Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Savršeni recepti za tople proljetne dane

13.05.2023. 08:26 | 1078 pregleda | Lifestyle

Cijenjeni čitatelji, s velikim zadovoljstvom vam predstavljamo najnovije recepte koje je samo za vas pripremio naš talentirani kulinarski stručnjak, Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik. Ovog mjeseca, naš chef odlučio je podijeliti tri ukusna i zdrava jela koja će obogatiti vašu kulinarsku kolekciju i oduševiti vaše nepce. Bez obzira tražite li brzu i jednostavnu opciju za ručak, večeru ili nešto sofisticiranije za posebne prilike, ovi recepti će zadovoljiti svačiji ukus.

Prvi recept koji ćemo vam predstaviti je ukusna salata od piletine i povrća, savršen obrok za tople proljetne dane koji nadolaze. Drugi recept koji chef Tutić dijeli s nama je punjeni svinjski kare, bogatog okusa i odličan izbor za sve one koji vole mesna jela. Kao treće jelo, chef nam donosi recept za zapečeni grah, idealan prilog ili glavno jelo koje će vas podsjetiti na tradicionalne okuse domaće kuhinje.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

 

SALATA OD PILETINE I POVRĆA

 Opis nije dostupan.

Salata od piletine i povrća

SASTOJCI:

400 g pilećih prsa

1 crvena paprika

1 zelena paprika

50 g zelene salate

50 g crvenog radića

50 g cherry rajčice 

1 svježi krastavac

1 mrkva

100 g rukole

papar

sol

ocat

ulje

PRIPREMA:

Pileća prsa okoštamo od kosti, dobro operemo u hladnoj vodi zatim ih posušimo. Piletinu narežemo na tanje rezance i začinimo sa soli, paprom i malo pouljimo. Najbolje bio bilo kada bi nam moglo ostati u hladnjaku tako marinirano najmanje 12 sati. Zatim dobro zagrijemo tavu i prepečemo mariniranu piletinu bez dodatka masnoće, piletina kada se zarumeni  sklonimo je s tave i ostavimo da se ohladi i pazimo da bude što manje masnoće. Najbolje bi bilo prepeći na grill tavi.

Sve sastojke povrća operemo očistimo i dobro posušimo. Papriku, rajčicu, krastavce i salatu usitnimo na manje komade. Mrkvu ogulimo operemo  zatim posušimo i naribamo. Sve namirnice sjedinimo u posudu i začinimo s soli i paprom. Po želji možete začiniti s octom, uljem, limunovim sokom ili dresingom. Salatu je najbolje konzumirati ohlađenu.

 

Dresing od kopra

SASTOJCI:

120 g  jogurta

2 jušne žlice svježeg kopra usitnjenog

2 jušne žlice limunovog soka

1 mala žlica meda

sol i papar po želji

PRIPREMA:

List kopra operemo posušimo i usitnimo ga.  Od jogurta, limunovog soka, meda, soli i papra napravimo kompaktnu smjesu. Kada smo smjesu dovoljno izradili da bude kremasta dodamo usitnjeni list kopra i sve zajedno promiješamo. Ostavimo da se ohladi i poslužimo uz salatu. U dresing možemo dodati po želji što god želimo od povrća i voća, dakle možemo kombinirati s okusima.

 

PUNJENI SVINJSKI KARE

 Opis nije dostupan.

Punjeni svinjski kare

SASTOJCI:

1 kg Svinjskog karea

250 g slanine

300 g mozzarella

Sol

Papar

Ulje suncokretovo

PRILOG:

500 g šampinjona

sir Gauda

200 g tikvica

200 g patliđana

Sol

PRIPREMA:

Okoštamo svinjski kare, narežemo na odreske. Stavimo na dasku preko karea vrećicu stavimo i potucamo. Vrećica služi da direkt ne lupamo po mesu i da nam ne prska po kuhinji. Zarežemo žilice na mesu pa posolimo i poparimo. Na svinjski kare stavimo rezanu Mozzarellu i pažljivo zarolamo.

Nakon što smo zarolali svinjski kare narežemo slaninu na tanke kriške. Slaninu posložimo na dasku i na slaninu položimo svinjski kare i polagano rolamo sa slaninom. Na grill tavi ili na roštilju pečemo na laganoj vatri punjeni rolani kare da nam slanina ne bi izgorjela i da sve ostane ukusno i sočno.

Serviramo rolani punjeni svinjski kare s povrćem.

 

Povrće s grila

PRIPREMA:

Šampinjonima skinuti klobuke pa ih oprati i zatim posušiti. Tikvicu i patlidžan oprati pa narezati na kolute debljine 1 cm. Jer ako budu tanji kada se peku jako izgore. Na grill tavu ili roštilj stavite šampinjone peći,  ali da klobuk bude gore i pecite nekih 5 min lagano, zatim okrenite na drugu stranu te rupu od šampinjona napunite s  ribanim sirom i pecite još nekih 5 min ili dok se sir rastopi.

Tikvice i patlidžane pecite na laganoj vatri s svake strane po 3 minute. Kada su pečeni posolite ih ali nikako prije pečenje zato što ispuste puno vode. Da vam bude lakše peći možete povrće nabiti na ražnjić i biti će Vam lakše okretati.

 

ZAPEČENI GRAH

 Opis nije dostupan.

Zapečeni grah

SASTOJCI:

700 g konzerviranog graha ili kuhanog graha

50 ml tekućine iz konzerviranog graha

1 paprika svježa

100 g pancete

100 g kobasica ili nekog drugog suhog mesa

100 g. luka

3 češnja češnjaka

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica mljevene crvene paprike

peršin svježi

ulje

sol i papar po želji

PRIPREMA :

Grah ocijedite, a tekućinu iz konzerve sačuvajte, biti će vam potrebno otprilike 50 ml.

Nasjeckajte luk, svježu papriku zatim pancetu na debljinu od oko pola centimetra te sitno nasjeckajte isto tako i suho meso i  češnjak. Na tavi zagrijte ulje, dodajte luk te ga pržite dok ne požuti, zatim dodajte pancetu. Pržite na srednje jakoj vatri, cijelo vrijeme miješajući kako luk ne bi zagorio. Dodajte češnjak i kratko ga popržite.

Sjedinite sastojke dodajte papriku i koncentrat rajčice, izmiješajte, zatim dodajte grah i tekućinu iz konzerve.  Dobro izmiješajte budući da je panceta već sama po sebi dovoljno slana, neće vam trebati sol. Ako Vam nije dovoljno slano uz papar dodajte sol po želji, ili ako Vam je jako žestoko dodajte malo kiselog vrhnja.  Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Kuhajte 5 minuta ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode, a ako ju želite malo zgusnuti, dodajte žlicu brašna. Kada ste završili grah stavite u posudu i zapecite ga u pečnici na 190 stupnjeva 15 min ili dok ne dobije rumenu boju. Nakon što je jelo gotovo, posipajte ga svježim peršinom i ostavite kratko da odstoji. Možete poslužiti  uz kobasice ili uz meso s roštilja kao prilog.


Toplice Lipik_640x200_tekst