Naš glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, poznat po svom majstorskom pristupu kulinarstvu, donosi vam neodoljive blagdanske recepte. S ponosom i velikim zadovoljstvom, otvaramo vrata svijetu delikatnih okusa i gastronomskih čarolija koje su pažljivo odabrane kako bi zadovoljile čak i najzahtjevnija nepca.
Pozivamo vas da zajedno s nama otkrijete tajne pripreme Božićnog kruha, zavodljivog Svinjskog filea u tijestu te ukusne Božićne rolade. Svaki recept je pažljivo osmišljen i prilagođen kako bi unio toplinu i radost u vaše blagdanske trenutke. Prepustite se čarima kulinarske čarolije i stvorite nezaboravne okuse za svoje najdraže u ovo blagdansko razdoblje. Uživajte u kuhanju i blagdanskim delicijama koje smo s ljubavlju pripremili za vas!
SASTOJCI:
700 g glatkog brašna
2 svježa kvasca (80 g)
125 g šećera
250 ml mlijeka
prstohvat soli
250 g maslaca
100 g svijetlih grožđica
2 žlice ruma
1 vanilin šećer
1 žličica naribane korice naranče
mljeveni muškatni oraščić
mljeveni kardamom
anis
cimet
klinčić
100 g kandirane limunove korice
100 g suhih marelica
50 g kandiranih trešanja
100 oguljenih badema
60 g oraha
152 g maslac za premaz
šećer u prahu za posipan
PRIPREMA:
Kvasac razmrvite, dodajte dvije žličice šećera i nekoliko žlica toplog mlijeka i ostavite da se diže 10 minuta. Grožđice prelijte rumom i ostavite da se namoče. U posudu s brašnom dodajte šećer, vanilin šećer, sol, narančinu koricu, mljeveni cimet, anis, klinčić, kardamom, muškatni oraščić i omekšani maslac. Dodajte dignuti kvasac i dodajući toplo mlijeko zamijesite glatko tijesto te mu dodajte grožđice, kandirano voće, narezane marelice, bademe i orahe. Tijesto ostavite pokriveno na toplom da mu se volumen udvostruči (60 min). Istresite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u krug te prebacite jednu stranu tijesta preko druge. Stavite ga u lim obložen papirom za pečenje i ostavite na toplom da mu se volumen opet udvostruči. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta, a potom ga premažite otopljenim maslacem i ostavite da se hladi. Prije rezanja pospite šećerom u prahu. Suho voće možete dodati po svojoj želji.
Težina pripreme: srednje teško
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj porcija:10
SASTOJCI:
600 g svinjskog filea
250 g tanko narezane mesnate pancete
30 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
300 g šampinjona
2 režnja češnjaka
1 žlica listova svježe kadulje
1 žlica listova svježeg ružmarina
1 žlica listova svježeg timijana
250 g dizanog tijesta
1 jaje
sol i svježe mljeveni papar
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Nasjeckajte svježe začinsko bilje i češnjak na sitno. Očistite svinjski file od masnoće, operite ga, i dobro posušite. Posolite i popaprite po želji, zatim lagano uvaljajte u mješavinu nasjeckanog svježeg začinskog bilja. Operite gljive, a polovicu ih narežite na sitno, dok ostatak narežite na ploške. Kupite tanko narezanu pancetu.
Zatim, zagrijte grill tavu, ulijte maslinovo ulje, pa stavite svinjski file uvaljan u začine da se lagano zapeče sa svih strana. Na taj način će svi njegovi sokovi ostati u mesu i neće se posušiti prilikom pečenja u pećnici. Zapečeni file odložite na toplo, a u manjoj posudi zagrijte polovicu maslaca. Na njega stavite sitno sjeckani češnjak, pa kad povene, dodajte sitno sjeckane šampinjone. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Posolite i popaprite po želji.
Na kuhinjskom stolu lagano razvaljajte tijesto kako biste dobili površinu kocke, pritom pazite da širina tijesta odgovara širini filea. Na razvaljano tijesto položite tanko narezanu pancetu tako da se šnite lagano preklapaju. Na njih stavite dinstane gljive, a zatim ih lagano razmažite po cijeloj površini tijesta, vodeći računa da vam krajevi tijesta ostanu slobodni. Na gljive položite lagano zapečeni svinjski file. Preklopite file krajevima tijesta, a zatim ga na kraju s vanjske strane premažite razmućenim jajetom. Probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta, pa stavite sve u lim za pečenje. Pecite sve 30-40 minuta na 200°C.
Dok se file peče, pripremite umak od gljiva koji ćete poslužiti uz pečeni svinjski file. Zagrijte manju posudu ili dublju tavu, pa dodajte drugu polovicu maslaca. Kad se maslac zagrijao, dodajte na ploške narezane gljive i dinstajte ih dok ne povenu. Ako želite više umaka, možete dodati i malo mesnog temeljca uz žličicu brašna kako biste umak zgusnuli. Po želji, možete pripremiti i pire krumpir koji će se izvrsno slagati sa pečenim fileom i umakom od gljiva. Kad je file pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite sa strane 5 minuta. Također, možete koristiti lisnato tijesto kao alternativu.
Težina pripreme: jednostavno
Vrijeme pripreme: 80min
Broj porcija: 4
SASTOJCI:
600 g svinjetine (kare)
blitva par listova
2 mrkve
sol
papar
slatka paprika 1 žlica
500 g krumpira
500 g cvjetače
20 g maslaca
PRIPREMA:
Svinjetinu operite i posušite, zatim razrežite kare i raširite. Na meso stavite vrećicu, a zatim ga potucajte batom za meso. Mrkvu ogulite i operite, stavite je kuhati u posoljenu vodu. Kada je skuhana do pola, izvadite je van i ohladite je u hladnoj vodi. Narežite mrkvu tanko po dužini. Blitvu operite i posušite, a zatim nožem izrežite sredinu korijena kako biste spriječili da ostane tvrda u roladi.
Meso posolite i poparite, zatim na meso složite blitvu i mrkvu. Stavite maslac po mrkvi i blitvi kako biste održali meso sočnim prilikom pečenja. Zarolajte meso čvrsto, a zatim svežite špagom kako biste spriječili da se razdvoji tijekom pečenja. Posolite, popaprite i lagano utrljajte slatkom paprikom.
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Ogulite, operite i narežite krumpir na četvrtine. Na pouljeni lim za pečenje stavite roladu i krumpir, prekrijte folijom i pecite 40 minuta. Zadnjih 10 minuta skinite foliju kako biste dali roladi lijepu boju.
Dok se rolada peče, u proključalu posoljenu vodu stavite cvjetaču kuhati. Kada je kuhana, izvadite je iz vode i stavite je na tanjur. Nakon što je rolada pečena, ostavite je 10 minuta da odmori, a zatim je narežite. Poslužite je s krumpirom i cvjetačom, a po želji je možete lagano preliti sokom od pečenja. Roladu možete puniti različitim povrćem po vlastitom izboru, a također je moguće koristiti i teletinu ili puretinu umjesto svinjetine.
Vrijeme pripreme: 90 min
Težina pripreme: jednostavno
Broj porcija: 4
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.