LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
MATIJA PETROVIĆ

Lipičanin koji donosi vratolomije u domaću filmsku industriju

08.12.2023. 10:04 | 1499 pregleda | Lifestyle

S trinaest godina iskustva u kaskaderstvu, Matija Petrović, 31-godišnji Lipičanin, ističe se kao profesionalac u ovoj disciplini. Na Matijinu inicijativu, u Lipiku su već organizirane tehnike rigginga, ključnog aspekta kaskaderstva. Rigging, kako ga opisuje Matija, nije samo jedna od vještina u kaskaderskoj profesiji, već se ističe kao neophodan element.

Piše:
Matija Kulhavi

Matija naglašava da rigging često stoji izdvojen od drugih tehnika, te ima ključnu ulogu u sigurnoj izvedbi rizičnih kaskaderskih trikova i akrobacija, posebno u zračnom prostoru. Ova specifična vještina omogućava kaskaderima da izvode scenarije visokog rizika s povjerenjem, pružajući im potrebnu podršku tijekom izvođenja opasnih akrobacija.

Posljednja takva radionica, pod nazivom "Aerial - kaskaderski rigging", održana je u Lipiku u srpnju 2021. godine zahvaljujući Matijinoj inicijativi, uz organizaciju Hrvatskog kaskaderskog društva (HKD).

"Aerial - kaskaderski rigging" održan je u Lipiku u srpnju 2021. godine / Compas.hr

Stručnjaci za rigging u kaskaderstvu obično moraju posjedovati znanje o tehničkim aspektima izvođenja kaskaderskih trikova, kao i razumijevanje sigurnosnih protokola i procedura. Rigging ima ključnu ulogu u osiguranju sigurnosti kaskadera tijekom izvođenja opasnih scena, čime se smanjuje rizik od ozljeda i nesreća na setu.

Kaskaderske vježbe u Lipiku

Sredinom listopada ove godine u našem gradu, točnije u samom Kursalonu, kaskaderi su provodili vježbe skakanja na zračni jastuk te zapaljenja, što je izazvalo poseban interes. Na radionici su, osim našeg sugovornika Matije, koji je bio odgovoran za pripremu materijala i provedbu zapaljenja, sudjelovali i kaskaderski koordinator Željko Lončar dok su „gorjeli“ Ansko Pitkänen, Fabijan Krpelnik i Danijel Dikšić.

Opis nije dostupan.

Vježbe skakanja u Kursalonu / Compas.hr

Svake godine Matija nastoji u Lipik dovesti barem dvije ekipe kaskadera jer ovdje je kod kuće, a na svojem imanju u Šeovici ima otvoreni prostor te puno jednostavniji način organizacije, odnosno logistike, te želi da oni dođu u Lipik kako bi vidjeli da postoje ljepote i izvan Zagreba.

Kroz ovakve treninge i radionice Hrvatskog kaskaderskog društva, Matija i njegovi kolege iz kaskaderskog tima kojeg vodi, gore spomenuti, Željko Lončar, pokušavaju doprinijeti kvaliteti i profesionalnosti kaskaderskog rada u Hrvatskoj. Pogotovo kad rade sa stranim kolegama na stranim produkcijama kojih je sve više.

Tako je u Lipik stigla i, također spomenuta, Finkinja Ansko Pitkänen, profesionalna kaskaderka koja već dugi niz godina radi u Velikoj Britaniji, a iza sebe ima međunarodnu filmsku karijeru. S Matijom surađuje od 2016. godine. Upoznali su se tako što su organizirali međunarodnu radionicu kaskaderskih tehnika rada u vodi. Inače, Matija je specijalizirao rad s vatrom i jedini je u Hrvatskoj koji je na tako visokoj razini to specijalizirao.

Posebno znanje i vještine

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, krovna je organizacija filmskog stvaralaštva, koje ima osam različitih ogranaka, uključujući i kaskadere. Međutim, 2009. godine osnovana je strukovna kaskaderska udruga s ciljem pružanja treninga i radionica za one koji žele ući u kaskadersku profesiju. Matija se pridružio udruzi godinu dana nakon njezina osnutka i već deset godina obavlja dužnost tajnika. Svaki tjedan putuje u Zagreb zbog kaskaderskih obveza. Trenutno udruga broji 11 članova koji sežu od mladih početnika do iskusnih kolega. Unutar udruge postoji deset različitih kategorija treninga i vještina. Kroz dvogodišnji program nastoje osigurati da polaznici prođu kroz sve te kategorije kako bi imali priliku isprobati različite vještine i odlučiti je li kaskaderstvo za njih. To uključuje rukovanje oružjem, scenske borbe, osnovne pješačke padove, vožnju automobila ili motora te plivanje.

Opis nije dostupan.

Kaskadersko zapaljenje u Kursalonu / Foto: L.B.

Važno je napomenuti da su kaskaderska zapaljenja, kakvo je upriličeno u lipičkom Kursalonu, jedna od najkompleksnijih vještina te uvijek nose rizik od ozljeda.

Matija i njegovi kolege kaskaderi redovito surađuju na raznim produkcijama i filmskim projektima, radeći na složenim scenama koje zahtijevaju posebno znanje i vještine. Nedavno su sudjelovali u snimanju serije "Gora", gdje su radili šest mjeseci.

Ovo je samo dio Matijine strastvene karijere kao kaskadera, a njegova strast prema adrenalinskim izazovima i sigurnom izvođenju akrobacija nastavit će oblikovati budućnost kaskaderstva u Hrvatskoj. Lipičanin koji donosi vratolomije u domaću filmsku industriju - to je Matija Petrović.


LIRA ispod članka