delfin3
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Toplice Lipik na sajmu cvijeća

Kreativne radionice i ukusni obroci privukli brojne posjetitelje

25.05.2023. 09:43 | 1090 pregleda | Lifestyle

Kreativne radionice i gastronomske poslastice Toplica Lipik postale su neizostavan dio Sajma cvijeća, privlačeći posjetitelje svojom originalnošću i ljepotom. Njihova predanost kvaliteti i inovativnosti dokazuje da su Toplice Lipik mnogo više od običnog odmarališta - oni su prava gastronomska destinacija koja njeguje spoj zdrave prehrane i vrhunskog okusa.

Piše:
Matija Kulhavi

Na nedavno održanom Sajmu cvijeća u Lipiku, Toplice Lipik su se još jednom istaknule svojom kreativnošću i privlačnim radionicama. Posjetitelji su imali priliku uživati u raznovrsnim aktivnostima, a posebno su bili oduševljeni gastronomskim kreacijama glavnog kuhara Toplica Lipik, Alena Tutića.

Posjetitelji su imali priliku kušati razne zdrave i osvježavajuće obroke i napitke. Chef Tutić je osmislio neodoljive kombinacije okusa koje su privlačile pažnju i osvajale nepce. Među ponuđenim poslasticama su se isticali smoothie sa šumskim voćem, termomineralna voda s citrusnim notama, puding od chia sjemenki sa sušenim voćem te štangice obogaćene jestivim cvijećem.

Ovi ukusni i zdravi obroci nisu samo zadovoljili gastronomske želje posjetitelja, već su i pružili pravu dozu nutritivnih vrijednosti. Toplice Lipik su se pobrinule da svi posjetitelji uživaju u hrani koja je osvježavajuća, ali i korisna za njihovo blagostanje.

SMOOTHIE SA ŠUMSKIM VOĆEM

SASTOJCI:

šumsko voće

mlijeko bez laktoze

stevia

PRIPREMA:

U blender uliti oko 2dcl mlijeka bez laktoze dodati 1 malu žlicu stevie. Stevia je prirodni zaslađivač i zamjena za rafinirani šećer.

Stevia se dobiva iz lišća biljke rebaudiana, te sadrži puno manje kalorija nego šećer. U mlijeko i steviu dodati oko 10 dag šumskog voća i sve dobro zblendati da dobijemo kompaktnu tekućinu. Ako nemamo svježeg bobičastog voća možemo koristiti i smrznuto. Preporuka je da smrznuto voće odmrznemo prije pripremanja.

 

TERMOMINERALNA VODA S AGRUMIMA

SASTOJCI:

termomineralna voda

jabuke

limun

naranča

PRIPREMA:

Termomineralnu vodu ohladimo, navedeno voće operemo i narežemo na manje komada. Voće zatim dodamo u termomineralnu vodu i ostavimo najmanje 5 sati da odstoji i poslužimo.

 

PUDING OD CHIA SJEMENKI S SUŠENIM VOĆEM

SASTOJCI:

3 dcl mlijeka

3 žlice chia sjemenki

2 žlice meda

30 g  kokosovog brašna

aroma vanilije

PRIPREMA:

Pomiješajte mlijeko, chia sjemenke, med, kokosovo brašno i par kapljica aroma vanilije. Stavite u hladnjak na par sati, a najbolje preko noći. Prije serviranja izvadite iz hladnjaka i ostavite kratko na sobnoj temperaturi.

 

ŠTANGICE S JESTIVIM CVIJEĆEM

SASTOJCI

250 g meda

250 g šećer

250 g maslaca/margarina

200 g pahuljica

200 g prženih lješnjaka

100 g suhog voća

i za posipati suho cvijeće (*na radionici je korišten različak)

PRIPREMA:

Med, šećer i maslac otopiti na laganoj vatri. Zatim  na laganoj vatri dodati sve ostale sastojke i dobro izmiješati da se sva masa potpuno namoči da upije sve otopite sastojke. Vruće se stavi na jedan list oblatni veće rupe gore. Već kod raspoređivanja mase treba dobro pritiskati, kada smo ravnomjerno raširili po oblatni posipamo suhim cvijećem za dekoraciju. Na kraju staviti masni papir i na to nešto teško da se masa dobro stisne za oblatnu.


LIRA ispod članka