Chef Tutić nam predstavlja tri ekskluzivna gurmanska užitka
Kulinarske čarolije u Toplicama Lipik nikada ne prestaju, a Alen Tutić, talentirani glavni kuhar ovog lipičkog lječilišta, donosi svježu dozu inspiracije kroz nove recepte. U nastojanju da zadovolji nepce svojih gostiju i ljubitelja gastronomskih užitaka, chef Tutić je kreirao tri izvanredna jela koja će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. U ovom mjesecu, odlučili smo podijeliti s Vama tri neodoljiva recepta koja donose pravu rapsodiju okusa: junetinu u umaku od povrća s dizanim knedlama, punjenu mesnu roladu s paprikom te punjene pečene rajčice. Saznajte kako ovaj majstor kuhinje stvara čaroliju na tanjuru i pruža izuzetno iskustvo za sva osjetila.
Piše:
Matija Kulhavi
PUNJENA MESNA ROLADA S PAPRIKOM I SIROM
SASTOJCI:
500 g svinjetine mljevene
1 mala glavica luka
2 režnja bijelog luka
2 jajeta
2 crvene paprike
100 g svježeg sira
Sol
Papar
500 g krumpira
PRIPREMA:
Usitnjeno svinjsko meso stavimo u posudu, luk crveni i bijeli usitnimo te dodamo u meso. Zatim u smjesu stavimo 2 jaja, sol i papar. Potom sve zamijesimo da smjesa bude kompaktna i ostavimo na hladnom mjestu 30 minuta da se svi okusi stope s mesom. Zatim uzmemo papriku, prepolovimo ju, očistimo, operemo i stavimo prokuhati 10 minuta da omekša da lakše rolamo. Na pouljenu prozirnu foliju stavimo mljeveno meso te raširimo meso da bude 2 cm debljine. Najbolje je raditi na foliji jer će nam tako biti lakše rolati. Na smjesu dodamo sir i polako ga razmažemo po mesu i dodamo papriku.
Kada smo to sve završili idemo rolati meso, rolamo ga da bude čvrsto i pazimo da ne pukne rolada .
U pouljenu vatrostalnu posudu stavimo roladu i prekrijemo ju aluminijskom folijom. Te stavimo u zagrijanu pećnicu peći 15 min na 200 stupnjeva. Nakon 15 minuta skinemo foliju i vratimo roladu još 10 minuta da se peče da dobije boju. Krumpir ogulimo i ostavimo ga u većim komadima te ga prokuhamo 10 min u posoljenoj vodi. Zatim stavimo u pouljenu posudu i stavimo peći 20 min na 200 stupnjeva. Kada je sve gotovo izvadimo i serviramo na tanjur.
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj porcija:4
Težina pripreme: umjereno teško
JUNETINA U UMAKU OD POVRĆA S DIZANIM KNEDLAMA
SASTOJCI:
500 g junećeg buta
Sol
Papar
1 žlica senfa
Ulje suncokretovo
1 mrkva
1 luk crveni
4 režnja bijelog luka
1 peršin
1 dcl vina crnog
2 dcl povrtnog temeljca
0,4 kg glatkog brašna
1,5 dl mlijeka
1 jaje
25 g svježe germe
1 žličica soli
malo šećera
JUNETINA U UMAKU OD POVRĆA
PRIPREMA:
Juneći but očistimo od žilica operemo i posušimo. Juneći but začinimo sa soli, paprom te dobro utrljamo senfom. Najbolje bi bilo kada bi meso moglo odstajati u hladnom bar 24 sata da sve začine meso dobro upije. U posudu u kojoj je masnoća dobro zagrijemo i stavimo junetinu da se dinsta.
Junetinu kada okrećemo pazimo da ne bodemo da svi sokovi ostanu u mesu. Kada je meso na pola dinstano dodamo povrće i uz podlijevanje dinstamo povrće i junetinu. Pri samom kraju dodamo vino i čekamo da alkohol ishlapi i da ostane samo aroma vina. Kada junetina omekša izvadimo ju i narežemo na odreske. Povrće stavimo u blender i usitnimo, a zatim vratimo u posudu gdje se dinstala junetina i po potrebi dodamo još temeljca da umak bude kompaktan. Dodamo sol i papar po želji. Kada je umak prokuhao dodamo narezanu junetinu u njega da po potrebi omekša.
DIZANE KNEDLE
PRIPREMA:
U brašnu razmutiti germu s malo mlijeka, šećera i ostaviti da se digne. U međuvremenu razmutiti ostatak mlijeka, soli te dodati u brašno. Budite spremni da tijesto morate mijesiti jako i barem 10 min jer ćete jedino tako postići da bude kompaktno. Da ste napravili dobar posao zaključiti ćete po tome što tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i glatke teksture. Umiješano tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to će biti potrebno nekih 15-tak minuta .
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljate do debljine 2 do 3 cm . Razvaljano tijesto izrezivati okruglim rezačem ili nečim drugim po želji te ostaviti oko 30 minuta da se knedle dignu. Nakon pola sata, stavljati u posudu koja ima nastavak za kuhanje na paru i koja se može poklopiti te kuhati oko 8 do 10 minuta
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: umjereno teško
PUNJENE PEČENE RAJČICE
SASTOJCI:
12 većih rajčica
450 g mljevenog miješanog mesa
50 g riže
2 žlice maslinovog ulja
Sol
Papar
1 veća glavica luka
Svježe ili sušeno začinsko bilje (bosiljak, origano, mažuran..)
2 dcl vina bijelog
2 dcl temeljca povrtnog ili mesnog
200 g sira naribanog
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju propirjajte sitno nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim dodajte mljeveno meso i pržite da promijeni boju, a potom smanjite vatru i pirjajte da sva tekućina ispari, a komadići mljevenog mesa se potpuno razdvoje.
Za to vrijeme izdubite rajčice. Odrežite im gornji dio pa žlicom oprezno izvadite svo meso i koštice. Ocijedite, odstranite kockice, a meso rajčice što sitnije nasjeckajte.
Zatim pojačajte malo vatru i dodajte rižu miješajte neko vrijeme da se riža poprži i zrna oblože masnoćom. Dodajte sol, papar, usitnjeni češnjak i začinsko bilje, usitnjeno meso rajčice. Sve dobro promiješajte i zalijte vinom. Miješajte da ispari. I da ostane samo aroma od vina.
Idućih 15-ak minuta pomalo dolijevajte manje količine temeljca i miješajte da se riža skuha, a smjesa poveže. Riža smije ostati al dente, ali ne previše jer ide još u pećnicu.
Dobivenom smjesom napunite rajčice, posložite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu, pospite naribanim sirom po ukusu, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C, 20 minuta. Samo pazite da Vam sir ne izgori i da se rajčice ne raspadnu. Po želji možete dodati povrća u smjesu, a tako i začine koji Vam više odgovaraju.
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno