LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Uskrsna inspiracija za ovogodišnji blagdanski stol

30.03.2024. 08:00 | 767 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

Uoči nadolazećih uskrsnih blagdana, Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik, donosi ekskluzivne recepte za čitatelje Compasa. Ovaj gastronomski stručnjak pripremio je izvanredna jela koja će dodatno obogatiti Vaš blagdanski stol: tradicionalni uskrsni doručak i ukusna tuna s povrćem. Svojom kulinarskom vještinom, chef Tutić stvorio je savršenu kombinaciju tradicije i inovacije kako bi čitateljima pružio nezaboravan gastronomski doživljaj za uskrsne blagdane.     

 

USKRSNI DORUČAK

 

 

SASTOJCI:

1 kg šunke

10 komada jaja

100 gluka mladoga

 

Punjena jaja

8 jaja

2-3 kisela krastavca

3 žlice majoneze

2 žlice senfa

peršin list

sol, papar

 

Umak od hrena 

40 g maslaca

1 žlica oštrog brašna

5 žlice naribanog svježeg hrena

1 žlica  bijelog papra

100 ml temeljca od  povrća

50 ml vrhnja za kuhanje

sol

 

Punjena jaja

PRIPREMA:

Ohladiti skuhana jaja, prerezati ih na pola i izvaditi žutanjke. Žutanjke izraditi dobro vilicom, zatim dodati majonezu sitno sjeckane krastavce, senf, malo limunovog soka, usitnjeni peršinov list, sol i papar. Potom jaja napuniti sa smjesom i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohlade. Po želji možete staviti i šunku u smjesu za jaja.

 

Hren umak

PRIPREMA:

Na otopljenom maslacu kratko popecite brašno i naribani hren. Dodajte papar i temeljac te zakipite uz stalno miješanje. Kuhajte ga 30 minuta, a zatim umiješajte vrhnje. Po potrebi umak posolite. Umjesto svježeg hrena možete staviti 5 žlica hrena . Umak možete pripremiti i bez maslaca i brašna, ali u tom slučaju temeljac zakipite sa škrobnim brašnom i kuhajte nekoliko minuta.

 

NEKOLIKO SAVJETA  ZA DOBRO KUHANU ŠUNKU

Duljina kuhanja ovisi o težini šunke. Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu, ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Šunku zatim položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćemo tri sata. Budući da su šunke slane same po sebi, vodu u kojoj je kuhate nemojte soliti, a ukoliko želite dodati začine, u vodu možete ubaciti nekoliko listova lovora i papar u zrnu. Industrijsku šunku je potrebno samo prokuhati i ostaviti da odstoji u vodi u kojoj se kuhala. Zato što je prethodno termički obrađena.

Mali trik da domaća šunka ostane sočna:

Šunku ostavite hladiti u kojoj se kuhala vodi nakon kuhanja kako bi održala sočnost, a kasnije tu vodu bacite. Imajte na umu da će se šunka na ovaj način sporo hladiti, stoga je preporuka  pripremiti je dan ranije.

 

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

 

TUNA S POVRĆEM

 

 

SASTOJCI:

600 g odrezak od tune

30 g svježe crvene paprika

30 g svježe žute paprike

30 g svježe zelene paprike

25 g svježih tikvica

25 g patlidžana

30 g rajčica

25 g mahuna

30 g batata

par komada crnih maslina

maslinovo ulje

sol

papar

10 g maslaca

 

UMAK OD ACETA BALSAMICA

15 dcl aceta balsamica

20 g šećera

sol

 

PRIPREMA:

Tunu operite i posušite, začinite s malo soli i na tavu stavite maslinovog ulja. Kad ste ju dobro zagrijali, stavite tunu i pecite ju 2 minute s jedne strane te 2 minute  s druge strane. Tunu je bitno što manje okretati da Vam se ne raspadne. Sve navedeno povrće operite i narežite na kockice ili na trakice, ovisno što vam se više sviđa. Povrće dobro posušite i na tavu stavite maslac da se rastopi. Kad se rastopio dodajte povrće. Povrće začinite sa soli i paprom te pirjajte dok ne omekša i bude gotovo.  Povrće servirajte uz tunu.

Umak od aceta balsamica

U manju posudu staviti kuhati aceto balsamico, šećer i sol. Kad uzavre, smanjiti vatru na laganu i kuhati 15 minuta ili dok se aceto ne reducira na pola. Na kraju će umak biti još uvijek rijedak, ali će se hlađenjem zgusnuti. Umak koristiti dok je mlak jer mu je tada gustoća najbolja.

 

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Vrijeme prigotovljavanja: 45 min


Toplice Lipik_640x200_tekst