delfin3
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Tradicionalni obilazak

[FOTO] Sveti Nikola i krampus šire blagdansku čaroliju

04.12.2023. 19:59 | 1246 pregleda | Lifestyle

U skladu s tradicijom i radosti, Sveti Nikola i njegov vjerni pratitelj krampus krenuli su na svoj godišnji obilazak Grada Lipika i pripadajućih mu naselja. Ovo veselo okupljanje donijelo je osmijeh na lica najmlađih stanovnika Marinog Sela, Antunovca, Poljane, Gaja, Brekinske, Brezina i Kukunjevca.

Piše:
Matija Kulhavi

Sveti Nikola, prepoznatljiv po svojoj dobroti i ljubavi prema djeci, dočekan je s radošću i iščekivanjem. Djeca su mu s oduševljenjem iznosila svoje želje, a on je, prema tradiciji, nagrađivao one mališane koji su bili dobri tijekom godine. Ovaj blagdanski trenutak pružio je priliku za zajedništvo i radost, stvarajući nezaboravne uspomene za najmlađe stanovnike Lipika i okolnih naselja.

Sveti Nikola nije došao sam. Pratio ga je krampus, mitski lik koji tradicionalno predstavlja suprotnost Nikoli. Dok je Nikola poznat po darivanju i dobroti, krampus ima ulogu kažnjavanja nevaljalih. Ipak, ova dva lika zajedno su stvorila nezaboravan doživljaj za sve prisutne, pridonoseći čaroliji predstojećih blagdana.

FOTOGALERIJA

Nakon srdačnog dočeka po zapadnim lipičkim naseljima, Sveti Nikola odlučio je odmoriti se i prikupiti energiju za sutrašnji obilazak. Sljedeće destinacije na njegovom putu uključuju Klisu, Dobrovac, Filipovac, Donji Čaglić, Šeovicu i Japage. Djeca u ovim naseljima s nestrpljenjem iščekuju dolazak ovog dobrog sveca i raduju se novim susretima.

Sveti Nikola, čiji lik inspirira ljude diljem svijeta svojom velikodušnošću i brižnošću prema najmlađima, ostavlja iza sebe trag sreće i topline gdje god da kroči. Njegov posjet lipičkim mališanima nije samo tradicionalni događaj, već i prilika za zajedništvo i radost koja povezuje ljude u ovom blagdanskom razdoblju.

 


Toplice Lipik_640x200_tekst