Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Tica
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Spoj tradicije i kreativnosti u svijetu kulinarstva

18.05.2024. 10:37 | 954 pregleda | Lifestyle

Dobro došli u svijet gastronomije prepun okusa i mirisa koji će oživjeti vaša nepca. U novom izdanju Compasovih recepata, predstavljamo ekskluzivne kreacije koje je sa strašću pripremio naš vrsni kuharski majstor, Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik. Svojom virtuoznošću u kuhinji, Alen je za vas pripremio tri jednostavna, ali izvanredno ukusna jela koja će vas zadiviti svojom jednostavnošću i raskoši okusa.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

 

Prva na našem jelovniku je ukusna tjestenina s rajčicom, spoj bogatog umaka od svježih rajčica i savršeno skuhane tjestenine koja će vas odvesti na putovanje kroz mediteranske okuse.

Zatim, tu je pohana piletina, punjena sočnom tikvicom i kremastim sirom, koja će vas osvojiti svojom hrskavošću izvana i sočnošću iznutra, pružajući neodoljivu kombinaciju tekstura i okusa.

Kao završni dodir, imamo za vas odrezak od kelja i kvinoje, elegantno i zdravo jelo koje kombinira hrskavost kelja s nutricionističkim bogatstvom kvinoje, stvarajući savršen balans između zdravlja i zadovoljstva.

Slijedite ove jednostavne upute i prepustite se čarima kuhanja koje vam donosi Alen Tutić, dok vas vodi kroz ove neodoljive recepte. Pripremite se za uživanje jer je svaki zalogaj prava poslastica. Uživajte u kuhanju i blagovanju!

 

TJESTENINA S RAJČICOM

SASTOJCI

500 g  tjestenine

250 ml pasirane rajčice

2-3 svježe rajčice

3 režnja češnjaka

bosiljka

sol

papar

maslinovo ulje

 

PRIPREMA

U dublji lonac stavimo vodu, malo je posolimo i pouljimo. Svježu rajčicu operemo  te ju narežemo na kockice, češnjak očistimo i usitnimo ga. Na maslinovom ulju prepržimo sitno nasjeckani češnjak. Dodamo mu rajčice izrezane na kockice, nakon par minuta dodamo pasiranu rajčicu, posolimo i popaprimo. Na kraju umiješamo sitno nasjeckani svježi bosiljak. Dovoljno je umak pirjati 15 minuta da dobije kompaktnost i gustoću. Kada smo skuhali tijesto ocijedimo ga i dodamo u rajčicu te pomiješamo da dobijemo kompaktno jelo. Serviramo na tanjur i po želji možemo posipati ribanim sirom.

 

Složenost pripreme - jednostavno

Vrijeme pripreme - 30 min

Broj porcija - 4

 

 

POHANA PILETINA PUNJENA S TIKVICOM I SIROM

 

SASTOJCI

800  g pilećih prsa

300 g  tikvica

300 g topljenog krem sira u trokutima

100 g parmezana

brašno

krušne mrvice

jaja

1 kg mladog krumpira

150 g maslaca

sol

papar

400 g cvjetače

100 g tvrdog sira

 

PRIPREMA

Tikvice operite i naribajte Posolite ih i stavite sa strane kako bi pustile višak tekućine. Za to vrijeme narežite pileće odreske, izlupajte ih čekićem za meso i začinite s mješavinom začina, soli i paprom. Zatim stavite u hladnjak dok završavate nadjev.

Tikvice dobro ocijedite, a trokute sira pomiješajte vilicom u kompaktnu smjesu, dodajte i parmezan pa sve dobro promiješajte. Po želji dodajte sol i papar.

Žlicu nadjeva stavite na pileću šniclu i pažljivo zarolajte. Ako je potrebno krajeve pričvrstite čačkalicom kako nadjev ne bi iscurio.

Roladice uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice pa pržite u dobro zagrijanom ulju sve dok ne poprime zlatnu boju.

Krumpir narežite na manje komade i skuhajte ga u slanoj vodi, završite ga na tavi na zagrijanom maslacu i na kraju pospite svježim peršinom.

U kipuću i posoljenu vodu stavite kuhati cvjetaču, kada je kuhana do pola dobro ocijedite. U pouljenu posudu složite cvjetaču malo ju posolite i poparite te ju obilno posipajte s naribanim tvrdim sirom. U zagrijanu pećnicu stavite peći na 200 stupnjeva 15 min dok se sir rastopi i dobije zlatno žutu boju.

Za zdraviju varijantu panirane rolice pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Rolice složite na papir za pečenje i malo poškropite uljem i pecite dok krušne mrvice ne dobiju zlatnu boju.

Sve servirajte na tanjur i uživajte u okusima.

 

Vrijeme pripreme - 60 min

Složenost pripreme - srednje komplicirano

Broj porcija - 4

 

 

ODREZAK OD KELJA I QUINOE (KVINOJE)

 

SASTOJCI

140 g kvinoje

500 ml povrtnog temeljca

100 g listova kelja

3 žlice maslinovog ulja

1 mali luk  

2 češnja češnjaka

75 g  krušnih mrvica

 

PRILOG

50 g tikvica

10 g špinata

1 rajčica

10 g slanutka

1 mrkva

1 luk

10 g bulgura

maslinovo ulje

sol

papar

 

PRIPREMA

Kvinoju stavite u lonac i prelijte ju vrućim temeljcem. Na laganoj vatri kuhajte ju 18 do 20 minuta, sve dok tekućina ne nestane. Maknite ju s vatre i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, u drugom velikom loncu u kipuću vodu stavite kelj i kuhajte 6 do 8 minuta. Ocijedite, istisnite višak vode i stavite na stranu. U malu tavu na srednje jakoj vatri stavite 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte luk i dinstajte 2 do 3 minute do prozirnosti. Zatim dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. U veliku zdjelu sa strane potom stavite  kvinoju, kelj, luk i češnjak, krušne mrvice. Dobro posolite i poparite te promiješajte da se sjedini i bude kompaktno. U plitkoj tavi lagano zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i  rukama oblikujte smjesu u pljeskavice Dodajte ih u tavu i pecite 4 do 5 minuta sa svake strane do hrskave i zlatne boje.

Kada su gotove stavite na ubrus da se upije višak masnoće.

Ako imate višak vremena bulgur možete namočiti u mlakoj vodi 12 sati, a možete i odmah staviti kuhati. Bitan je omjer vode i bulgura. Najbolje da bulgur stavite u šalicu, te omjer za kuhanje je šalica bulgura 2 šalice vode. Bulgur kuhajte 15 do 20 min na laganoj vatri uz često miješanje. Kada je bulgur kuhan, ako ima višak vode ocijedite ga. Povrće operite i narežite na kockice, a na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje. Dodajte povrće, posolite, poparite i sve to propirjajte 5 min te dodajte kuhani bulgur. Pirjajte sve to još 5 min i poslužite uz pljeskavice.

Po želji možete dodati bilo koje povrće s bulgurom.

 

Vrijeme pripreme - 90 min

Složenost pripreme - umjereno komplicirano

Broj porcija - 4 

 


Toplice Lipik_640x200_tekst