delfin3
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Chef Tutić: Nakon blagdana potrebne su namirnice koje liječe organizam

01.02.2023. 11:14 | 1119 pregleda | Lifestyle

Uživanje u blagdanima koji su iza nas obično znači unos viška hrane i pića, naročito one koje svrstavamo u kategoriju visokokaloričnih. U redu je uživati za vrijeme blagdana, jer smo okruženi s obitelji i voljenima, međutim blagdansko opuštanje zna potrajati i tada dolazi do premalo kretanja, ali i prejedanja. Kojom prehranom oporaviti organizam i tijelo nakon takvog perioda pojasnio nam je glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić.

- Nakon one teške i obilne, ovaj put smo odlučili našim čitateljima preporučiti nešto laganija jela za čiju bi pripremu namirnice trebale biti lako dostupne, ali i cjenovno prihvatljive – istaknuo je chef Tutić.

- Za početak smo odabrali jednu tradicionalnu talijansku juhu od povrća i tjestenine koja je poznatija pod nazivom minestrone. Ona je bogata vitaminima i idealna je okrjepa nakon blagdanskog perioda kakav je iza nas.

Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika „velika juha“, bila je popularno jelo još u vrijeme starih Rimljana, a nakon ovakve okrjepe naš sugovornik preporučuje pileća prsa u umaku od zelenog papra, dok za prilog ide kvinoja s povrćem jer poznato nam je kako povrće sadrži pregršt vitamina koji su nam napose potrebni tijekom zimskih mjeseci.

- Kvinoja je izuzetno zdrava jer je prirodno bez glutena što je od iznimne važnosti za osobe koje pate od intolerancije na gluten - govori nam chef Tutić.

Posljednji recept u nizu, svojevrsnog je lokalnog karaktera jer nosi naziv Som na lipički s grillanom palentom. Također se radi o jednom laganom, ujedno i klasičnom jelu gdje je naš kuhar pripremio jednu slatkovodnu ribu s grillanom palentom.

- Ovo su sve jela koja sadrže namirnice za jačanje našeg imuniteta i svima će nam dobro doći kako bismo se rekuperirali nakon blagdanskog obilja - poručio je chef Tutić. U slast!

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Som na lipički s grillanom palentom

 

SASTOJCI:

Som na lipički sastojci

1 kg soma filea

300g luka

3 češnja češnjaka

1 žlica  slatke paprike mljevene

1mala  žličica ljute paprike

2 žlice ulja

Sol

Papar

1dcl bijelog vina

2 rajčice svježe ili pasirana rajčica

Grillana palenta

250 g palente

1l vode

2 žličice soli

50g maslaca

Priprema soma na lipički:

Ribu očistite, operite i narežite na odreske ili jednostavnije kupite som file. Luk ogulite te ga operite zatim  sitno nasjeckajte.

U posudu nalijte ulje  na tu masnoću dodajte luk, kratko ga pirjajte da dobije zlatno žutu boju. Zatim stavite usitnjeni bijeli luk pirjajte ga dok ne počne ispuštati miris samo ga malo zgrijete zatim dodate sjeckanu rajčicu ili pasiranu rajčicu. Sve ta zalijete s bijelim vinom i ostavite da se malo reducira da ostane samo aroma vina, a alkohol ishlapi. a zatim posudu maknite sa štednjaka. Dodajte crvenu slatku ,ljutu mljevenu papriku, sol, papar zalijte sa 100 ml vruće vode. U posudu posložite ribu jednu do druge zatim vratite na laganu vatru nekih 15 min ovismo o debljini ribe. Ako je filet tanji i prije će biti gotovo. Prilikom pirjanja ribu ne miješate nego posudu lagano treskate. Ako budete miješali postoji mogućnost da ćete usitniti ribu.

Po želi možete kada je gotovo posipati s usitnjenim svježim peršinom.

U umak možete staviti začine po želji koji Vama više odgovaraju, možete biti maštoviti.

Priprema grillane palente: 

Zakuhajte posoljenu vodu i polako dodajte kukuruznu krupicu miješajte samo u jednom smjeru kako biste spriječili stvaranje grudica. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri uz povremeno promiješajte i obavezno poklopite da vam ne šprica jako van iz posude i da Vas ne opeče. Zatim dodajte maslac te opet lagano promiješajte kako bi palenta bila spremna za posluživanje. Gotovu palentu izvadite iz posude u kojoj se kuhala, ravnomjerno je rasporedite (približno 1 cm) na lim za pečenje ili neki drugi kalup ovisno o Vašim željama i pustite da se ohladi. Ohlađenu masu možete izrezati na oblike koje želite tako pripremljene možete ih peći na roštilju u tavi ili u pećnici. U palentu možete dodati i druge začine po želji pa ćete imati aromatiziranu palentu.

