Ljetna inspiracija za vaš stol
Piše:
Matija Kulhavi
U najnovijem broju Compasa, koji je izašao ususret ljetu, glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, donosi neodoljive recepte koji će oplemeniti vaše ljetne jelovnike. Osim klasične salate s piletinom, koja kombinira svježinu povrća sa sočnim komadićima piletine, tu su i omiljeni špageti bolognese s bogatim umakom od rajčice i mesom te elegantni cheesecake u čaši, koji spaja kremastu teksturu s osvježavajućim voćnim notama.
S Alenovim detaljnim uputama, svaki recept postaje jednostavan za pripremu, omogućavajući vam da uživate u autentičnom okusu svakog jela. Ne propustite priliku da svoje kulinarske vještine podignete na novu razinu i iznenadite svoje najmilije originalnim i ukusnim obrocima. Uživajte u gastronomskom putovanju kroz savršene okuse ljeta, samo u novom izdanju Compasa!
SALATA S PILETINOM
MARINADA
60 ml balzamičnog octa
2 žlice maslinova ulja
2 žličice smeđeg šećera
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica soli
SASTOJCI ZA SALATU
1 pileća prsa bez kože i kosti
6 listova salate kristalke
1 avokado
2 rajčice
2 krastavca svježih
2 paprike svježe
1 mrkva svježa
125g mozzarelle ili nekog drugog sira po želji
10 listića svježeg bosiljka
sol
papar
PRIPREMA
Sve sastojke za marinadu stavite u zdjelicu i dobro promiješajte kako bi se sjedinili. Prsa narežite na trakice, prelijte ih s pola marinade i ostavite tako barem pola sata. Drugu polovicu čuvajte za dressing za poškropiti salatu.
Listove salate dobro operite i narežite na trakice, a avokado također narežite na trakice. Rajčicu, krastavce i papriku narežite na kockice. Mrkvu ogulite i naribajte na ribež. Sir narežite na kockice i sve te sastojke stavite u jednu posudu.
Na zagrijanoj tavi naglo popržite pileća prsa, pazeći da vam ne zagore zbog marinade, znači ne smiju biti crna. Nakon što ste popržili piletinu, ostavite je da se ohladi. Kada se ohladila, dodajte je u posudu s povrćem.
Lagano promiješajte da ne zgnječite sastojke, zatim dodajte ostatak marinade i ponovno lagano promiješajte. Po želji dodatno ohladite i poslužite kao hladnu salatu.
Vrijeme pripreme: 60 min
Složenost pripreme: jednostavna
Broj porcija: 4 komada
ŠPAGETI BOLOGNESE
SASTOJCI
3 žlice maslinova ulja
100 g luka
1 češanj češnjaka
500 g mljevenog mesa (svinjetina i teletina)
800 g pelata
1 žličica vegete
1 žličica soli
origana po želji
1 žličica bosiljka
400 g špageta
papar
PRIPREMA
Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i svijetlo ga popržite. Dodajte protisnuti češnjak i mljeveno meso, pa kratko popržite. Dodajte zgnječene pelate, Vegetu, sol i papar, te pirjajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Umaku dodajte origano i bosiljak, pa još kratko popirjajte.
Špagete skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Kuhajte ih koliko piše na pakiranju. Umak poslužite preliven preko špageta i pospite naribanim sirom. Špagete poslužite uz salatu.
Vrijeme pripreme: 45 min
Složenost pripreme: jednostavna
Broj porcija: 4 komada
CHEESECAKE U ČAŠI
PODLOGA ILI BAZA
50 g integralnog keksa
25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
KREMA
100 g grčkog jogurta
50 g svježeg krem sira
75 g slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu
PRELJEV
250 g šumskog voća
1 žlica šećera
1 žlica svježe cijeđenog soka limuna
PRIPREMA
Kekse sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u tri zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača.
Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto. Jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.
U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja.
Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.
Vrijeme pripreme: 90 min
Složenost pripreme: jednostavna
Broj porcija: 4 komada