Delfin 2022
Delfin 2022
Medianno
MEĐUGENERACIJSKA SOLIDARNOST

Na Bazenima Lipik održan Festival starijih osoba

19.06.2022. 20:45 | 768 pregleda | Lifestyle

Na kompleksu otvorenih bazena u Lipiku u subotu, 18. lipnja održan je 2. Festival starijih osoba. Nastavak je ovo jedne lijepe priče koja je započela 2019. godine kada je održan 1. Festival kroz kulturno umjetnički i natjecateljski sportski program za starije osobe.

Piše:
Compas

Inicijativa da se ponovno pokrene festival dolazi od neformalne skupine mladih Eligio Lipik koju su podržali Turistička agencija LIRA, Udruga Pomoć u kući Lipik i njihovi korisnici iz Lipika i Poljane - koji su neizostavan dio ove priče, tvrka Medicline, a na samom festivalu sudjelovali su i udruge Hrvatska žena iz Garešnice, HVIDRA Daruvar i Udruga branitelja Lipika 1991. te Grad Lipik.

Kažu da je starost nova mladost, a inicijatori ponovnog održavanja Festivala starijih osoba zaista vjeruju da je to tako.

Osobe starije životne dobi su često izolirane iz društva, a ovo je idealna prilika da pokažemo da to ne bi trebalo biti tako, da pokažu svoja znanja, glazbena, kreativna umijeća i ono najvažnije da prenesu mladima svoje veliko životno iskustvo. Smatramo da itekako mogu doprinijeti društvu i na ovaj način im želimo to omogućiti.“ – prenosi Ivana Pleše, voditeljica turističke agencije LIRA.

 

Predstavnica mladih „Eligio Lipik“ – Kristina Kovar predstavila je projekt putem kojih je ovaj događaj ponovno organiziran. „Drago mi je što imam čast pozdraviti Vas ispred neformalne skupine mladih koja je osnovana prošle godine u 9. mjesecu s ciljem kako bi dali svoj doprinos Gradu Lipiku, osobama treće životne dobi te sjedinili dvije generacije kroz glazbu, ritam i druženja. Spojili smo se zajedno kroz projekt pod nazivom „Lipik pjeva zajedno“ financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU – program Europskih snaga solidarnosti. Kao zbor mladih okupljamo se već više od pola godine kroz razne aktivnosti i radionice te vokalne skupine Eligio Lipik pod vodstvom Martine Pleše Bestić. Također Vas ovim putem pozivam da nam se svi priključite, a za sve informacije stojim vam na raspolaganju. Jedna od dodatnih aktivnosti je i ovaj današnji dan koji Vam s ponosom predstavljamo. Zahvaljujem se svima na dolasku sa željom da ovu tradiciju nastavimo i dalje te da svi zajedno stvaramo lijepe trenutke kroz glazbu.„

Dobre prilike nije moguće ostvariti ukoliko nemate tim ljudi koji će Vas podržati u Vašem naumu. Od samog početka ove priče prisutan je i Dalibor Viboh, voditelj socijalne usluge Pomoć u kući Lipik koji je ustupio mladima prostor za radionice, tehničku podršku oko organizacije aktivnosti sa starijim osobama, kao i Festivala starijih na kojem su doprinos dali svi djelatnici Pomoći u kući Lipik. Voditelj je na programu prenio aktivnosti i značaj dugogodišnjeg rada udruge.

Kada su čuli za ideju predstavnici tvrtke Medicline objeručke su se primili posla i podrške te su s veseljem odlučili sponzorski podržati projekt mladih. Predstavnica Suzana Sudar predstavila je rad  tvrtke te usluge koje pružaju i zahvalila se na prilici da sudjeluju na realizaciji programa.

Na prethodnom Festivalu starijih gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je izrekao: „Ponosni smo na program kojim vodimo brigu za naše sugrađane i to je jedna vrijednost koja ostaje.“  U istom tonu je okupljenim sudionicima prenio aktivnosti kojima Grad Lipik potiče podršku starijim osobama te izrazio podršku mladima u daljnjim aktivnostima.

Organizatori su se ovim putem zahvalili gradonačelniku na prepoznavanju važnosti projekta i iznimnoj podršci, kao i djelatnicima Grada Lipika i gradskim tvrtkama Lipkom, LIRA, Bazeni Lipik te tvrtke Radenska koja je za ovu priliku donirala Lipički Studenac i Studenu za osvježenje tijekom programa.

Subotnji festival započeo je Kulturnim programom i nastupom korisnika Dnevnog boravka Lipik i Poljana sa zborom mladih Eligio Lipik izvedbom pjesama „Stade se cvijeće rosom kititi“, „Ti si Rajski cvijet“ „Ajde Kato, ajde Zlato“ koje je za ovu izvedbu pripremala voditeljica zbora mladih, Martina Pleše Bestić.

Uslijedilo je čitanje „Poezija iz Lipika“ autora Joška Ignjaca u izvedbi Ljubice Golić.

S kojim se životnim situacijama suočavaju osobe starije dobi mogli smo vidjeti kroz humoristične igrokaze „Pregled na medicini rada“ u izvedbi Zlate Kranjčić i „doktorice“ Matilde Brkić te „Snaje i svekrve“ u izvedbi Ane Vist, Radojke Slijepčević i Katarine Adžijević. Ove originalne izvedbe koje su izmamile osmijehe sudionika s korisnicima je pripremila Kristina Kovar.

Za sam kraj kulturnog programa Pjevačka skupina Hrvatska žena iz Garešnice izvela je moslavačku izvornu pjesmu „Predivno je prela“  te „Čuvarica roda hrvatskog“, „Učila me moja mati“ - autorica potonjih pjesama je voditeljica skupine Mira Kovač.

U nastavku programa uslijedile su Sportske igre starijih osoba. Natjecateljskog duha na sportskom poligonu je bilo na pretek uz dobru zabavu i smijeh.

Na samom festivalu sudionici su imali priliku upoznati se i s ponudom tvrtke Medicline, turističke ponude Lipika, Udruge Pomoći u kući Lipik, umjetničkim radovima Mire Kovač.

Za korisnike je organizirana i tombola gdje su mogli doći do vrijednih nagrada koje su donirali naši ugostiteljski objekti i frizerski obrti u Lipiku, Lipički Compas, Ergela Lipik, Toplice Lipik, Turistička agencija LIRA, Bazeni Lipik, tvrtka Medicline koji su na taj način svojim uslugama dali doprinos našim starijim sugrađanima.

Za sve sudionike kulturnog i sportskog programa organiziran je ručak na kojem su uručena priznanja, zahvalnice te pokloni tvrtke Medicline za sudjelovanje i uložen trud.

Kolika je važnost osiguravanja starenja s dostojanstvom i poštovanjem, međugeneracijske solidarnosti te uključivanje starijih u zajednicu možemo najbolje preslikati riječima korisnice Ljubice Golić:

„U ime korisnika Dnevnog boravka, u ime starijih osoba Grada Lipika želim da se zahvalim, da odam priznanje ovoj djeci, ovim mladima, našem gradonačelniku, svima koji su nam ovo pripremili, koji su svojim trudom i zalaganjem učinili da se osjećamo uključeni u život našeg grada, da se osjećamo vrijedni i važni i da imamu vašu svesrdnu pomoć. Ja osobno imam sigurnost da imam kome da se obratim u svim situacijama. Hvala vam djeco, podržavamo vaše nastojanje i želimo uspjeh našoj zajedničkoj misiji, vaše brige za nas i našeg povjerenja u vas.“


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/