Frabnciškovo 2
Delfin 2022
Medianno
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Chef Tutić: Tri Vegetarijanske poslastice za oproštaj od ljeta

18.09.2022. 07:29 | 786 pregleda | Lifestyle

Piše:
Nikica Puhalo

Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik, ovog puta se odlučio za vegetarijanski menu te je za vas pripremio dva glavna jela i jedan desert. Sva jela su lagana i nitko se nakon njih neće osjećati teško i umorno.

- Za kraj ljeta sam odlučio pripremiti jedno lijepo osvježenje. Imali smo dosad doista razna jela; i mediteranska, i mesna i bezglutenska... Zato sam se ovog puta odlučio za vegetarijanska kako taj dio gastro populacije ne bismo zakinuli, a ujedno je riječ o jelima u kojima svi mogu uživati - priča nam chef Toplica Lipik Alen Tutić.

Prvo glavno jelo je zapečeni patlidžan s povrćem uz koje kao prilog ide salata od rukole i rajčice začinjena s bučinim uljem i octom.

Patlidžan je, naravno, punjen sa sezonskim povrćem i zapečen sa sirom. Povrće se može kombinirati prema vlastitom ukusu, ali je poželjno da se stavlja svježe, sezonsko.

Drugo glavno jelo je zelena tjestenina u umaku od šampinjona sa sojom.

- Riječ je o laganom jelu. Budući da ima ljudi koji ne vole gljive ili im teško padaju na želudac, mogu gljive slobodno zamijeniti s nekom drugom namirnicom po vlastitom ukusu. Dakle, slobodno mogu staviti bilo koje sezonske namirnice. Također, ako netko ne voli umak od vrhnja za kuhanje, može napraviti preljev od rajčice - objašnjava nam chef Tutić.

Uz ova glavna jela najbolje je poslužiti i čašu laganog, bijelog vina.

Desert za slatki kraj je Panna Cotta s preljevom od šumskog voća. Za preljev je Tutić koristio šumsko voće.

- Da, u posljednje vrijeme imamo pravo bogatstvo šumskog voća; maline, kupine... Ali, naravno, može se napraviti bilo kakav preljev, pogotovo u ovim zadnjim danima ljeta. Ljudi doslovno mogu raditi kombinacije s voćem kakve žele i ne trebaju se bojati da će loše ispasti - kaže chef Tutić. U slast!

U posljednje vrijeme sve traženiji su bezglutenski recepti, pa i sam glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić kaže kako ga sve češće zaustavljaju ljudi i pitaju: »Kad će biti neki bezglutenski recepti za nas koji ne smijemo
konzumirati brašno?«.

Većina ljudi može jesti namirnice s glutenom bez ikakvih posljedica, dok kod nekih takve namirnice mogu stvoriti čitav niz zdravstvenih problema. Naime, gluten organizmu može naštetiti tako da izazove alergijske reakcije i intoleranciju odnosno celijakiju ili glutensku enteropatiju.

Najteža bolest je celijakija kod koje su crijeva preosjetljiva na gluten. Radi se o autoimunoj reakciji zbog koje dolazi do oštećenja crijeva jer organizam zapravo napada samoga sebe. Kao posljedica toga dolazi do
raznih probavnih, ali i raznih drugih zdravstvenih problema. Takozvanom bezglutenskom prehranom, osobe čiji je organizam osjetljiva na gluten, mogu normalno kunzumirati i probaviti hranu.

Budući da chef Tutić ispunjava želje čitatelja, ovog puta je odlučio spremiti bezglutenski ručak koji je prava poslastica, a svojevrsna je kombinacija okusa Slavonije i Dalmacije.

Za početak, tu je krem juha od mrkve, vrlo zdrava i okrepljujuća te bez trunke brašna. Glavno jelo su rolana punjena pureća prsa omotana sa slanininom koja su punjena sa špinatom i mozzarelom. Uz rolana pileća prsa idu i pečene tikvice punjene s rajčicom, ljubičastim lukom, sjeckanim tikvicama, bijelim lukom i maslinovim uljem. Na vrh punjenih tikvica dodan je i sir koji je potom zapečen. Uz jelo, kaže chef Tutić, kao prilog ide i takozvano »proljetno šarenilo«, odnosno mješavina kukuruza šećerca, ljubičastog luka, mrkve, paprike i rajčice. Sve nabrojano je prije posluživanja naglo poprženo u woku. Tutić je za dekoraciju glavnog jela iskoristio jabuke i kupus.

A za desert tu su germ knedle koje su u potpunosti rađene s bezglutenskim brašnom. Punjene su s domaćim pekmezom od šljiva te prelivene su s umakom od vanilije i na kraju posute s makovim zrnom. Pročitajte u nastavku teksta detaljne recepte.