 

Vrijeme pripreme: oko 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po obroku: 900 kcal

 

Pileća prsa u umaku od zelenog papra 

 

SASTOJCI:

Pileća prsa u umaku od zelenog papra 

2 komada pilećih prsa s kostima ili prsa bez kostiju

50g maslaca

1 žlica brašna oštrog

oko 20 zrna zelenog papra, malo zdrobljenog ili cijelog

2 dl povrtnog temeljca ili vode

0,5 dcl vrhnja za kuhanje

Kvinoja s povrćem 

1 crveni luk

1 cvjetaču cvijet

1 brokulu cvijet

1 papriku svježu

2 tikvice

1 mrkva

2 paprike

2 mrkve

2 rajčice

6 češnja češnjaka

1 šalica kvinoje 1dcl

4 žlice maslinovog

sol

papar

PRIPREMA:

Pileća prsa u umaku od zelenog papra

Pileća prsa ako su s kostima otkoštite i skinite kožu s njih, ali te kosti i kožu nemojte baciti nego ostavite za juhu. Narežite osam odrezaka podjednakih te ih s batom za meso malo potucajte. Zatim ih posolite i poparite malo. Na tavi zagrijte maslac, kada se maslac rastopio i dovoljno ugrijao prepecite šnicle da dobiju zlatno žutu boju. Zatim pileće odreske odložite na tanjur sa strane.

Na istoj masnoći gdje ste pekli šnicle dodajte 1 žlicu brašna miješajući stalno, dodajte u tavu  zdrobljen zeleni papar i podlijte s malo temeljca ili vodom. Kada je umak prokuhao dodajte vrhnje za kuhanje te u tavicu posložite pečene pileće odreske. Te sok koji su odresci pustili u tanjur stavite u umak. Nakon što se je  meso i umak lagano proprijalo nekih 5 min probajte i dodajte sol ili papar po Vašem ukusu.

Kvinoja s povrćem 

Sirova kvinoja kada se skuha, volumen će se utrostručiti, potrebno je dvostruko više vode.

Stavi se pola žličice soli na 2 dcl kvinoje.

Kvinoju bi najbolje bilo nekih 60 sekundi ispirati zatim je dobro ocijediti. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki kvonoje.

Nakon toga pomiješajte kvinoju i vodu u lonac pričekajte dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10 do 20 minuta, ovisno o količini. Postupno smanjujte plamen na kojem se kuha.

Zatim maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da tako odstoji barem 5 minuta. To je tajni korak koji će je učiniti savršenom. Začinite po želji ostaci ovako skuhane, ocijeđene  i ohlađene kvinoje mogu stajati u hladnjaku 4 do 5 dana.

Sve navedeno povrće očistite operite, usitnite i posušite. U posudu dodajte maslinovo ulje, te na to ulje kada se ogrijalo dodajte povrće koje ste prethodno pripremili. Na laganoj vatri propirjate malo povrće da omekša, ako je potrebno možete podliti malo s vodom. Kada je povrće omekšalo dodajte mu kvinoju te lagano sve promiješajte pazite da ne raskašite sastojke. Začinite po želji i poslužite uz pileća prsa u umaku od zelenog papra. Kvinoji s povrćem možete dodavati začine koje poželite tako je s povrćem stavite ono koje više preferirate.

 

Vrijeme pripreme:oko 60min

Broj porcija:4

Težina pripreme:srednje zahtjevna

Kalorija po obroku:1100 kcal

 

Minestrone juha

 

SASTOJCI:

Minestrone juha

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

2 režnja češnjaka

2 mrkve

1 manja  glavica celera

1 veći krumpir

1 veći batat

1 tikvica

1 crvena paprika

50 g graška

50 g kuhanog  graha

1 lovorov list

1 l povrtnog temeljca ili vode

200 ml pasirane rajčice

80 g sitne tjestenine

2 žlice nasjeckanog peršinovog lista

1 žličica soli

papar

svježi listovi bosiljka i origana

PRIPREMA:

Minestrone juha

Povrće očistite i operite, luk i češnjak sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, tikvicu na manje komade, celer, papriku, krumpir i batat na kockice. U loncu zagrijte ulje, dodajte luk i kratko pržite uz povremeno miješanje. Kad luk omekša dodajte češnjak, mrkvu, celer, krumpir, batat i lovorov list pa pirjajte 10 minuta. Dodajte temeljac i pasiranu rajčicu, posolite i popaprite. Kad juha prokuha dodajte grašak, papriku i tikvice, kuhajte 10 minuta pa zatim dodajte još grah i tjesteninu. Kuhajte kratko, pazeći da se tjestenina i povrće ne prekuhaju. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršinov list i listove bosiljka i origana te po potrebi još začinite.

Za ovo jelo možete se prepustiti mašti i kombinirati s raznim kombinacijama povrća i okusa začina.

 

Vrijeme pripreme: oko 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po obroku: 650 kcal

 


Toplice Lipik_640x200_tekst