Atraktivni „tanjuri“ za početak godine
Na početku godine, glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, oduševljava nas svojim kulinarskim umijećem i predstavlja nekoliko izuzetno primamljivih recepata. Ovaj istaknuti kuhar nas vodi kroz pripremu jela koja će razveseliti i najzahtjevnije gurmane.
Prvi recept na meniju je "Svinjski file s medom i krumpirom". Ova kombinacija sočnog svinjskog filea obogaćenog notama meda i pratećeg krumpira oduševit će vaše nepce. Alen Tutić nam otkriva tajne savršene pripreme ovog jela, čineći ga dostupnim svakom ljubitelju dobre hrane.
U drugom dijelu, Chef Tutić nas vodi kroz pripremu klasičnog jela talijanske kuhinje - "Špageti carbonara". Ovaj jednostavan, ali bogat okusima recept, poznat po svojem kremastom umaku od jaja, sira, pancete i crnog papra, postat će omiljeni izbor ljubitelja tjestenine.
Za one koji su skloniji laganim, ali nutritivno bogatim obrocima, glavni kuhar Toplica Lipik preporučuje "Zeleni rižoto s piletinom i špinatom". Ovo jelo osvaja kombinacijom sočnog pilećeg mesa, svježeg špinata i zelenog rižota, stvarajući harmoniju okusa i boja na tanjuru.
Svojim jednostavnim i jasnim uputama, Alen Tutić čini ove recepte pristupačnima svima, bez obzira na kulinarsko iskustvo. Uživajte u pripremi i kušanju ovih fantastičnih jela, te dopustite da vas njegova strast prema kulinarstvu inspirira na novim gastronomskim avanturama.
Piše:
Matija Kulhavi
SVINJSKI FILE S MEDOM I KRUMPIROM
SASTOJCI
1 veći lungić
5 režnjeva češnjaka
2 grančice ružmarina
3 grančice timijana
2 žlice meda (preporučujem med lipičko-pakračkih pčelara)
2 žlice senfa
4 žlice maslinova ulja
sol i papar
2 kg krumpira
PRIPREMA:
U posudici pomiješajte med, senf, sol, papar i maslinovo ulje pa dobivenom smjesom dobro natrljajte svinjski file. Pustite da stoji nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Krumpir dobro operite, po potrebi, prepolovite pa ubacite u posudu za pečenje. Trebali biste imati manje komade kojima nije potrebna preduga termička obrada. Dodajte malo maslinova ulja i soli te dobro protresite kako bi se krumpiri obložili sa svih strana. U sredini napravite mjesta i dodajte svinjski file. U posudu ubacite i grančice timijana, cijele režnjeve češnjaka i ružmarin. Pecite poklopljeno 30 minuta na 170 °C, a zatim otklopite i pecite još 10 minuta na 200 °C. Vrijeme pečenja možete prilagoditi veličini komada mesa. Umjesto svinjskog filea možete staviti svinjski kare. Po želji možete staviti s krumpirom povrće koje preferirate.
Vrijeme pripreme: 60 min
Težina pripreme: srednje komplicirani
Broj porcija: 4
ŠPAGETI CARBONARA
SASTOJCI
220 g špageta
25 g pancete
2 žlice maslinovog ulja
2 jaja
1 režanj bijelog luka
50 g parmezana (ili odležanog pecorina)
sol i papar
PRIPREMA:
Skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, prema uputama na pakiranju, da bude al dente. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi i pržite pancetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. Zatim dodajte bijeli luk da malo pusti aromu te ga prije dodavanja špagete izvadite. U velikoj zdjeli lagano umutite jaja s naribanim sirom i paprom. Kada je tjestenina gotova, ocijedite ju i stavite u tavu s pancetom te dobro promiješajte. Maknite ju s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte smjesu jaja i sira sve dobro promiješajte i odmah poslužite. Solite umjereno kako špageti carbonara ne bi bili preslani zbog pancete.
Vrijeme pripreme: 30min
Težina pripreme: jednostavno
Broj porcija: 4
ZELENI RIŽOTO S PILETINOM I ŠPINATOM
SASTOJCI
150 g špinata
400 g pilećeg filea
1 luk
50 ml ulja
250 g riže
1 grančica timijana
100 ml bijelog suhog vina
20 g maslaca
30 g sira tvrdoga naribanog
sol i papar
PRIPREMA :
Špinat kratko blanširajte u slanoj kipućoj vodi, uronite u hladnu vodu, ocijedite i ispasirajte. Pileći file narežite na kockice, a luk sitno nasjeckajte. Na ulju pirjajte luk dok ne dobije zlatno žutu boju te dodajte piletinu narezanu na kockice.
Kratko propirjajte. Zalite vinom i ostavite da tekućina ishlapi da ostane samo aroma vina. Dodajte rižu, zatim timijan te malo vode te sve na laganoj vatri pirjajte. Pred kraj kada je riža gotova dodajte špinat i na laganoj vatri još 5 min pirjajte jelo pažljivo da vam ne zagori. Začinite sa soli i paprom dodajte ribani tvrdi sir, maslac te sve zajedno dobro promiješajte da bude kremast rižoto i da bude kompaktan.
Vrijeme pripreme: 30 min
Težina pripreme: jednostavno
Broj porcija: 4