 

Zapečeni patlidžan s povrćem

 

SASTOJCI:

2 srednja patlidžana

1 crveni luk

1 poriluk

1 bijeli luk

1 paprika

2 veće rajčice

svježi sir

2 tikvice

1 žlicu soli

1 žlica papra

1 žlica Vegete

maslinovo ulje

 

PRILOG:

rukola

rajčica

bučino ulje

ocat

 

PRIPREMA:

 

Patlidžan oprati te presjeći po pola. Polako nožem ili žlicom izdubiti sredinu te paziti da se ne probije kora patlidžana. Te izdubiti meso patlidžana izrezati na kockice . Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk, patlidžan na kockice, tikvice na kockice, papriku na kockice, rajčicu na kockice, poriluk i bijeli luk. Sve to propirjati da omekani. Dodati začine ta napuniti s povrćem izdubljene tikvice. Te posipati naribanim sirom.

Staviti u zagrijanu pećnicu na 180° stupnjeva i peći nekih 15 minuta da patlidžan omekani i sir se rastopi i zapeče. Poslužiti toplo.

Uz zapečeni patlidžan poslužiti salatu od rukole i rajčice začinjenu s bučinim uljem octom.

 

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po osobi: 680 kcal

Prednosti konzumiranja patlidžana

 

Patlidžan se ubraja u zdrave namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrijednost, obiluju vlaknima i antioksidansima, a pogoduju zdravlju cijelog organizma. Patlidžan sadrži visoki udio vode i spada u niskokaloričnu namirnicu. Ove značajke čine ga idealnom namirnicom za osobe koje paze na prehranu i koji žele smanjiti tjelesnu težinu. Njegova spužvasta tekstura omogućava da ga pripremate na razne načine, bez isušivanja.

Odličan je za zdravlje srca

Patlidžan je izrazito povoljan za zdravlje srca. Njegovom konzumacijom možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi, poboljšati zdravlje stijenki arterija i opustiti napete krvne žile.

Visoki udio fitonutrijenata u patlidžanu, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih utjecaja. Patlidžan sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju tjelesnu i mentalnu tjeskobu. Zato je patlidžan bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.

Ima malo kalorija

Pazite li na unos kalorija, patlidžan možete bezbrižno konzumirati. Jedan patlidžana sadrži samo 35 kalorija što je izuzetno malo s obzirom na njegovu hranjivu vrijednost bogat je izvor kalija.Kalij je neophodan za održavanje zdravog krvnog tlaka i pomaže u sprječavanju bolesti desni. Ključna je komponenta u borbi protiv upale desni i arterija. Sprječava nastanak raka

Neka istraživanja pokazuju da sok od patlidžana može smanjiti rizik od nastanka raka. Naime, patlidžan sadrži tripsin za koji se vjeruje da pomaže u neutralizaciji stanica koje uzrokuju rak.

Pomaže oboljelima od dijabetesa tipa 2.Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja smanjuju razinu glukoze u krvi, što pogoduje zdravlju dijabetičara.Pomaže kod zatvora

ovo povrće je idealno protiv opstipacije ili zatvora zbog velike količine vlakana. Vlakna iz povrća čiste crijeva od toksina i potiču redovitu probavu.

 

Zelena tjestenina u umaku od šampinjona sa sojom na kockice

 

SASTOJCI:

250 g šampinjona

200 g sojinih odrezaka na kockice

400 g zelene tjestenine sa špinatom

Soja umak

1 luk crveni

2 žličice Vegete

3 žlice soli

1 zlica papra

1 žlica ljute paprike

200 ml vrhnja za kuhanje

200 ml vode

 

PRIPREMA:

Sojini medaljoni se skuhaju prema uputi u posoljenoj vodi. Dobro se ocijede te posudu stavimo prvo medaljone pa ih pospemo sojinim umakom, posolimo, popaprimo, dodamo malo mljevene ljute crvene paprike i žlicu-dvije vode u kojoj su se kuhali. Ostavimo preko noći da se mariniraju, a može i kraće, minimalno 2 sata na hladnom. Na ulju prepržite marinirane sojine kockice te ih odložite na tanjur. Na toj masnoći pržite usitnjeni crveni luk, kada luk dobije zlatno žutu boju dodajte narezane šampinjone koje ste prethodno narezali i oprali. Pirjajte dok gljive ne budu mekane po potrebi dodajte tekućine da gljive ne izgore.

Skuhajte zelenu tjesteninu te dodajte gljivama te lagano pirjajte. Dodajte vrhnje za kuhanje, te začinite po ukusu.

