Uskrsna inspiracija za ovogodišnji blagdanski stol
Piše:
Matija Kulhavi
Uoči nadolazećih uskrsnih blagdana, Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik, donosi ekskluzivne recepte za čitatelje Compasa. Ovaj gastronomski stručnjak pripremio je izvanredna jela koja će dodatno obogatiti Vaš blagdanski stol: tradicionalni uskrsni doručak i ukusna tuna s povrćem. Svojom kulinarskom vještinom, chef Tutić stvorio je savršenu kombinaciju tradicije i inovacije kako bi čitateljima pružio nezaboravan gastronomski doživljaj za uskrsne blagdane.
USKRSNI DORUČAK
SASTOJCI:
1 kg šunke
10 komada jaja
100 gluka mladoga
Punjena jaja
8 jaja
2-3 kisela krastavca
3 žlice majoneze
2 žlice senfa
peršin list
sol, papar
Umak od hrena
40 g maslaca
1 žlica oštrog brašna
5 žlice naribanog svježeg hrena
1 žlica bijelog papra
100 ml temeljca od povrća
50 ml vrhnja za kuhanje
sol
Punjena jaja
PRIPREMA:
Ohladiti skuhana jaja, prerezati ih na pola i izvaditi žutanjke. Žutanjke izraditi dobro vilicom, zatim dodati majonezu sitno sjeckane krastavce, senf, malo limunovog soka, usitnjeni peršinov list, sol i papar. Potom jaja napuniti sa smjesom i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohlade. Po želji možete staviti i šunku u smjesu za jaja.
Hren umak
PRIPREMA:
Na otopljenom maslacu kratko popecite brašno i naribani hren. Dodajte papar i temeljac te zakipite uz stalno miješanje. Kuhajte ga 30 minuta, a zatim umiješajte vrhnje. Po potrebi umak posolite. Umjesto svježeg hrena možete staviti 5 žlica hrena . Umak možete pripremiti i bez maslaca i brašna, ali u tom slučaju temeljac zakipite sa škrobnim brašnom i kuhajte nekoliko minuta.
NEKOLIKO SAVJETA ZA DOBRO KUHANU ŠUNKU
Duljina kuhanja ovisi o težini šunke. Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu, ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Šunku zatim položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćemo tri sata. Budući da su šunke slane same po sebi, vodu u kojoj je kuhate nemojte soliti, a ukoliko želite dodati začine, u vodu možete ubaciti nekoliko listova lovora i papar u zrnu. Industrijsku šunku je potrebno samo prokuhati i ostaviti da odstoji u vodi u kojoj se kuhala. Zato što je prethodno termički obrađena.
Mali trik da domaća šunka ostane sočna:
Šunku ostavite hladiti u kojoj se kuhala vodi nakon kuhanja kako bi održala sočnost, a kasnije tu vodu bacite. Imajte na umu da će se šunka na ovaj način sporo hladiti, stoga je preporuka pripremiti je dan ranije.
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
TUNA S POVRĆEM
SASTOJCI:
600 g odrezak od tune
30 g svježe crvene paprika
30 g svježe žute paprike
30 g svježe zelene paprike
25 g svježih tikvica
25 g patlidžana
30 g rajčica
25 g mahuna
30 g batata
par komada crnih maslina
maslinovo ulje
sol
papar
10 g maslaca
UMAK OD ACETA BALSAMICA
15 dcl aceta balsamica
20 g šećera
sol
PRIPREMA:
Tunu operite i posušite, začinite s malo soli i na tavu stavite maslinovog ulja. Kad ste ju dobro zagrijali, stavite tunu i pecite ju 2 minute s jedne strane te 2 minute s druge strane. Tunu je bitno što manje okretati da Vam se ne raspadne. Sve navedeno povrće operite i narežite na kockice ili na trakice, ovisno što vam se više sviđa. Povrće dobro posušite i na tavu stavite maslac da se rastopi. Kad se rastopio dodajte povrće. Povrće začinite sa soli i paprom te pirjajte dok ne omekša i bude gotovo. Povrće servirajte uz tunu.
Umak od aceta balsamica
U manju posudu staviti kuhati aceto balsamico, šećer i sol. Kad uzavre, smanjiti vatru na laganu i kuhati 15 minuta ili dok se aceto ne reducira na pola. Na kraju će umak biti još uvijek rijedak, ali će se hlađenjem zgusnuti. Umak koristiti dok je mlak jer mu je tada gustoća najbolja.
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
Vrijeme prigotovljavanja: 45 min