prijatelji, da se pridruže ovom značajnom događaju i zajednički proslave 100 godina postojanja crkve svetog Ivana Krstitelja.

 

LIRA ispod članka