 

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj porcija; 4

Težina pripreme: srednje teško

Kalorija po osobi: 780 kcal

 

Prednosti konzumiranja soje:

 

Općenito soja može skoro sve namirnice biljnog i životinjskog podrijetla zamijeniti. Biljna hrana danas ima prednost zbog mnoštva pozitivnih utjecaja na zdravlje, koji se djelomično mogu zahvaliti prisutnim fitokemikalijama. Soja je namirnica koja se izrazito istražuje, te su joj dokazane brojne prehrambene vrijednosti. Istodobno, tržište i prodaja soje rastu velikom brzinom, a nagli porast prodaje uočen je na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine dvadesetog stoljeća. Ovaj fenomen dogodio se istodobno sa spoznajama o zdravstvenim prednostima soje, primarno zbog značajnog udjela proteina s visokom biološkom vrijednošću.

Uz bogatstvo proteina, soja sadrži mali udio masti i mnoštvo fitokemikalija. Smatra se da soja smanjuje opasnost pojave bolesti srca, osteoporoze i karcinoma, te ublažava simptome menopauze. Često se postavlja pitanje o opravdanosti tih tvrdnji i da li je soja stvarno savršeni izvor proteina.

Postoje dokazi da se visokim unosom soje i proizvoda na bazi soje smanjuje opasnost pojave bolesti srca, a ne sadrži kolesterol.Soja može biti i dobra zaštita od karcinoma.

Uz smanjenu opasnost pojave bolesti srca i karcinoma, soja može biti učinkovita i kod osteoporoze, te olakšava neke od simptoma menopauze. Epidemiološki dokazi ukazuju na manju učestalost osteoporoze u populacijama koje konzumiraju velike količine soje. Neki proizvodi na bazi soje su dobar izvor kalcija, no učinci soje na osteoporozu ne temelje se u potpunosti na udjelu kalcija. Usporedba prehrane sa sojom i prehrane bez soje ukazuje na porast gustoće koštane mase u žena koje konzumiraju soju.

 

Panna Cotta s preljevom od šumskog voća

 

PANNA COTTA

300 ml slatkog vrhnja za šlag

100 ml mlijeka

3 žlice šećera

1 mahuna vanilije (sjemenke i štapić)

3-4 g želatine u prahu

 

PRELJEV OD ŠUMSKOG VOĆA

150 ml vode

100 g šećera

150 g šumskog voća

50 g škrobnog brašna

 

PRIPREMA:

Mahunu vanilije prerežite na pola i sastružite sjemenke s nožem ili žlicom. Stavite kuhati slatko vrhnje, mlijeko, 3 žlice šećera, mahunu vanilije i sjemenke. Povremeno promiješati da ne zagori, te kuhati na laganoj vatri.

Želatinu prelijte s 10 žlica vode i ostavite da bubri 10 minuta. Kada vrhnje i mlijeko zavriju, maknite ih s vatre i miješajući dodajte želatinu koju ste prethodno ocijedili.

Smjesu ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi pa zatim u hladnjak na barem 1 sata da se dobro sve stisne.

Šumsko voće, šećer i vodu prokuhajte na vatri i propasirajte kroz cjedilo kako bi se riješili koštica iz šumskog voća. Tu smjesu zatim vratite natrag na vatru i konstantno miješajući dodajte škrobno brašno. Pazite da vam se ne stvore grudice. Ako niste ljubitelj škrobnog brašna možete i želatinom zgusnuti. Zgušnjavate do željene gustoće.

Prohlađeni preljev prelijte preko hladne panna cotte i sve ostavite u hladnjaku oko 5 sati, a najbolje preko noći.

Panna cottu poslužite hladnu. Za preljev možete koristiti bilo koje sezonsko voće.

 

Vrijeme pripreme: oko 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po osobi: 350

 

Sve varijante kremastog bijelog deserta

Na prvi pogled možda izgleda kao bilo koji običan puding, ali panna cotta je puno više od toga; kremasti bijeli desert u obliku tornja preliven umakom od karamele jedna je od najukusnijih poslastica tradicionalne talijanske kuhinje. Preljev se može praviti od bilo kojega voća, ovisno tko ima kakav ukus Potječe iz regije Piemont, no slični deserti na bazi vrhnja postoje i u Francuskoj, Engleskoj i Grčkoj. Sintagma panna cotta u prijevodu znači kuhano vrhnje, a u osnovi je riječ o jednostavnoj mješavini zaslađenog vrhnja i želatine. Tradicionalni talijanski recepti za panna cottu sadrže slatko vrhnje, šećer i želatinu, no s vremenom su se pojavile brojne verzije slastice koje su se prilično udaljile od izvornog koncepta. Varijacije se mogu napraviti u osnovnom receptu, ali i u umaku: tradicionalni umak od karamele može se zamijeniti umakom od jagoda, malina, čokolade, a postoje i mnoge neobične verzije. Bitno ju je poslužiti hladnu jer onda ima najbolji ukus.


fiš22
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/